Czubryca zielona: co to jest, jakie ma właściwości i gdzie kupić?

właściwości czubrycy zielonej

Czubryca zielona to nic innego, jak przyprawa, która może być dodatkiem do wielu potraw. Nie każdy wie, że posiada ona wyjątkowe właściwości. Należy podkreślić, że jest to mieszanka przypraw. Oznacza to, że nie mamy tutaj do czynienia z jednym składnikiem. Skład produktu może się od siebie nieco różnić, a wszystko zależy od producenta.

 Zielona czubryca jest powszechnie stosowana w kuchni bułgarskiej. Wspomniana mieszanka przyprawowa doskonale wpływa na układ pokarmowy. Należy dodać, że jest ona dość łagodna – dla wielu osób może to stanowić zaletę. 

Plusem czubrycy zielonej jest jej unikatowy aromat. Smak jest nieco korzenny, a jednocześnie delikatny. To doskonały dodatek do mięs, ale nie tylko Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Czym jest czubryca zielona?

Czubryca zielona to mieszanka przyprawowa, która pochodzi z Bułgarii. W Polsce nie jest ona tak popularna, jak na południu. W krajach bułgarskich stosuje się ją niemal każdego dnia. Wyróżniamy dwa typy czubrycy – zieloną oraz czerwoną.

Obie odmiany są do siebie podobne, jednak różnią się smakiem oraz niektórymi właściwościami. Wynika to z faktu, że mieszanki posiadają odmienny skład. Należy mieć świadomość, że czubryca czerwona jest o wiele bardziej pikantna. Właśnie dlatego nie każdemu przypadnie ona do gustu.

Odmiana zielona czubrycy jest łagodniejsza, dzięki czemu jest ona częściej wykorzystywana. Jej wyjątkowe walory smakowe to nie wszystko. Wielką zaletą są prozdrowotne właściwości. Z pewnością warto wprowadzić ją do kuchni na stałe.
przepisy z czubrycą zieloną

W składzie czubrycy zielonej znajduje się przede wszystkim cząber górski. Do pozostałych składników można zaliczyć m.in.:

  • mielony czosnek,
  • zieloną paprykę,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • suszoną cebulę,
  • sól,
  • niewielką ilość cukru.
Należy wspomnieć, że mieszanki przyprawowe sprzedawane w polskich sklepach bardzo często bazują na cząbru ogrodowym. Nie jest on tak wartościowy, jak odmiana górska. Właśnie dlatego przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie należy sprawdzić skład.

Właściwości czubrycy zielonej

Istotnym jest to, aby przyprawa była stosowana systematycznie. To wtedy wykazuje najwyższą skuteczność. Należy wspomnieć, że to głównie cząber górski wykazuje korzystne działanie. Poniżej zamieszczono właściwości czubrycy zielonej.

  • Pozytywny wpływ na układ odpornościowy – wynika to z faktu, że w składzie znajdziemy flawonoidy, śluzy, kwasy organiczne, witaminy z grupy B i C, prowitaminę A, garbniki, a także wiele innych związków, które pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia wielu nieprzyjemnych dolegliwości.
  • Działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe – duży wpływ na to mają olejki eteryczne, które zawarte są w składzie. Czubryca zielona wykazuje działanie antyseptyczne. Jest szczególnie pomocna podczas walki z drożdżakami. Betulina zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się wirusów.
  • Usprawnienie pracy układu pokarmowego – omawiana mieszanka przyprawowa świetnie wpływa na układ pokarmowy. Reguluje ona pracę jelit oraz pozostałych narządów wewnętrznych. Wspomaga pracę wątroby, a także stymuluje organizm do wytwarzania żółci. Działa ochronnie na żołądek. Przyspiesza metabolizm, dzięki czemu możliwa jest szybsza eliminacja toksyn, czy też szkodliwych produktów przemiany materii. Zmniejsza ryzyko wystąpienia procesów gnilnych w jelicie grubym. Zwiększa tempo trawienia tłuszczów, co jest szczególnie ważne dla tych, którzy spożywają ciężkostrawne potrawy.
  • Działanie przeciwzapalne – czubryca zielona zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych. Dzięki niej organizm może zostać znacznie szybciej przywrócony do stanu równowagi.
  • Lepsze działanie układu moczowego – regularne stosowanie czubrycy zielonej obniża ryzyko schorzeń układu moczowego m.in. kamicy nerkowej, czy też zapalenia pęcherza.
  • Uregulowanie cyklu miesiączkowego – w przypadku kobiet wspomniana mieszanka przypraw reguluje pracę narządów płciowych. Doskonale wpływa również na cykl menstruacyjny. Jest to szczególnie ważne dla pań, które mają problem z nieregularnymi miesiączkami.

Zastosowanie – kiedy warto po nią sięgnąć?

Typowo południowy smak czubrycy zielonej sprawia, że wystarczy szczypta przyprawy, aby diametralnie odmienić charakter potrawy. Jest to znakomita opcja dla tych, którzy pragną wprowadzić do swojej kuchni nieprzeciętne smaki. Czubryca zielona jest polecana przede wszystkim osobom, które:

  • Mają problemy żołądkowe – mogą one być wywołane wieloma różnymi czynnikami. Opisywana przyprawa zmniejsza ryzyko wystąpienia wzdęć, gazów, biegunek, nudności, czy też wymiotów. Zmniejsza częstotliwość występowania uporczywych bólów żołądka.
  • Jedzą tłuste potrawy – przyprawa nie może być jednak zamiennikiem zdrowej diety. Jest to opcja dla tych, którzy od czasu do czasu spożywają tłuste i ciężkostrawne potrawy. Czubryca zielona usprawnia trawienie, a więc szybciej można przywrócić pracę układu pokarmowego do normalności.
  • Skarżą się na spadek odporności – jest to szczególnie powszechne w okresie jesienno-zimowym. Niska odporność sprawia, że łatwiej o przeziębienie, czy też inne nieprzyjemne dolegliwości.
  • Cierpią na nawracające schorzenia układu moczowego – mowa tutaj w szczególności o stanach zapalnych pęcherza. Czubryca zielona łagodzi męczące objawy.
  • Pragną unormować cykl menstruacyjny – wiele kobiet skarży się na nieregularne miesiączki. Mogą one znacząco obniżyć komfort życia. Być może wprowadzenie do kuchni czubrycy zielonej rozwiąże ten problem.

Do czego dodawać czubrycę zieloną?

Wiele osób nie ma pojęcia do czego najlepiej dodać czubrycę zieloną. Wszystko zależy od naszych osobistych upodobań. Niemal każdy posiada zupełnie inne upodobania kulinarne. Pamiętajmy, że jest to dość mocno wyczuwalna mieszanka przypraw.

przyprawa bułgarska
 Czubryca zielona przyspiesza trawienie tłuszczów. Jest niezastąpiona w przypadku spożywania tłustych potraw. Z tego względu możemy dodać ją np. do spożywanego boczku, czy też golonki. 

Omawiana mieszanka przypraw genialnie sprawdzi się w :

  • jajecznicy,
  • zupach,
  • mięsnych marynatach,
  • sałatkach,
  • kanapkach,
  • sosach,
  • leczo,
  • rybnych zapiekankach,
  • pizzy.

Proste przepisy

przyprawy na lepsze trawienie

Czubryca zielona nadaje się do wielu różnych potraw, a więc wszystko zależy od osobistych upodobań. Z pewnością warto jest wypróbować kilka wariantów, tak aby znaleźć swoje ulubione potrawy.

Poniżej zamieszczono dwa proste przepisy z czubrycą zieloną:

I. Sałatka z ziół i białego sera

Potrzebne składniki:

  • jogurt naturalny,
  • rukola,
  • czubryca zielona,
  • twaróg,
  • pomidory koktajlowe,
  • pieprz i sól.

Wykonanie:

1. Kroimy pomidorki koktajlowe na mniejsze kawałki.

2. Rozkruszamy twaróg, a następnie dodajemy go do pomidorów.

3. Do całości dodajemy rukolę i trzy łyżki jogurtu naturalnego.

4. Doprawiamy solą, pieprzem i czubrycą zieloną. Dokładnie mieszamy.

II.  Zupa z kapusty włoskiej

Potrzebne składniki:

  • kapusta włoska,
  • cebula,
  • pietruszka,
  • marchewka,
  • czubryca zielona,
  • czosnek.
  • olej,
  • makaron,
  • pieprz i sól.

Wykonanie:

1. Szatkujemy kapustę i kroimy warzywa w kostkę.

2. Podsmażamy kapustę na małym ogniu.

3. Składniki zalewamy około dwoma litrami wody.

4. Dodajemy sól, pieprz oraz czubrycę zieloną. Gotujemy do momentu, gdy warzywa staną się miękkie.

5. Gotujemy makaron. Zupa smakuje najlepiej z makaronem al dente.

Gdzie kupić czubrycę zieloną i ile kosztuje?

Czubrycę zieloną możemy zakupić w niemal każdym większym supermarkecie. Przyprawę znajdziemy również w sklepach z ziołami, czy też zdrową żywnością. Możemy także dokonać zakupu przez internet. Trzeba jednak pamiętać, że najważniejsza jest jakość mieszanki.

 Cena czubrycy zielonej waha się od 20 do 50 zł za 1 kg. Wszystko zależy od producenta. 



Dodaj swoją opinię

Twój email nie będzie opublikowany.