Dieta bogata w witaminy i probiotyki
Za kondycję układu immunologicznego w dużej mierze odpowiada dieta. Powinna być bogata w witaminy, zwłaszcza A, C i D oraz w probiotyki. Wystarczy odpowiednio komponować codzienne menu, by jesienią nie martwić się o zwiększoną liczbę wirusów w powietrzu. Warto postawić na owoce, warzywa, nabiał, tłuste ryby morskie i kiszonki. Te ostatnie są nieocenionym źródłem probiotyków. Natomiast owoce, warzywa i ryby dostarczają witamin i minerałów.
Ruch na świeżym powietrzu
Dotleniony organizm funkcjonuje znacznie lepiej niż ten, który zostanie odcięty od świeżego powietrza. Niestety zimą mamy zwyczaj ograniczać pobyt na zewnątrz do przechodzenia z domu do samochodu lub komunikacji. To stanowczo za mało. Warto wyrobić sobie nawyk spacerowania lub szybkiego maszerowania przynajmniej przez godzinę codziennie. Dzięki temu nie tylko wzmacniamy mięśnie i stawy, ale też układ odpornościowy.
Warto też rozważyć uprawianie sportu na zewnątrz. Może to być na przykład jogging lub korzystanie z zewnętrznej siłowni. Jeśli pogoda sprzyja, można pomyśleć o sankach, nartach lub łyżwach.
Nieprzerwany, co najmniej ośmiogodzinny sen
Brak snu odbija się na różnych dziedzinach codziennego funkcjonowania. Zmniejszona koncentracja i wydajność, bóle głowy, a nawet infekcje często mają swoje źródło właśnie w niewysypianiu się. Zamiast łykać co rano mocną kawę, lepiej zadbać o to, by mieć czas spać. To w czasie snu organizm regeneruje się i wzmacnia układ immunologiczny.
Dorosły człowiek potrzebuje ośmiu godzin snu na dobę. W przypadku dzieci może to być o kilka godzin więcej.
Suplementy diety
Suplementy diety warto przyjmować nie tylko w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienie lub grypę. Tabletki na odporność można brać przez cały rok. Dzięki temu konsekwentnie i skutecznie budujemy odporność tak bardzo potrzebną w sezonie zimowym. Trzeba tylko pamiętać o ich codziennym przyjmowaniu i nieprzekraczaniu zalecanej dawki.