Miód jako lekarstwo
Z podań wiadomo, że Hipokrates wykorzystywał miód do zwalczania gorączki i leczenia ran. Średniowieczna mniszka, która była uznanym wtedy medykiem, a także Paracelsus stosowali w swoich recepturach miód i produkty pszczele. W miarę rozwoju nauki, na początku XX wieku ustalono, że miód ma właściwości przeciwbakteryjne. Odkrycie antybiotyków i szybkie rezultaty ich działania sprawiło, że miód stracił swoje miejsce jako wyjątkowy środek leczniczy.
Jak określany jest rodzaj miodu?
Każdy naturalny miód zawiera pyłki kwiatowe roślin, z której pszczoły zbierają nektar. Pyłki, których jest najwięcej, decydują o rodzaju miodu. Bardzo rzadko występuje miód, w którym występują pyłki tylko jednego gatunku, jednej rośliny. W związku z tym miód uznaje się za jednokwiatowy w przypadku, gdy pyłek określonego gatunku roślin stanowi przeważającą część miodu.
Miód z bajkowej krainy
Nowa Zelandia to jedno z najczystszych miejsc na Ziemi. Przez Maorysów, rdzennych mieszkańców, nazywana jest Aotearoa co można tłumaczyć jako kraj białej chmury. Drzewa manuka postrzegane są przez nich jako niezwykłe, a wręcz magiczne. Młode pędy krzewu żuto, a napój z nasion był remedium na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Miód manuka pozyskiwany z nektaru kwiatów tych drzew był od zawsze doskonały na różne dolegliwości, a także był wspaniałym kosmetykiem.
Miód manuka z kwiatów manuka
To właśnie z nektaru kwiatów manuka pozyskiwany jest ten miód o wyjątkowych właściwościach. Miód manuka można kupić w sklepie Organic Market. Ma różne pojemności, a także różną zawartość MGO.
Jak kupić dobry miód manuka?
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki Nowej Zelandii, uznaje się, że miodem manuka można nazywać miód, który zawiera minimum 70% pyłku manuka (Leptospermum scoparium). Nie ma jednej oryginalnej marki miodów manuka. Każdy Nowozelandczyk może produkować miód manuka, ważne jest to, żeby na etykiecie miodu znalazły się rzetelne informacje o pochodzeniu miodu oraz o zawartości składnika antybakteryjnego. Oczywiście miód manuka sprzedawany w całej Europie musi spełniać wszystkie kryteria ustawowe zgodne z prawem europejskim.
Podsumowując, oryginalny miód manuka:
- pochodzi z Nowej Zelandii;
- zawiera 70% pyłku przewodniego (leptospermum scoparium);
- ma oznaczony składnik antybakteryjny MGO od 30 do 800 na kg/miodu.
Co znaczą litery MGO ?
Różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami miodów manuka zależą od ilości wytworzonych w nich składników czynnych biologicznie. MGO oznacza methylyoxal, który powstaje podczas dojrzewania miodu. Ten proces rozpoczyna się już w organizmie pszczoły i podczas transportu nektaru do ula.
Właściwości miodu manuka
Miód manuka:
- jest znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych. Pozwalają one zwalczyć bakterie powodujące infekcje i stany zapalne w obrębie jamy ustnej i układu oddechowego.
- pomaga przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych takich jak: infekcje gardła, kaszel, katar, chrypka oraz zapaleniu zatok. W tym celu spożywa się 1 łyżeczkę miodu 3 x dziennie.
- daje pozytywne rezultaty w łagodzeniu dolegliwości związanych z wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Działanie miód manuka na skórę
Miód manuka ma zdolność do odżywiania, kojenia i leczenia wrażliwej skóry:
- zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek skóry; przeciwutleniacze wspomagają też wzrost nowych komórek i regenerację tkanek;
- zapobiega utracie wilgoci i utrzymuje naturalny poziom nawilżenia skóry;
- jest skuteczny w zwalczaniu dolegliwości skórnych, w tym również trądziku;
- poza zwalczaniem wyprysków przyspiesza także gojenie się ran potrądzikowych oraz zapobiega powstawaniu blizn.