Czarnuszka: jak jeść i pić? Spożywanie nasion, naparów, oleju i dawkowanie

C

jak często pić

Czarnuszka (nazywana również czarnym ziarnikiem) posiada znakomite właściwości. Roślina może pozytywnie wpłynąć na zdrowie oraz samopoczucie. Warto wiedzieć, że jest ona stosowana już od pokoleń. Do dziś wiele osób wykorzystuje ją jako zdrowszą alternatywę dla pieprzu.

Szczególnym uznaniem cieszą się nasiona z czarnuszki. Są ona źródłem wielu drogocennych składników. Na pierwszy rzut oka nie wyróżniają się one spośród innych nasion – to małe ziarenka o brunatnym, a nawet czarnym kolorze. W ich składzie kryje się jednak spora ilość składników odżywczych, witamin oraz minerałów.

Najważniejsze składniki odżywcze

Czarnuszka to nie tylko nasiona – można przyrządzić z niej prozdrowotny napar. Ponadto w sprzedaży znajdują się oleje z opisywanej rośliny. Właśnie dlatego każdy może wybrać formę dogodną dla siebie.

Za wyjątkowe działanie czarnuszki odpowiadają przede wszystkim trzy związki – tymol, tymochinon i tymohydrokinon. Ciekawym jest, że wspomniane związki wzajemnie na siebie wpływają, a jednocześnie wzmacniają się. Dzięki temu uzyskuje się najwyższy poziom skuteczności.

Czarnuszka wyróżnia się mocnym zapachem oraz smakiem – z tego względu jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Oprócz tego posiada ona działanie lecznicze i pielęgnacyjne.  Zwolennicy naturalnych produktów przygotowują nawet domowe kosmetyki na bazie tej rośliny. 

czarnuszka w kuchni

Unikatowe właściwości czarnuszki są wynikiem jej składu.

Roślina posiada w sobie m.in.:

  • białka
  • węglowodany
  • fosfolipidy
  • flawonoidy
  • alkaloidy
  • saponiny
  • fitosterole
  • kwas linolowy, palmitynowy, eikozadienowy
  • olejki eteryczne
  • witaminy (A, B1, B2, B6, E)
  • minerały (potas, selen, wapń, cynk, żelazo)

Wyżej wymienione składniki działają na organizm w sposób kompleksowo. Czarnuszka może być stosowana zapobiegawczo, ponieważ wykazuje ona działanie odżywcze i ochronne.

Właściwości czarnuszki

Regularne spożywanie czarnuszki może nieść za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Nie ma większego znaczenia, czy spożywamy ziarna, napary, czy też olej. W tym temacie panuje pełna dowolność.

Do najpopularniejszych właściwości omawianej rośliny można zaliczyć:

  • Wzmocnienie układu immunologicznego – związki zawarte w czarnuszce pozwalają w naturalny sposób wzmocnić układ odpornościowy, co zmniejsza częstotliwość chorób i infekcji. Trzeba wspomnieć, że rodzice maluchów chętnie wybierają olej z czarnuszki, jako alternatywę dla aptecznych syropów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać go najmłodszym.
  • Złagodzenie objawów alergii– odpowiada za to głównie składnik o nazwie tymochinon. Redukuje on ilość wytwarzanej przez organizm histaminy. Jest to białko, które bezpośrednio wpływa na nasilenie objawów alergicznych. Alergeny, które znajdują się w bliskim otoczeniu będą reagować mniej agresywnie. Warto również dodać, że olej z czarnuszki można nakładać bezpośrednio na skórę.

poprawa odporności

  • Wspomaganie AZS – atopowe zapalenie skóry jest bardzo trudne w leczeniu. Czarnuszka nie zastąpi profesjonalnych środków przepisanych przez lekarza, jednak może stanowić uzupełnienie kuracji. Roślina działa przeciwzapalnie i odkażająco. Oczywiście w tym przypadku nakładana jest miejscowo na obszary dotknięte zmianami chorobowymi.
  • Działanie antydepresyjne – związki znajdujące się w czarnuszce mogą przeciwdziałać depresji lub zwiększyć skuteczność jej leczenia. Roślina poprawia ogólne samopoczucie, a dodatkowo jest sprawdzonym środkiem na wyciszenie oraz uspokojenie. W sposób bezinwazyjny ułatwia zasypianie – jej stosowanie nie niesie za sobą negatywnych skutków ubocznych.
  • Działanie przeciwzapalne – czarnuszka często stosowana jest przez osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów, ale nie tylko. Składniki aktywne zmniejszają prawdopodobieństwo pojawienia się ognisk zapalnych. Ponadto umożliwiają ich szybką eliminację, a także zmniejszają ryzyko nawrotu nieprzyjemnych schorzeń.

napar z czarnuszki

  • Działanie antybakteryjne – roślina działa zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz, a więc forma podania zależy od osobistych potrzeb. Czarnuszka zmniejsza ilość bakterii w organizmie, a także redukuje ryzyko ich rozprzestrzeniania się. Stosowana miejscowo może być pomocna podczas leczenia różnorodnych zmian skórnych.
  • Działanie przeciwgrzybiczne – jest to szczególnie istotne dla tych, którzy cierpią na nawracające infekcje grzybicze miejsc intymnych, czy też układu Czarnuszka może również okazać się skuteczna w przypadku grzybicy układu pokarmowego.
  • Regulowanie cyklu menstruacyjnego – opisywana roślina doskonale wpływa na układ rozrodczy. Jest szczególnie ceniona przez kobiety, które mają problem z nieregularnymi miesiączkami. Ponadto czarnuszka może złagodzić uporczywe objawy przekwitania.

napar dla karmiących

  • Intensyfikacja laktacji – herbaty i napary z czarnuszki są szczególnie polecane kobietom karmiącym piersią, które mają problem z zanikającą laktacją. Roślina wspomaga produkcję pokarmu, a dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia zapalenie brodawek.
  • Przywrócenie równowagi skóry – czarnuszka stosowana od zewnątrz jest często wybierana przez osoby mające problemy z trądzikiem, łuszczycą, czy też łojotokiem. Składniki odżywcze działają regeneracyjnie, a dodatkowo redukują skalę problemu. Pozytywnie wpływają na gospodarkę łojotokową.
  • Eliminacja pasożytów – omawiana roślina jest polecana przez specjalistów, jako uzupełnienie kuracji przeciw pasożytom. Jest ona szczególnie pomocna podczas zwalczania tasiemca, czy też glisdy ludzkiej.

Olej, czy też ziarna czarnuszki świetnie wpływają również na inne obszary organizmu. Do pozostałych właściwości można zaliczyć m.in. usprawnianie pracy układu pokarmowego, wzmocnienie błony śluzowej żołądka, obniżenie poziomu cukru we krwi, uregulowanie poziomu cholesterolu w organizmie, działanie przeciwbólowe, obniżenie ciśnienie krwi.

Jak stosować nasiona czarnuszki?

Zastanawiasz się, czy można jeść nasiona czarnuszki na surowo? Oczywiście, że tak! Ważne jest to, aby ziarna zostały zmielone. Najwygodniej dodać produkt do przyrządzanych potraw. Istotne jest, by trzymać się zalecanej dawki. Więcej wcale nie znaczy lepiej.

z czym podawać

Nie wiesz jak jeść czarnuszkę? Jednorazowa dawka powinna wynosić od 2 do 5 g mielonych ziaren. Dopuszcza się ich spożywanie dwa razy dziennie.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać całe nasiona. Z oczywistych względów najlepiej sprawdzają się dodane do posiłków np. sałatki, humusu, mięs, past warzywnych, twarogu.

Nadal zastanawiasz się, jak spożywać czarnuszkę? Możesz potraktować ją jako zamiennik pieprzu. Jest ona na tyle wyrazista, że zastąpi przyprawę. Wiele osób dodaje ją nawet do bigosu, ogórków kiszonych, serów, pieczywa, czy też kapusty.
 Jeśli chodzi o działanie, to nasiona z czarnuszki są równie wartościowe, co ekstrakt z omawianej rośliny. Właśnie dlatego forma spożywania nie robi większej różnicy. Liczy się systematyczność. 

Jak stosować napar z czarnuszki?

Napar z czarnuszki do picia jest przyrządzany głównie w celach zdrowotnych. Herbaty i napary z omawianej rośliny powinno się spożywać minimum 2-3 razy dziennie po 100-150 ml. To właśnie wtedy odnotujemy najlepsze rezultaty.

czarnuszka w ciąży

Czarnuszka nie jest toksyczna, a więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją dzieciom lub ciężarnym. Kobiety w stanie błogosławionym  nie mogą jednak przesadzać z ilością specyfiku. Ile herbaty z czarnuszki pić? Zaleca się zmniejszenie dawki – najlepiej skontaktować to z lekarzem.

Składniki potrzebne do przygotowania naparu:

  • łyżka zmielonych ziaren z czarnuszki,
  • miód,
  • wrzątek.

Przygotowanie:

  1. Zmielone ziarna przesypujemy do szklanki, a następnie zalewamy wrzątkiem.
  2. Parzymy pod przykryciem przez około 20 minut.
  3. Odcedzamy napar. Możemy osłodzić go miodem.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Niejedna osoba nie ma pojęcia jak spożywać olej z czarnuszki. Przede wszystkim na początku należy unikać jego bezpośredniego spożywania Smak jest intensywny, a więc najlepiej mieszać go z potrawami. Dopiero po czasie można traktować go jak domowy syrop.

olej z czarnuszki

Pamiętajmy, że oleje z czarnuszki mają różną jakość. Powinniśmy postawić na produkt nierafinowany oraz tłoczony na zimno. Istotne jest również to, aby przechowywać go w odpowiednich warunkach, czyli w suchym i chłodnym miejscu.

Ważne jest to, aby nie podgrzewać oleju z czarnuszki. Obróbka termiczna mogłaby osłabić właściwości produktu, a tego chcemy uniknąć. Osoby, które nie lubią smaku omawianego produktu mogą dodać go do jogurtu, wyciskanego soku, miodu, musu z owoców, czy też warzyw.

 Dziennie można spożywać około 1-2 łyżki oleju z czarnuszki. Warto uważać podczas zażywania produktu „solo” – może on pozostawić nieprzyjemny posmak. 

Olej z omawianej rośliny sprawdzi się również, jako:

  • naturalny preparat do przemywania twarzy,
  • składnik maseczki redukującej łojotok lub trądzik,
  • dodatek do szamponu regenerującego włosy.

 

Weryfikacja merytoryczna

Redakcja Naturalnych Metod

Zespół pasjonatów zdrowego odżywiania, zbilansowanej suplementacji i wspierania organizmu przy pomocy natury. Analizujemy, recenzujemy i podpowiadamy jak skutecznie dbać o siebie. Rozkładamy na czynniki pierwsze popularne superfoods, opisujemy różnego rodzaju domowe sposoby i weryfikujemy popularne preparaty. Mówią, że warto być z nami na bieżąco ;) 


Dodaj swoją opinię

Nasza misja

Naturalne Metody to miejsce na mapie internetu, które tworzone jest przez pasjonatów zdrowego odżywiania i zbilansowanego stylu życia. Dzielimy się tym, co wartościowe. Na pokładzie są dietetycy, absolwenci kierunkowych szkół wyższych - renomowanych polskich uczelni, entuzjaści tematyki i osoby, które świetnie czują „pióro”, dzięki czemu są w stanie przekazywać zawiłe właściwości i mechanizmy działania w sposób przystępny. Do każdego artykułu pochodzimy z dużą starannością. Podczas pisania korzystamy z baz medycznych takich jak PubMed, szukamy wypowiedzi ekspertów, a obok tego przeszukujemy źródła encyklopedyczne (np. Wikipedia). Zaprszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczności.

Nasze media społecznościowe

Więcej informacji: