
Wokół wegetarianizmu od lat krąży wiele kontrowersji. Społeczne podejście do tego rodzaju diety w Polsce zdecydowanie różni się od panującego w krajach zachodnich. Również niektóre poglądy często całkowicie rozmijają się ze stanowiskami środowiska medycznego. Wynika to w dużej mierze z ignorancji i niskiej popularyzacji uświadamiających programów żywieniowych.
Rozgorzałe dyskusje starają się udowodnić słuszność niektórych tez na temat tego rodzaju żywienia, ale często nie znajdują naukowego potwierdzenia.
Czy dieta roślinna leczy?
Dieta ta obfituje w błonnik, który zmniejsza ryzyko powstawania zaparć, chorób zapalnych jelit, hemoroidów i raka jelita grubego. Niezwykle istotny jest zapobiegawczy wpływ diety roślinnej na choroby serca. Szacuje się, że dieta roślinna jest w stanie obniżyć stężenie cholesterolu we krwi w stopniu porównywalnym do leków. Służy to naczyniom krwionośnym, hamując odkładanie się w nich tłuszczy w postaci blaszki miażdżycowej.
Podobne działanie wykazuje kwas acetylosalicylowy, który stosowany profilaktycznie zapobiega zawałom i udarom. Dodatkowo zmniejszone spożycie cukrów prostych zapobiega chorobom dziąseł i próchnicy.
Wegetarianizm tylko dla osób dorosłych
Nic bardziej mylnego. Światowe towarzystwa pediatryczne dementują pogłoski, jakoby brak mięsa w diecie negatywnie wpływał na proces wzrastania u dzieci i młodzieży. Białko i żelazo znajdują się nie tylko w mięsie, ale też w innych spożywczych zamiennikach.
Jednak aby młoda osoba stała się wegetarianinem, musi to skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem .
Czy kobieta w ciąży może być wegetarianką?
Stanowiska medyczne nie zgłaszają w tej kwestii żadnych zastrzeżeń. Podobnie jak w przypadku opisanym powyżej, powinno być to skonsultowane z lekarzem prowadzącym ciążę i dietetykiem.
Dużym atutem jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego u matki, zagrażającego zdrowiu jej i dziecka. Spośród produktów roślinnych zaleca się jedynie ograniczenie spożywania soi, ponieważ może skutkować wystąpieniem wad układu moczowego u dziecka.
Co suplementować?
Niektórych składników brakuje w pokarmach roślinnych. Jest to między innymi wit. B12 i białko, które znajdziemy w produktach mlecznych i jajkach. Ponadto na półkach sklepowych coraz częściej spotkać można tzw. żywność funkcjonalną – czyli wzbogaconą o niezbędne witaminy i minerały.
Za przykład może posłużyć:
- mleko roślinne sojowe lub ryżowe,
- płatki śniadaniowe
- czy soki i napoje owocowe.
Stanowi to pewne ułatwienie dla osób chcących praktykować wegetarianizm i jednocześnie uzupełniać niedobory witaminowe.
Minusy diety roślinnej
Wśród zdecydowanej przewagi dobroczynnych właściwości wegetarianizmu znaleźć można kilka wad.
Przede wszystkim niska energetyczność pokarmów roślinnych sprawia, że u osób pracujących ciężko fizycznie i sportowców może okazać się niewystarczająca.
Istnieje także zwiększone zagrożenie spożycia szkodliwych nawozów i związków chemicznych pochodzących ze środków ochrony roślin. Można się przed tym zabezpieczyć kupując żywność oznaczoną jako ,,BIO’’ lub ,,EKO’’, dostając w ten sposób gwarancję na ekologiczną metodę upraw.