Gdy piecze i pali w przełyku – jak ugasić zgagę

jak ugasić zgagę?

Wielu z nas doświadcza czasem nieprzyjemnej zgagi, czyli inaczej uczucia pieczenia i gorąca w przełyku. Zazwyczaj zgaga zaczyna się w klatce piersiowej, a następnie promieniuje w kierunku przełyku i gardła. Pożar w przełyku nadchodzi falami, najczęściej po posiłku lub gdy kładziemy się spać. Nieprzyjemne uczucie potrafi także zaskoczyć nas w nocy, w trakcie snu.

GERD – choroba refluksowa przełyku

Zgagę powoduje choroba refluksowa przełyku, z angielskiego: gastroesophageal reflux disease, w skrócie: GERD. Jej przyczyną jest nieprawidłowa praca warstwy mięśni znajdujących się wokół przełyku tzw. zwieracza przełyku. Zwieracz ten jest swoistym strażnikiem czuwającym nad prawidłowym przemieszczaniem się zawartości w przełyku. Powinien otwierać się, gdy pożywienie przechodzi do żołądka i zamykać, aby treści z żołądka nie cofały się z powrotem do przełyku.

Jeśli zwieracz nie zamyka się właściwie czy za często pozostaje otwarty, treści żołądkowe, w tym strawione pokarmy oraz kwasy wydzielające się w procesie trawiennym, cofają się i wydostają z powrotem do przełyku.

Zgaga – częsta dolegliwość, także kobiet ciężarnych

To bardzo powszechna dolegliwość,  może dotykać nawet co dziesiątą osobę . Nieleczona, nie tylko uprzykrza życie i odbiera radość z jedzenia, ale może prowadzić do uszkodzenia przełyku i poważniejszych problemów zdrowotnych. Zgaga dość często występuje u kobiet ciężarnych, szczególnie w ostatnim okresie ciąży, ze względu na zmiany hormonalne zachodzące w ich organizmach.

Jak możemy sobie pomóc i zapobiec nieprzyjemnym objawom zgagi?

  • Wczesna kolacja
  • Epizody zgagi występują najczęściej podczas snu, gdy mięśnie przewodu pokarmowego działają mniej sprawnie. Sprzyja im też pozycja leżąca. Im mniej zjemy przed snem, tym mniej objawów ze strony układu pokarmowego przeszkodzi nam w nocnym odpoczynku.

    Warto zaplanować ostatni posiłek nawet na 3 czy 4 godziny przed zaśnięciem.
  • Picie niegazowanej wody
  • Niegazowana woda pomaga w rozpuszczaniu kwasu solnego w żołądku.

  • Lekkostrawna dieta
  • Gdy męczy nas zgaga, powinniśmy jeść częściej chude, lekkostrawne potrawy, wybierać mięso drobiowe zamiast wieprzowego i wprowadzić do codziennego jadłospisu odtłuszczone mleko, sery czy jogurty.

    Czego unikać?
    Z jadłospisu powinniśmy wykluczyć kwaśne warzywa i owoce (grejpfruty, pomarańcze, cytryny), ocet oraz pikantne przyprawy. Alkohol, kofeina i gazowane napoje nie pomagają w walce ze zgagą. Ich także należy pić mniej.

  • Odpowiednia pozycja podczas snu
  • Aby zapobiegać atakom zgagi w nocy, powinniśmy spać na wysokiej poduszce, co zapobiega cofaniu się kwasu żołądkowego do przełyku.

  • Szybko działające leki zobojętniające kwasy żołądkowe
  • Gdy męczy nas zgaga, warto sięgnąć po sprawdzone leki, dostępne w aptece bez recepty, które skutecznie i szybko łagodzą tę nieprzyjemną dolegliwość, zobojętniając działania kwasów w żołądku. Dobrym wyborem jest lek na zgagę Rennie, który dzięki prostej i skutecznej formule, działa już w czasie dwóch minut od przyjęcia, przynosząc nieomal natychmiastową ulgę. Lek ten może też być bezpiecznie przyjmowany przez kobiety w ciąży.



Dodaj swoją opinię

Twój email nie będzie opublikowany.