Jakie produkty są bogate w błonnik? TOP-5 źródeł

J

jakie produkty są bogate w błonnik?

Czym jest błonnik pokarmowy?

Błonnik pokarmowy to przede wszystkim składniki z grupy węglowodorów, rzadziej tłuszczów, np. woski roślinne znajdujące się na owocach. Do tej grupy substancji zaliczają się też inne składniki pochodzenia roślinnego, np. fityniany, saponiny lub kutyna – łączy je to, że ludzki organizm nie jest w stanie ich strawić. Błonnikiem pokarmowym nazywane są także tworzone przemysłowo węglowodany, dodawane do żywności dietetycznej.

Nietrudno zauważyć, że błonnik pokarmowy to bardzo zróżnicowane związki, stąd też ich wpływ na zdrowie nie jest taki sam.

Błonnik dzieli się na dwa podstawowe rodzaje:

  • rozpuszczalny
  • i nierozpuszczalny.

Frakcja nierozpuszczalna to substancje, które nie rozpuszczają się w wodzie i nie są trawione w przewodzie pokarmowym – zawiera je m.in. dieta oczyszczająca jelita. Do błonnika nierozpuszczalnego zalicza się celulozę, ligniny i hemicelulozy.

Frakcja rozpuszczalna ulega rozpuszczeniu w wodzie – wytwarza wówczas substancję przypominającą żel. Ten rodzaj błonnika także nie ulega strawieniu, a zalicza się do niego śluzy roślinne, gumy roślinne, skrobię oporną, pektyny, beta-glukany i fruktooligosacharydy.

Dlaczego warto stosować błonnik?

Błonnik nierozpuszczalny działa w przewodzie pokarmowym jak „miotełka”. Drażni on ściany jelita, dzięki czemu przyspiesza pasaż treści pokarmowych. Powoduje to zwiększenie liczby oraz efektywności wypróżnień, a tym samym zapobiega zaparciom. Dodatkowo błonnik tego typu przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych substancji.

Błonnik rozpuszczalny działa ochronnie na ściany jelita i pobudza ich komórki do rozmnażania się. Dzięki temu stare komórki zastępowane są nowymi, co usprawnia proces trawienia. Obok tego, dzięki niemu na dłużej zachowane jest uczucie sytości. Błonnik ten ma korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową i tłuszczową organizmu – więcej na stronie https://optymalnewybory.pl/jak-dziala-blonnik-pokarmowy.

W jakich produktach znajduje się błonnik pokarmowy?

Błonnik nierozpuszczalny znajduje się przede wszystkim w zbożowych produktach z pełnego przemiału, np.:

  • w brązowym ryżu,
  • pełnoziarnistych płatkach pszennych i owsianych,
  • kaszy gryczanej
  • grubych kaszach czy pieczywie razowym,
  • znaleźć go można również w skórkach owoców i warzyw.

Błonnik rozpuszczalny znajduje się głównie:

  • w jabłkach i cytrusach,
  • jego bogatym źródłem są m.in. suszone owoce,
  • zawierają go warzywa strączkowe,
  • orzechy,
  • siemię lniane.

Zawiera go także pietruszka, bakłażan, marchew oraz nasiona babki płesznik.

Należy pamiętać, że włączenie do diety błonnika oznacza konieczność zwiększenia ilości wypijanej wody.

Weryfikacja merytoryczna

Redakcja Naturalnych Metod

Zespół pasjonatów zdrowego odżywiania, zbilansowanej suplementacji i wspierania organizmu przy pomocy natury. Analizujemy, recenzujemy i podpowiadamy jak skutecznie dbać o siebie. Rozkładamy na czynniki pierwsze popularne superfoods, opisujemy różnego rodzaju domowe sposoby i weryfikujemy popularne preparaty. Mówią, że warto być z nami na bieżąco ;) 


Dodaj swoją opinię

Nasza misja

Naturalne Metody to miejsce na mapie internetu, które tworzone jest przez pasjonatów zdrowego odżywiania i zbilansowanego stylu życia. Dzielimy się tym, co wartościowe. Na pokładzie są dietetycy, absolwenci kierunkowych szkół wyższych - renomowanych polskich uczelni, entuzjaści tematyki i osoby, które świetnie czują „pióro”, dzięki czemu są w stanie przekazywać zawiłe właściwości i mechanizmy działania w sposób przystępny. Do każdego artykułu pochodzimy z dużą starannością. Podczas pisania korzystamy z baz medycznych takich jak PubMed, szukamy wypowiedzi ekspertów, a obok tego przeszukujemy źródła encyklopedyczne (np. Wikipedia). Zaprszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczności.

Nasze media społecznościowe

Więcej informacji: