Jak gotować na parze? Poznaj różne sposoby!

jak gotować na parze?

Czy wiesz, że gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia? Cały proces przebiega bez tłuszczu, a można w ten sposób przygotować i warzywa, i mięso, i ryby. Jak się jednak zabrać do gotowania na parze? W jaki sprzęt do gotowania na parze się zaopatrzyć?

Garnki do gotowania na parze

Najbardziej podstawowym sposobem gotowania na parze jest kupienie specjalnego garnka. Składa się on najczęściej z kilku części, w tym:

  • z garnka na wodę,

  • kilku (najczęściej dwóch lub trzech) mniejszych garnków z sitkiem zamiast dna,

  • pokrywki.

Do największego, dolnego garnka należy wlać wodę, a na tych z sitkami ułożyć jedzenie. W zależności od tego, ile posiadasz elementów, będziesz mógł przygotować kilka dań jednocześnie – np. dwa rodzaje warzyw oraz mięso lub rybę. Dzięki temu w jednym garnku będziesz mógł przygotować cały, pełnowartościowy i smaczny obiad. Garnki do gotowania na parze są najbardziej uniwersalne – możesz wybrać model do płyty gazowej lub indukcyjnej. Ich używanie jest bardzo proste.

gotowanie na parze

Parowary – nowoczesny sposób na gotowanie na parze

Tradycyjne garnki w ogromnym stopniu zostały wyparte przez elektroniczne urządzenia, których obsługa jest intuicyjna, a cały czas gotowania nie wymaga Twojej ingerencji. Oprócz podstawowej funkcji często posiada też sporo innych, np. utrzymywanie temperatury potraw, co przydaje się szczególnie wtedy, gdy poszczególni członkowie rodziny wracają do domu o różnych godzinach. Inne wyposażone są w pojemniki do sypkich produktów, a więc możesz w nich przygotować także ryż czy kaszę. Warto też wybrać parowar z opóźnieniem startu, timerem oraz pojemnikami nadającymi się do mycia w zmywarce.

Piekarnik parowy

Jak działa piekarnik z funkcją gotowania na parze? Wykorzystuje zarówno tradycyjny sposób grzania, jak i parowy, dzięki czemu łączy w sobie zalety obu tych metod. Część ciepła będzie zatem pochodziła z rozgrzanego powietrza, a część z pary, a proporcje te będziesz mógł samodzielnie ustawiać na programatorze, w zależności od tego, co zamierzasz przyrządzić.

brokuły na parze

Mikrofalówka z funkcją gotowania na parze

Kuchenka mikrofalowa najczęściej służy do odgrzewania potraw, ale funkcja gotowania na parze może znacząco poprawić ich smak. Często zdarza się bowiem, że jedzenie wyciągnięte z mikrofali jest przesuszone, a przez to niesmaczne. Połączenie tradycyjnego podgrzewania z podgrzewaniem parowym sprawi, że Twoje dania nie stracą na soczystości. Zamiast jednak kupować zarówno piekarnik parowy oraz mikrofalę z funkcją gotowania na parze, warto się zdecydować tylko na jedno z tych urządzeń.

Multicooker

Gotowanie na parze możliwe jest także w garnkach elektrycznych, czyli multicookerach. Posiadają one bowiem specjalne akcesoria, wraz z którymi zdrowe przyrządzanie mięsa czy warzyw jest proste i przebiega bardzo sprawnie. Oprócz tego w multicookerach możesz gotować zupy, piec i smażyć mięso, a nawet piec chleb i ciasta, dlatego to urządzenie z pewnością zadowoli Cię swoją funkcjonalnością.



Dodaj swoją opinię

Twój email nie będzie opublikowany.