Miód manuka: opinie, cena, właściwości i zastosowanie – na co pomaga?

M
miód manuka

Mogłoby się wydawać, że miód to przede wszystkim naturalny słodzik. Chętnie dodajemy go do herbaty, ciast, czy też deserów. Warto jednak wiedzieć, że istnieją odmiany, które mają wyjątkowy wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Świetnym przykładem jest miód manuka, który znany jest już od pokoleń.

 Oryginalny miód manuka jest niezwykle wartościowy, co przekłada się na jego wysoką cenę. Wspomaga on utrzymanie dobrego zdrowia, a także wspiera eliminację wielu nieprzyjemnych schorzeń. Doskonale działa nie tylko na organy wewnętrzne, ale również urodę. 

Miód manuka wykorzystywany jest na szeroką skalę w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Bez większych trudności znajdziemy produkty, których skład bazuje na wspomnianej odmianie miodu.

Pochodzenie miodu manuka

pochodzenie miodu

Miód manuka produkowany jest z nektaru krzewu o tej samej nazwie (łac. Leptospermum scoparium). Jest to odmiana, która występuje przede wszystkim na terenach Nowej Zelandii. Nie oznacza to jednak tego, że nie spotkamy go w innych obszarach świata. Krzewy manuka występują m.in. na terenach Australii.

Pozyskanie czystego miodu manuka jest procesem bardzo skomplikowanym. Opisywany krzew kwitnie w okresie od listopada do stycznia. To właśnie wtedy pszczoły zbierają największą ilość nektaru. Wspomniana odmiana jest jednak wyjątkowa. W dużej mierze wynika to z faktu, że znajdziemy w niej podwyższoną ilość substancji o nazwie  methyloglyoxal .

Warto wiedzieć, że miód manuka przenoszony jest z uli do specjalistycznych zakładów. Jest on produkowany przy zastosowaniu innowacyjnej aparatury. To właśnie dzięki temu oryginalne produkty spełniają rygorystyczne normy i standardy. Tylko taka produkcja gwarantuje, że miód zachowa swoje ponadprzeciętne właściwości.

Miód manuka nie trafia do sprzedaży od razu. Przechodzi on przez zaawansowane kontrole jakości. Testy badawcze umożliwiają potwierdzenie czystości składu. Należy również wspomnieć, że miód przechowywany jest w takiej temperaturze, jak w ulu. Posiada on kremową konsystencję, gdyż zanim trafi do słoików jest delikatnie mieszany.

Właściwości miodu manuka

Miód manuka cieszy się ogromnym zainteresowaniem na całym świecie. Pamiętajmy jednak o tym, że wyłącznie oryginalny produkt ma nieprzeciętne właściwości. Nie warto więc oszczędzać na jego zakupie.

Podejrzenie niska cena powinna zapalić w naszej głowie ostrzegawczą lampkę. Najprawdopodobniej jego skład jest mieszany, co przekłada się na znikome działanie.

 W składzie miodu manuka znajdziemy przede wszystkim glukozooksydazę oraz nadtlenek wodoru. Jak już wspomniano, bazuje on również na substancji o nazwie metyloglioksal – jest ona obecna w wielu innych odmianach, jednak w miodzie manuka jej poziom jest szczególnie wysoki. 

Poszukując prawdziwego miodu manuka warto jest wziąć pod uwagę wyłącznie produkty o stężeniu MGO 100 p i wzwyż. To właśnie one zapewniają nieprzeciętne właściwości.

Miód manuka wykazuje działanie:

  • Antybakteryjne – odpowiada za to wysokie stężenie MGO. Działanie antybakteryjne zmniejsza ryzyko pojawienia się wielu groźnych schorzeń. Miód manuka może być spożywany zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Wiele osób wykorzystuje tę odmianę, jako wsparcie w eliminacji dotkliwych problemów skórnych.
  • Antyoksydacyjne – miód manuka doskonale radzi sobie z wolnymi rodnikami. Warto mieć świadomość, że są to toksyczne substancje, które negatywnie wpływają na pracę narządów wewnętrznych. Im więcej wolnych rodników zgromadzonych w organizmie, tym gorsze samopoczucie. W takiej sytuacji zwykle pojawia się wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet groźnych chorób.
  • Przeciwgrzybiczne – opisywana odmiana miodu stosowana jest przede wszystkim w przypadku ogólnoustrojowego zagrzybienia organizmu. Jest ona pomocna również podczas grzybicy układu pokarmowego, paznokci, a nawet skóry. Na uwagę zasługuje fakt, ze grzyby mogą pojawić się w naszym organizmie nie tylko na skutek zakażenia. Przyczyną ich powstawania i rozwoju może być m.in. stres, niewłaściwa dieta, przemęczenie, czy też spożywanie leków z niektórych grup (w tym antybiotyków).
właściwości miodu z manuka
  • Antyseptyczne – miód manuka działa odkażająco. Zmniejsza to ryzyko pojawienia się niebezpiecznych powikłań. Można go stosować na skórę, czy też błonę śluzową. Warto wspomnieć, że jego silne działanie jest następstwem nieprzeciętnego składu. Plusem jest jego naturalność – to właśnie między innymi dzięki temu zdobył tak dużą popularność.
  • Przeciwzapalne – składniki aktywne zmniejszają ryzyko pojawienia się stanów zapalnych. Kolejnym atutem jest fakt, że przyspieszają one proces regeneracji. Skutecznie eliminują one ogniska zapalne – zarówno te, które rozwijają się wewnątrz, jak i na zewnątrz organizmu. To właśnie dzięki temu miód manuka jest uznawany za niezwykle uniwersalny. Atutem jest również długotrwałe działanie, co zmniejsza szansę na pojawienie się zapalenia w przyszłości.
  • Przeciwwirusowe – na wirusy jesteśmy w szczególności narażeni w okresie jesiennym oraz zimowym. Miód manuka przeciwdziała wirusom, co pozytywnie wpływa na barierę immunologiczną. Wyższa odporność sprawia, że jesteśmy mniej narażeni na przeziębienie, czy też grypę. Z tego względu omawiana odmiana często podawana jest dzieciom powyżej pierwszego roku życia.

Na co pomaga?

Szeroki zakres zastosowań miodu manuka jest najlepszym potwierdzeniem doskonałych właściwości produktu. Oczywiście nie może on zastąpić tradycyjnej kuracji. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby stosować go wspomagająco, czy też profilaktycznie.

Miód manuka kompleksowo wpływa na ludzki organizm. To prawdziwy strzał w dziesiątkę dla tych, którzy cenią sobie naturalne produkty wpierające. Dodatkowym atutem jest fakt, że omawiana odmiana może być stosowana niezależnie od wieku. Jest polecana również najmłodszym (jednak wyłącznie powyżej 1 roku życia).

Miód manuka pozytywnie wpływa na:

  • Układ pokarmowy – składniki aktywne regulują pracę jelit. Wspomagają trawienie, dzięki czemu możliwa jest skuteczna eliminacja toksyn, czy też negatywnych produktów przemiany materii. Wiele osób stosuje miód manuka na uporczywa bóle brzucha, wzdęcia, nudności, niestrawność, biegunki czy też refluks.
    Kolejną jego zaletą jest fakt, że łagodzi on dolegliwości będące następstwem jelita nadwrażliwego. Działa kojąco w przypadku wrzodów żołądka, czy też wątroby. Miód manuka działa również na bakterie i grzyby, które gromadzą się w przewodzie pokarmowym.
  • Układ immunologiczny – miód manuka w naturalny i nieinwazyjny sposób podnosi odporność organizmu. Jest to najlepsza propozycja dla tych, którzy chcą zmniejszyć ryzyko wystąpienia przeziębień, czy też chorób wirusowych.
    Duże znaczenie ma tutaj systematyczność. Produkt powinien być stosowany regularnie. Na uwagę zasługuje fakt, że jest to odmiana poprawiająca ogólne samopoczucie.
oryginalny miód z manuka
  • Stany zapalne – miód manuka wspomaga eliminowanie stanów zapalnych zlokalizowanych w różnych obszarach organizmu. Jest on stosowany w przypadku m.in. zapalenia spojówek, skóry, jelit, dróg rodnych, a także wielu innych. Warto dodać, że składniki zawarte w miodzie manuka mogą przeciwdziałać owrzodzeniom.
  • Jamę ustną – jest to wynikiem antybakteryjnego oraz antyseptycznego działania miodu manuka. Ciekawym jest, że można stosować go bezpośrednio po umyciu zębów. Nie trzeba obawiać się próchnicy.
    Kolejnym atutem jest fakt, że wspomaga on eliminacje stanów zapalnych dziąseł, czy też przyzębia. Łagodzi dolegliwości bólowe. Rekomendowany jest w przypadku rozmaitych zmian błony śluzowej jamy ustnej m.in. pleśniawek, aft, grzybicy.
działanie miodu z manuka
  • Skórę – miód manuka jest szczególnie często stosowany na twarz. Doskonale działa on na zmiany trądzikowe. Redukuje ich ilość, a także zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się niedoskonałości. Ponadto działa łagodząco. Cera staje się ukojona i mniej narażona na negatywne działanie czynników zewnętrznych.
    Następną zaletą jest fakt, że produkt reguluje gospodarkę łojotokową. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia nadmiernej ilości sebum. Wiele osób wykorzystuje tę odmianę podczas walki z łojotokowym zapaleniem skóry (ŁZS). Trzeba podkreślić, że składniki odżywcze zmniejszają ryzyko pojawienia się stanów zapalnych. Przyspieszają gojenie się ran i blizn. Dzięki temu istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że niedoskonałości pozostawią na twarzy trwałe ślady. W tym przypadku miód manuka nakłada się bezpośrednio na skórę.
  • Układ krwionośny – jest to wynikiem tego, że w miodzie manuka znajdziemy sporą ilość nadtlenku żelaza. To właśnie od odpowiada za działanie przeciwzakrzepowe. Wspomaga prawidłowy przepływ krwi, co ma bezpośredni wpływ na serce. Wspomniana odmiana zwiększa silę skurczu sercowego. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia niedokrwistości, a także wielu chorób zagrażających życiu.

Jak stosować? Przegląd sposobów

Stosowanie miodu manuka jest całkowicie bezproblemowe. W większości przypadków jest on przyjmowany doustnie. Dzięki temu oddziałuje on na organizm od wewnątrz.

Sposoby spożywania

  • Każdego dnia warto jest spożywać 2-3 łyżki miodu manuka. Pamiętajmy o systematyczności, gdyż jej brak obniży skuteczność działania produktu. Ważne jest to, aby stosować go na czczo – najlepiej na około pół godziny przed pierwszym posiłkiem.
  • Niektórzy stosują miód manuka inaczej: spożywają po jednej łyżce produktu przez śniadaniem, obiadem, a także kolacją. Wszystko zależy więc od indywidualnych preferencji. Nie można powiedzieć, która metoda jest lepsza.
  • Spora ilość osób rozpuszcza miód w wodzie. Bardzo ważne jest to, aby pamiętać, że  miód traci swoje właściwości w temperaturze przekraczającej 40 stopni Celsjusza . Warto o tym pamiętać również wtedy, kiedy produkt skrystalizował się i stracił swoją pierwotną konsystencję. Z pewnością nie należy wstawiać go do piekarnika lub mikrofalówki.
walka z trądzikiem

Miód manuka można stosować bezpośrednio na skórę. Jest to doskonałe rozwiązanie, jeśli stosujemy go do walki z trądzikiem, czy też łojotokiem. Nie istnieje jeden najlepszy sposób stosowania produktu, gdyż jest to kwestia bardzo indywidualna.

Zastosowania na skórę

  • Miód warto nałożyć jest na całą twarz, czy też inne obszary skóry, na których znajdują się niedoskonałości.
  • Produkt należy pozostawić na skórze minimum kilka godzin. Wszystko zależy od tego, ile wolnego czasu posiadamy. Najlepsze działanie odnotujemy, jeśli miód będzie znajdować się na skórze przynajmniej trzy godziny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nałożyć go na całą noc.
  • Godna polecenia jest miesięczna kuracja przeciwtrądzikowa oraz przeciwłojotokowa. W tym przypadku każdego dnia nakładamy miód manuka na skórę i pozostawiamy na trzy godziny. Po zakończonej kuracji warto jest stosować produkt raz na tydzień. Utrwali to uzyskane efekty.

Na forach tematycznych można znaleźć wpisy osób, które stosowały miód manuka podczas łupieżu. W tym przypadku należy wsmarować jego niewielką ilość w skórę głowy, pozostawić na kilka minut, a następnie dokładnie umyć włosy. Nie zapominajmy o gęstej i lepiącej konsystencji miodu.

Kiedy nie należy go stosować?

  • Miodu manuka nie powinny stosować osoby uczulone na produkty pszczele. W takim przypadku mogą pojawić się ostre reakcje alergiczne.
  • Nie należy podawać miodu manuka niemowlakom, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Może być on jednak stosowany przez ciężarne i matki karmiące.
  • Miód manuka nie wpływa pozytywnie na cukrzycę. Może on wywołać wzrost poziomu glukozy we krwi. Właśnie dlatego diabetycy powinni zachować szczególną ostrożność. Zwykle po konsultacji z lekarzem można spożywać niewielką ilość produktu, jednak wszystko zależy od stopnia zaawansowania schorzenia.

Jak rozpoznać prawdziwy miód manuka?

Skład miodu manuka często jest fałszowany. Takie produkty są tańsze, jednak nie posiadają drogocennych właściwości. Podczas zakupu należy kierować się przede wszystkim rozsądkiem. Uchroni nas to przed popełnieniem błędnej decyzji.

Przed zakupem należy sprawdzić:

  • Kraj pochodzenia – oryginalne miody manuka produkowane są w Nowej Zelandii.
  • Certyfikaty – sprzedawca powinien przedstawić certyfikaty potwierdzające oryginalność produktu.
  • Cenę- prawdziwy miód manuka nie jest tani. Z produkt o pojemności 0,5 l zapłacimy 400-500 zł. Oczywiście im mniejsza zawartość MGO, tym niższa cena.
  • Opinie na temat sprzedawcy – dotyczy to w szczególności sklepów internetowych. Wybierzmy zaufany sklep ze zdrową żywnością. Unikamy portali aukcyjnych.

Weryfikacja merytoryczna

Redakcja Naturalnych Metod

Zespół pasjonatów zdrowego odżywiania, zbilansowanej suplementacji i wspierania organizmu przy pomocy natury. Analizujemy, recenzujemy i podpowiadamy jak skutecznie dbać o siebie. Rozkładamy na czynniki pierwsze popularne superfoods, opisujemy różnego rodzaju domowe sposoby i weryfikujemy popularne preparaty. Mówią, że warto być z nami na bieżąco ;) 


Dodaj swoją opinię

Nasza misja

Naturalne Metody to miejsce na mapie internetu, które tworzone jest przez pasjonatów zdrowego odżywiania i zbilansowanego stylu życia. Dzielimy się tym, co wartościowe. Na pokładzie są dietetycy, absolwenci kierunkowych szkół wyższych - renomowanych polskich uczelni, entuzjaści tematyki i osoby, które świetnie czują „pióro”, dzięki czemu są w stanie przekazywać zawiłe właściwości i mechanizmy działania w sposób przystępny. Do każdego artykułu pochodzimy z dużą starannością. Podczas pisania korzystamy z baz medycznych takich jak PubMed, szukamy wypowiedzi ekspertów, a obok tego przeszukujemy źródła encyklopedyczne (np. Wikipedia). Zaprszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczności.

Nasze media społecznościowe

Więcej informacji: