Co można jeść przy zgadze?
Dieta paleo oparta jest na nieprzetworzonej żywności, bogatej w warzywa i owoce. Dzięki temu, odpowiednio zmodyfikowana, może być bardzo pomocna w walce z objawami refluksu. Jadłospis osoby zmagającej się z chorobą powinien zawierać dużo warzyw i owoców, z przewagą produktów o zasadowym pH. Paradoksalnie wskazane jest spożywanie cytrusów, które mimo kwaśnego smaku są produktami o odczynie zasadowym.
Z mięs najlepiej sprawdzą się chude ryby morskie, a także kurczak (z wyłączeniem skóry). Mimo, że strączki są ciężkostrawne, to niektóre ich młode odmiany mogą być spożywane przy refluksie. Dotyczy to przede wszystkim zielonego groszku i fasolki szparagowej. Z tłuszczów najlepiej sięgnąć po nierafinowaną oliwę z oliwek, jednak nie należy spożywać jej w nadmiarze. Można również sporadycznie jeść orzechy, z wyłączeniem arachidowych (będących w rzeczywiście strączkami).
Produkty niewskazane przy skłonnościach do zgagi
Wiele typów pokarmów, które wykluczają założenia diety paleo, jest również niewskazanych przy chorobie refluksowej. Należą do nich przede wszystkim zboża, które charakteryzują się bardzo kwaśnym pH. Dlatego warto zrezygnować z makaronów, kasz, ryżu, wypieków albo ograniczyć je do minimum.
Również cukier jest niewskazany dla osób zmagających się ze zgagą, szczególnie dotyczy to cukru w żywności przetworzonej:
- w słodyczach,
- słodkich napojach,
- wyrobach cukierniczych,
- lodach i deserach.
W przypadku roślin należy uważać na te strączkowe, głównie na soję. Są one jak na rośliny bardzo ciężkostrawne, przez co wzmagają wydzielanie kwasów żołądkowych. Niezalecane jest też spożywanie zbyt dużej ilości ziemniaków. Kolejnym składnikiem eliminowanym zarówno w diecie paleo jak i refluksowej, jest nabiał. Tłuste sery, śmietany i mleka działają drażniąco na żołądek, u osób podatnych wywołując refluks.
Sprawdź dokładną listę pokarmów niewskazanych przy zgadze -> http://www.controloccontrol.pl/porady-dietetyczne/dieta-na-zgage-jakich-pokarmow-unikac
Obróbka termiczna
Również sposób obróbki produktów spożywanych w profilaktyce zgagi ma znaczenie. Przede wszystkim należy zrezygnować ze smażenia potraw, głównie mięs, na głębokim oleju. Dania sporządzone w ten sposób są bardzo ciężkostrawne, zatem niewskazane w diecie osób z chorobą refluksową. Lepiej postawić na gotowanie na parze, wędzenie i w ostateczności smażenie na specjalnej patelni – bez dodatku tłuszczu.