Kuchnia japońska to samo zdrowie, a sushi to jej kwintesencja. Mała ilość kalorii, lekkostrawność, bogactwo substancji odżywczych i witamin oraz niepowtarzalny smak to tylko niektóre z zalet sushi. Skoro już o smaku, mowa to głównie za to uwielbiamy sushi.
Nietypowa kompozycja składników jak wodorosty, ryż, surowa ryba i warzywa sprawia, że smak sushi jest ciężki do podrobienia. Kubki smakowe europejczyków, w tym polaków, nie są przyzwyczajone do takiego zestawienia produktów, stąd też fascynacja tym innowacyjnym smakiem. Jakie są inne powody by sięgnąć po japońskie rolki oraz które wybrać by mieć jak najwięcej przyjemności i korzyści z jedzenia sushi?
Kalorie – sushi to zazwyczaj niskokaloryczny posiłek
- Wartości odżywcze, – jeżeli w naszym sushi znajdą się dodatki warzywne i owocowe, jak np. awokado i ogórek, to możemy wtedy liczyć na sporą dawkę błonnika. Wodorosty nori są bogate w witaminy A, B, C i E oraz jod. Ryż i ryba z kolei tworzą idealnie dobraną parę białek i węglowodanów.
- Jakie sushi wybrać? – na sushi nie warto oszczędzać i lepiej jest je zamówić z restauracji lub ewentualnie przygotować w domu niż kupować gotowe w sklepie. Jeżeli chodzi o rybę, jako dodatek do sushi to najlepiej wybierać te słonowodne. Do sushi warto używać obficie chrzanu, wasabi, co pozytywnie wpłynie na nasze trawienie. Należy jednak pamiętać, że jest to dość pikantny dodatek, więc nie przesadzajmy z jego ilością.
Zdrowe i pyszne sushi zamówisz do domu z 77 sushi