Miód gryczany: właściwości, cena, jak spożywać i na co wpływa?

M
właściwości miodu gryczanego

Wyjątkowe właściwości miodu gryczanego znane są już od wielu pokoleń. Jest on nie tylko wyjątkowo smaczny, ale przede wszystkim wartościowy. Genialnie sprawdza się, jako dodatek do posiłków, deserów, a nawet gorących napojów. Szeroki zakres zastosowań stanowi niewątpliwą zaletą.

Miód gryczany to jedna z najchętniej wybieranych odmian. Dość łatwo go rozpoznać – wyróżnia się on ciemnym kolorem, który przypomina herbatę. Należy również wspomnieć o wyjątkowym aromacie. Na uwagę zasługuje również nieprzeciętny smak, który nie jest przesadnie słodki.

Warto wiedzieć, że prawdziwy miód gryczany może po pewnym czasie ulec krystalizacji. W takiej sytuacji w słoiczku pojawiają się charakterystyczne bryłki. Na szczęście z łatwością przywrócimy płynną konsystencję produktu. Wystarczy jedynie zanurzyć go w gorącej wodzie. Jej temperatura nie może jednak przekraczać 40 stopni Celsjusza.

Krystalizacja miodu jest procesem zupełnie naturalnym. Jest to najlepszym potwierdzeniem, że produkt nie posiada w swoim składzie konserwantów. Pamiętajmy, że jego drogocenne właściwości zanikają, gdy woda jest zbyt gorąca. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że „kąpiel” będziemy musieli przeprowadzić kilka razy. Za każdym razem musimy dynamicznie mieszać zawartość słoiczka.

Jak powstaje miód gryczany?

Miód gryczany wyróżnia się ciemnym zabarwieniem. Początkowo jego kolor jest bursztynowy, jednak z czasem może stać się prawie czarny. Wiele zależy od warunków przechowywania. Produkt ciemnieje, jeśli znajduje się w miejscu bez dostępu do światła. Barwa nie wpływa jednak na jego właściwości.

jak powstaje miód gryczany

Jak można się domyślić, miód gryczany powstaje na bazie gryki (najczęściej gryki zwyczajnej). Jest to popularna roślina, która kwitnie przez lipiec oraz sierpień. Jej kwiaty posiadają rozmaite kolory – czerwone, różowe, czy też białe. Gryka zwyczajna uprawiana jest na ternie niemal całej Polski. Wynika to z faktu, że nie jest ona zbyt wymagająca.

Ciekawym jest, że gryka zapylana jest nie tylko przez pszczoły, ale również muchówki. Pszczelarze w okresie kwitnięcia często transportują ule w okolice kwitnącej uprawy. Jest to powszechne zjawisko, szczególnie jeśli pasieka jest duża.

Przegląd drogocennych właściwości

W składzie miodu gryczanego znajdziemy sporą ilość składników odżywczych. Pozytywnie wpływają one na zdrowie i samopoczucie. Omawiana odmiana była w przeszłości chętnie wykorzystywana w medycynie naturalnej.

W miodzie gryczanym znajdziemy m.in. substancje lotne, sole mineralne, pochodne olejków eterycznych, rutynę, hormony, enzymy, a także wiele innych. Są to składniki, które w sposób kompleksowy wzmacniają organizm, a także usprawniają pracę narządów wewnętrznych. Regularne spożywanie tej odmiany miodu może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych schorzeń.

Miód z gryki jest również źródłem wielu witamin oraz minerałów. Mowa tutaj o m.in. witaminie C, witaminie B6, witaminie B12, witaminie PP, żelazie, fosforze, krzemie, cynku, manganie, borze, sodzie, wanadzie, potasie i innych.

Do najważniejszych właściwości miodu gryczanego można zaliczyć:

  • Pozytywny wpływ na serce – jest to głównie wynikiem rutyny, która znajduje się w składzie. Jest to substancja, która doskonale wpływa na pracę serca. Właśnie dlatego omawiana odmiana miodu jest szczególnie rekomendowana osobom starszym, ale nie tylko.
    Nieprzeciętne właściwości z pewnością zostaną docenione przez tych, którzy znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia chorób serca. Miód gryczany zmniejsza także prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy. Na uwagę zasługuje fakt, że w miodzie z gryki znajdują się łatwo przyswajalne cukry proste. Odżywiają one mięsień sercowy.
  • Uszczelnienie naczyń krwionośnych – miód z gryki ma świetny wpływ na stan naczyń krwionośnych. Związki odżywcze uszczelniają nawet naczynia włosowate. Plusem jest również fakt, że usprawniają one przepływ krwi, a jednocześnie zapobiegają jej nadmiernej krzepliwości. Właśnie dlatego systematyczne spożywanie wspomnianej odmiany może zmniejszyć prawdopodobieństwo udaru, czy też zawału.
  • Wzrost odporności organizmu – rutyna sprawia, że witamina C jest szybciej i skuteczniej przyswajana. Oczywiście na układ immunologiczny wpływają również pozostałe witaminy oraz minerały. Sprawia to, że miód gryczany warto jest podawać również dzieciom. Pamiętajmy, że wyższa odporność organizmu, to mniejsze ryzyko pojawienia się infekcji bakteryjnej, czy też wirusowej.
  • sposób na przeziębienie
  • Szybsze gojenie ran – miód z gryki przyspiesza gojenie ran. Wykazuje on działanie antybakteryjne oraz antyseptyczne. Z tego względu można stosować go również, jako środek na skórę. Może mieć zbawienny wpływ na cerę trądzikową, czy też łojotokową. Pamiętajmy jednak, że każdy przypadek jest inny, a więc produkt nie zawsze przynosi satysfakcjonujące rezultaty kuracji.
  • Eliminacja obrzęków i opuchlizny – jest to szczególnie zauważalne w obrębie nóg, ale nie tylko. Miód z gryki zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych. Ponadto ich ścianki zostają wzmocnione, a tym samym mniej narażone na deformacje. Właśnie dlatego jest to produkt polecany tym, którzy skarżą się na opuchliznę i żylaki.
  • Zwalczanie wolnych rodników – miód z gryki działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu stanowi wsparcie podczas zwalczania wolnych rodników. Warto wiedzieć, że to właśnie one przyspieszają tempo starzenia się organizmu. Mogą one wywołać wiele poważnych schorzeń oraz chorób.
  • Wzrost poziomy hemoglobiny we krwi – dzięki temu możemy w sposób naturalny uzupełnić niedobory organizmu. Należy mieć świadomość, że niski poziom hemoglobiny przekłada się na mniejszą ilość energii, chroniczne zmęczenie, spadek koncentracji, problemy z pamięcią, wypadanie włosów, zawroty głowy, omdlenia, a także wiele innych nieprzyjemnych dolegliwości.
  • Wspomaganie rekonwalescencji – miód z gryki to jedna z najbardziej wartościowych odmian. Jest ona rekomendowana podczas rekonwalescencji po przebytej operacji, czy też zabiegu. Substancje odżywcze sprawiają, że organizm szybciej i efektywniej się regeneruje. Wspierają one również proces odnowy.

To jeszcze nie wszystko! Ciąg dalszy korzystnych właściwości

proces krystalizacji miodu
  • Wsparcie w trakcie chorób i przeziębień – wiele osób sięga po kanapkę z miodem podczas bólu gardła. Wynika to z faktu, że działa on niczym naturalny antybiotyk. W przypadku lekkich przeziębień może zastąpić nam środki farmakologiczne. Stanowi to wielką zaletę, ponieważ miód z gryki nie obciąża układu pokarmowego, ani nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych.
  • Ochrona wątroby i nerek – w miodzie z gryki znajdziemy sporą ilość choliny. Trzeba zaznaczyć, że wartościowe składniki zawarte w tej odmianie są przyswajane przez organizm niemal w stu procentach. Stanowią one barierę ochroną dla wątroby oraz nerek. Zmniejsza to ryzyko pojawienia się uporczywych schorzeń m.in. wirusowego zapalenia wątroby, czy też zapalenia pęcherza.
  • Usprawnienie pracy układu nerwowego – jest to szczególnie ważne dla osób pracujących umysłowo, czy tez intensywnie uczących się. Systematyczne spożywanie miodu gryczanego może poprawić koncentrację, a także przyspieszyć proces zapamiętywania nowych informacji. Kolejnym plusem jest fakt, że niweluje on stany napięcia, która mogą pojawić się w stresujących sytuacjach.
  • Wzmocnienie kości i stawów – takie działanie uzyskamy jednak w przypadku, gdy produkt będziemy stosować regularnie. Miód gryczany może przyspieszyć regenerację po złamaniach, czy też zwichnięciach. Dodatkowo wspomaga on pracę stawów, co niesie ulgę dla osób z nadwagą, czy też cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów.

Miód gryczany a cukrzyca: czy diabetycy mogą go stosować?

Osoby z cukrzycą muszą ostrożnie podchodzić do produktów, które zawierają w swoim składzie cukry proste. W miodzie gryczanym znajdziemy zarówno glukozę, jak i fruktozę. Przekłada się to na wzrost poziomu glikemii we krwi. Indeks glikemiczny może więc ulec rozregulowaniu.

Diabetycy nie powinni spożywać miodu gryczanego. Z pewnością dla cukrzyków nie jest to bezpieczny słodzik, który można stosować, jako zamiennik tradycyjnego cukru. Nadmierna ilość omawianego produktu może nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Oczywiście w niektórych przypadkach cukrzycy mogą spożywać niewielkie ilości miodu – wymaga to jednak konsultacji z lekarzem. Wszystko zależy od tego, jak zaawansowana jest choroba.

Spożywanie miodu w ciąży. Czy jest bezpieczny dla dzieci?

miód gryczany w ciąży

Wiele pań nie ma pojęcia, czy miód gryczany można bez obaw spożywać w ciąży. Oczywiście, że tak! Jest on prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów. Dodatkowym plusem jest fakt, że nie wpływa on negatywnie na płód, czy też przebieg ciąży. Wspomaga pracę nerek i układu immunologicznego.

 Warto dowiedzieć się, na co pomaga miód w ciąży. Może on zredukować poranne mdłości, a nawet wyeliminować niepohamowane wymioty ciężarnych. Systematyczne spożywanie może skutecznie złagodzić nieprzyjemne dolegliwości, które są następstwem błogosławionego stanu. 

Ciężarne nie powinny spożywać miodu w przypadku:

  • cukrzycy ciążowej,
  • podwyższonego ryzyka cukrzycy ciążowej,
  • zbyt dużej wagi (nadmierna ilość kilogramów może negatywnie wpłynąć na przebieg ciąży),
  • uczulenie na konkretne składniki zawarte w produkcie.

Miód gryczany może być bez obaw podawany dzieciom. To świetna alternatywa dla środków na przeziębienie. Ponadto systematyczne spożywanie może zwiększyć odporność. Omawiany produkt można podawać maluchom, które ukończyły pierwszy rok życia.

Jak stosować miód gryczany?

Nie każdy wie, jak spożywać miód z gryki. Najlepsze efekty uzyskamy w przypadku, gdy będziemy go stosować każdego dnia. Możemy również sięgnąć po niego doraźnie w okresie przeziębienia, czy też bólu gardła.

stosowanie miodu gryczanego

  • Każdego dnia warto jest rozpuścić łyżkę miodu w szklance cieplej wody. Miksturę spożywamy na około 30 minut przed śniadaniem.
  • W okresie przeziębienia należy spożywać 1-2 łyżki miody trzy lub cztery razy dziennie. Kuracja nie może jednak trwać zbyt długo.
  • Miód gryczany można stosować na twarz jako maseczkę. Starannie go rozprowadzamy i pozostawiamy na kilkadziesiąt minut. Wiele osób pozostawia go na trzy godziny a nawet całą noc. W ten sposób można zredukować łojotok, czy też niedoskonałości.

Pamiętajmy, że kaloryczność miodu gryczanego jest dość wysoka. Nie przesadzajmy więc z jego ilością. W 100 g produktu znajdziemy około 340 kcal.

Gdzie kupić wartościowy produkt? Ile kosztuje?

Prawdziwy miód gryczany nie kosztuje majątku. Najlepiej zakupić go w sklepie ze zdrową żywnością. Uważajmy na produkty, które posiadają mieszany skład, gdyż ich działanie jest słabsze. Warto zakupić produkt od lokalnego dostawcy, który posiada własną pasiekę.

miód z pasieki

Cena za litr wartościowego miodu z gryki wynosi około 35 zł. W sprzedaży znajdują się również produkty BIO, które są o wiele droższe. Za litr zapłacimy nawet 70 zł.

Opinie na temat miodu gryczanego

Miód z gryki jest łatwo przyswajalny. Dzięki temu nie musimy obawiać się nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ponadto pozytywne efekty systematycznego stosowania można odnotować po około trzech tygodniach.
Dzieci uwielbiają miód z gryki. Właśnie dlatego warto podawać go najmłodszym nie tylko w okresie przeziębienia. Stanowi on świetną alternatywę dla tradycyjnych łakoci.
Składniki odżywcze zawarte w miodzie gryczanym mogą zredukować nieprzyjemne dolegliwości ciężarnych. Warto po niego sięgnąć szczególnie w przypadku nudności i wymiotów.

Weryfikacja merytoryczna

Redakcja Naturalnych Metod

Zespół pasjonatów zdrowego odżywiania, zbilansowanej suplementacji i wspierania organizmu przy pomocy natury. Analizujemy, recenzujemy i podpowiadamy jak skutecznie dbać o siebie. Rozkładamy na czynniki pierwsze popularne superfoods, opisujemy różnego rodzaju domowe sposoby i weryfikujemy popularne preparaty. Mówią, że warto być z nami na bieżąco ;) 


Dodaj swoją opinię

Nasza misja

Naturalne Metody to miejsce na mapie internetu, które tworzone jest przez pasjonatów zdrowego odżywiania i zbilansowanego stylu życia. Dzielimy się tym, co wartościowe. Na pokładzie są dietetycy, absolwenci kierunkowych szkół wyższych - renomowanych polskich uczelni, entuzjaści tematyki i osoby, które świetnie czują „pióro”, dzięki czemu są w stanie przekazywać zawiłe właściwości i mechanizmy działania w sposób przystępny. Do każdego artykułu pochodzimy z dużą starannością. Podczas pisania korzystamy z baz medycznych takich jak PubMed, szukamy wypowiedzi ekspertów, a obok tego przeszukujemy źródła encyklopedyczne (np. Wikipedia). Zaprszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczności.

Nasze media społecznościowe

Więcej informacji: