Wśród diet mających poprawiać samopoczucie prym wiedzie dieta lekkostrawna. Jej zadaniem jest odciążanie układu pokarmowego, a co za tym idzie całego organizmu. Jakie ma założenia i kto może lub powinien taką dietę stosować? O tym poniżej.
Czym jest dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna w popularnym wyobrażeniu to suchary i kasza manna, dodatkowo najczęściej kojarzy się z ciągłym głodem. Jest to jednak dalekie od prawdy – dieta lekkostrawna wcale nie oznacza postu, chodzi w niej jedynie o to, żeby nasz układ pokarmowy nie musiał zanadto wysilać się przy trawieniu jedzenia.
Dozwolone jest także pieczenie, ale bez użycia tłuszczu – potrawy tłuste są obciążające dla żołądka i jelit. Należy unikać roślin strączkowych i kapustnych, które powodują wzdęcia oraz ostrych przypraw i produktów w inny sposób drażniących przewód pokarmowy.
Dla kogo przeznaczona jest dieta lekkostrawna?
Przede wszystkim dieta ta ma właściwości terapeutyczne i jako taka jest często elementem leczenia szpitalnego czy rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych.
Zatem u kogo mogą wystąpić wskazania do dłuższego stosowania diety lekkostrawnej? Są to na pewno osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego (głównie żołądka i jelit, ale też innych organów tego układu, w szczególności osoby z nowotworami układu pokarmowego czy z chorobą wrzodową).
Jak wspomnieliśmy wyżej osoby w okresach rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych lub innych przewlekłych chorobach, a także w trakcie leczenia chorób infekcyjnych, którym towarzyszy gorączka, mogą, a nawet powinny zmienić swój jadłospis na lekkostrawny.
Jest to także często stosowana dieta w przypadku małych dzieci, których układ trawienia nie pracuje jeszcze tak dobrze, jak u dorosłych. Sprawdza się też w przypadku osób w wieku podeszłym, których trawienie nie jest już tak sprawne.
W przypadku tymczasowych dolegliwości, które zdarzają się każdemu z nas, jak bóle brzucha czy biegunki tymczasowa dieta lekkostrawna powinna pomóc w przywróceniu naszego organizmu do stanu homeostazy. W takich sytuacjach warto zrezygnować tymczasowo z błonnika i dać swojemu organizmowi moment na złapanie oddechu.