Młody zielony jęczmień

M

Aktualizacja:

Opinie o młodym jęczmieniu – sprawdzone informacje

młody zielony jęczmień

Młody zielony jęczmień, to produkt, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. O jego dobroczynnych właściwościach i działaniu prowadzone są burzliwe dyskusje. Pomimo tego, w sieci naprawdę ciężko jest znaleźć rzetelne informacje na jego temat, za sprawą różnych ”specjalistów” na forach internetowych, czy pseudodietetyków, którzy przekrzykują się na temat jego właściwości.

jęczmień green barley plus

W odpowiedzi na sprzeczne opinie, postanowiliśmy sięgnąć do literatury pisanej przez ekspertów światowej klasy, m.in. Barbary Simonsohn i jej publikacji „Sok z młodego jęczmienia” a także „Green Barley Essence” Doktora Y. Hagiwara (nazywanego też odkrywcą młodego jęczmienia), po to, aby móc Ci przedstawić  jak możesz skorzystać, włączając go do swojej diety. Niniejszy artykuł powstał ponadto w oparciu o publikacje naukowe, które znalazły się na łamach cenionych czasopism naukowych i zostały opracowane na podstawie badań.

Jęczmień nie taki młody

Mogłoby się wydawać, że omawiana roślina jest po prostu kolejnym „hitem” – wytworem dzisiejszych czasów, który promowany jest przez producentów w celu zapewnienia sobie jak największych zysków. Okazuje się jednak, że raczej mówimy tu o odkrywaniu natury na nowo. Sok z młodych zielonych roślin określany jest przez niektórych „najstarszym lekiem ludzkości”, a sam jęczmień znany jest już od tysięcy lat ze swoich wyjątkowych, a nawet terapeutycznych właściwości. Już w Starożytnym Rzymie gladiatorzy używali go w swojej diecie. W chwili obecnej największą popularnością cieszy się młody zielony jęczmień w formie kapsułek.

Właściwości i zastosowanie

Młody jęczmień zawdzięcza swój kolor bardzo wysokiej zawartości chlorofilu, zielonego roślinnego barwnika. Ten tajemniczy składnik wykazuje się niesamowitymi właściwościami prozdrowotnymi.

O dobroczynnym działaniu chlorofilu można napisać całą książkę – ze względu na szereg właściwości jakie oferuje. Chlorofil swoją budową zbliżony jest do hemu (żelazoporfiryny, barwnika krwi), z tą różnicą, że w centrum układu porfirynowego chlorofil zawiera magnez, a nie żelazo.

Chlorofilowi przypisuje się zdolności:

  • wspomagania leczenia anemii
  • wzmagania procesów neutralizowania toksyn (i poprawy ich usuwania z organizmu)
  • wspierania pracy nadnerczy i tarczycy
  • wzmacniania i uelastyczniania ścian naczyń krwionośnych
  • przyspieszania gojenia się ran i stymulacji układu immunologicznego.
  • Poza tym chlorofil wykazuje działanie antyoksydacyjne, a więc wspomaga usuwanie szkodliwych wolnych rodników. O innych właściwościach i zastosowaniu możemy przeczytać w oficjalnej opinii specjalistów [Kliknij i Dowiedz się więcej].

    Niepowtarzalne zestawienie substancji odżywczych

    właściwości młodego jęczmienia

    Chlorofil jednak, to dopiero początek, tak naprawdę zielony jęczmień to w pełni naturalna bomba witaminowo-mineralna, zawierająca między innymi: witaminę C, witaminę E, witaminę K , beta-karoten i kwas foliowy oraz magnez, potas i żelazo. Na próżno szukać takiej wartości w sztucznie tworzonych tabletkach, czy suplementach diety. Zielony jęczmień jest w pełni naturalny, a zawarte w nim witaminy i składniki mineralne świetnie ze sobą współdziałają i są dobrze przyswajalne przez organizm.

    Młody jęczmień zdaje się być jednym z najzdrowszych dostępnych produktów żywnościowych, a porównanie jego właściwości z popularnymi artykułami spożywczymi tylko to potwierdza. W sieci można znaleźć różne zestawienia i różne liczby, my posłużymy się tym z publikacji Barbary Simonsohn – „Sok z młodego jęczmienia”, która naszym zdaniem jest dobrym odzwierciedleniem.

    Jęczmień dostarcza do organizmu dwa razy więcej wapnia niż mleko, dwa razy więcej wapnia i potasu niż trawa pszeniczna, jakieś trzydzieści razy więcej wszystkich witamin B niż mleko, dorzucając do tego, jakże ważną witaminę B12. Podobnie jest bogaty w prowitaminę A (beta-karoten) i ma siedem razy więcej witaminy C niż dokładnie taka sama ilość pomarańczy. Znajdziemy w nim pięć razy więcej żelaza niż w szpinaku i ogromną ilość ważnych składników mineralnych: magnezu, potasu, miedzi i cynku.Źródło: Barbara Simonsohn: „Sok z młodego jęczmienia”

    Uzupełnij braki w organizmie

    Jeżeli jesteś osobą zabieganą, a Twoja dieta nie należy do najzdrowszych, jęczmień pomoże Ci uzupełnić braki w organizmie, zadbać o równowagę kwasowo-zasadową, o którą bardzo ciężko jedząc w pośpiechu, stosując używki i niedosypiając. Młody jęczmień przyczynia się do ustabilizowania wspomnianej gospodarki kwasowo-zasadowej (pH) organizmu, działając na organizm alkalizująco. Przez to wspomaga organizm w procesach detoksykacyjnych i poprawia funkcjonowanie komórek.

    Większość tak często spożywanej obecnie przetworzonej żywności ma odczyn kwaśny, a w przypadku nadmiernego jej spożywania równowaga kwasowo-zasadowa zostaje zachwiana. Może to prowadzić do występowania wielu problemów, które tak często towarzyszą nam w XXI wieku – takich jak np. zaburzenia snu, bóle serca, chroniczne zmęczenie, zaparcia czy osłabienie bariery ochronnej skóry, a także pogorszenie stanu włosów i paznokci. Przyjmowanie zielonego jęczmienia jest w stanie wesprzeć organizm w eliminowaniu tych dolegliwości.

    Działanie detoksykacyjne młodego jęczmienia

    młody jęczmień na detoksMłody jęczmień posiada silne działanie detoksykacyjne, dzięki czemu pomaga w eliminacji nagromadzonych w organizmie szkodliwych wolnych rodników – cząsteczek działających na organizm prostarzeniowo. Ponadto wysoka zawartość chlorofilu i beta-karotenu wspomaga organizm w eliminacji toksyn i produktów odpadowych powstałych wskutek przemian metabolicznych. Zielony jęczmień wspomagająco wpływa także na wątrobę, która jest jednym z najważniejszych narządów zajmujących się detoksykacją organizmu.

    Zielony jęczmień posiada ogromną ilość przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wspomnianych wolnych rodników. Jego działanie zapobiega rozwojowi szerokiej gamy chorób wywołanych stresem oksydacyjnym i wspomaga liczne procesy metaboliczne. Regularne spożywanie jęczmienia może także pomóc ustabilizować ciśnienie krwi i skutecznie obniżyć poziom frakcji złego cholesterolu.

    Wpływ zielonego jęczmienia na odporność

    Suplementacja młodym zielonym jęczmieniem wpływa korzystnie także na wzmocnienie systemu odpornościowego, kompleksowo wspierając jego funkcjonowanie. Regularnie spożywany, młody zielony jęczmień dostarcza do organizmu wielu składników, które są niezbędne do utrzymania optymalnej produkcji komórek odpornościowych – przede wszystkim leukocytów, czyli białych krwinek. Skuteczna i silna ochrona immunologiczna zapewnia organizmowi szansę na aktywną walkę z infekcjami i zapobiega rozwojowi wielu chorób. Wpływa pozytywnie na szybkość gojenia się ran i zwalczaniu nawet najzwyklejszych przeziębień.

    Młody jęczmień na odchudzanie

    młody jęczmień na odchudzanieW zielonym jęczmieniu znajdują się składniki niezbędne do optymalnego przebiegu procesów metabolicznych, sama roślina jest bardzo mało kaloryczna, a spożycie daje uczucie sytości dzięki zawartości błonnika pokarmowego pęczniejącego w układzie pokarmowym i zwiększającego jego wypełnienie.

    To ze względu na zawartość tego składnika, zielony jęczmień polecany jest osobom chcącym zgubić niepotrzebne kilogramy. Błonnik pokarmowy jest jak wspomniano substancją wypełniającą żołądek, przez co szybciej czujemy uczucie sytości i dużo później dopiero robimy się głodni. Dodatkowo, pomaga regulować pracę jelit, zapobiegając zaparciom, które mogą pojawiać się w trakcie odchudzania oraz posiada zdolność do wiązania cząsteczek cholesterolu, przez co wpływa na jego usuwanie z organizmu. Błonnik pokarmowy wykazuje także działanie prozdrowotne, ponieważ pomaga regulować stężenie glukozy (cukru) we krwi, a także poprawia profil lipidowy (chociażby przez wspomniane właściwości wiązania cholesterolu).

    Naszym zdaniem stanowi to bardzo dobre uzupełnienie diety, które może wspomóc w walce z kilogramami lub w utrzymaniu dobrej sylwetki.

    Młody zielony jęczmień dla urody i zdrowej skóry

    Młody jęczmień jest bogatym źródłem selenu, dzięki czemu może poprawić kondycję skóry. Selen bowiem zapobiega występowaniu wielu problemów związanych z jej elastycznością oraz odczuwalnie zmniejsza napięcie i zmęczenie naskórka.

    Chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez różne czynniki zewnętrzne, takie jak m.in.:

    • promienie UV,
    • zimne powietrze,
    • spaliny czy smog.

    Suplementacja zielonym jęczmieniem jest jednym ze sposobów na wzmocnienie naturalnej bariery ochronnej skóry. Zapewnia naturalną stymulację i regenerację komórek. Istotne składniki, takie jak chlorofil, witaminy z grupy B, żelazo wspomagają produkcję krwinek. Dodatkowo jęczmień zawiera enzymy, co wpływa na niwelowanie oznak starzenia się, pomaga zachować zdrowy i młodzieńczy wygląd skóry na dłużej.

    Cena zależna od formy – tabletki czy proszek?

    w tabletkach czy proszku?

    Roślina nie bez powodu nazywana jest „najlepszym fast foodem natury”. Przygotowanie młodego zielonego jęczmienia nie jest skomplikowane, a jeżeli wybierze się go w odpowiedniej formie trwa dosłownie chwilę, lub ogranicza się do popicia tabletki wodą (co jest rozwiązaniem droższym, jednak mającym wiele korzyści).

    W sproszkowanej formie, do 250 ml wody dodaje się 1 – 2 łyżeczki jęczmienia i przyjmuje dwa razy dziennie. Powstały sok należy wypić od razu, ze względu na to, że już po kilku minutach może stracić część swoich wartości odżywczych.

    Smak młodego zielonego jęczmienia z wodą nie każdemu przypadnie do gustu, jest on gorzki i trawiasty. Dla tych, którzy nie są jego wielbicielami, rozwiązaniem może być zmieszanie proszku z sokiem owocowym, co pozwoli odrobinę zniwelować specyficzny posmak.

    Nie ma także ograniczeń jeśli chodzi o zastosowanie młodego zielonego jęczmienia w proszku, ponieważ ciekawie komponuje się z najróżniejszymi daniami – surówkami, koktajlami, smoothie, shake’ami czy też wypiekami.

    Zielony jęczmień w proszku

    Wszystkim, którzy nie są przekonani do smaku zielonego jęczmienia lub żyją w ciągłym pośpiechu, proponujemy tabletki z naturalną zawartością, jest to korzystne rozwiązanie  ze względu na oszczędność czasu, regularnie przyjmowaną, stałą dawkę i możliwość skorzystania z niego dosłownie wszędzie, nawet w podróży. Po tabletki powinny sięgnąć osoby odchudzające się, ponieważ to w nich znajdzie się większa zawartość, tak potrzebnego, błonnika pokarmowego.

    Zielony jęczmień w tabletkach

    Tabletki są najbardziej wygodną formą przyjmowania zielonego jęczmienia. Masz tutaj pewność, że zawsze przyjmiesz odpowiednią dawkę preparatu i to niezależnie od miejsca czy czasu. Oprócz tego tabletki nie mają żadnego charakterystycznego smaku i często zawierają inne substancje dodatkowo wspomagające terapię.

     PAMIĘTAJ! Tylko regularne przyjmowanie zielonego jęczmienia pozwala cieszyć się w pełni jego dobroczynnymi właściwościami. Warto wybrać go w takiej formie, dzięki której będziesz mieć pewność, że nie będziesz o nim zapominać lub pomijać dawkowania. Rekomendujemy Green Barley Plus.   W jego składzie znajduje się także garcinia cambogia, czyli mangostan również posiadający właściwości odchudzające. Dodatkowo, gdy produkt nie spełni Twoich oczekiwań, producent umożliwia odesłanie opakowanie w ciągu 90 dni od zakupu, aby otrzymać zwrot pieniędzy.

    Opinie o młodym zielonym jęczmieniu w tabletkach

    Zanim poradzimy jakie tabletki z zielonym jęczmieniem warto kupić, przeanalizujmy opinie na jego temat i sprawdźmy czy rzeczywiście preparaty w tabletkach są takie dobre jak twierdzą różnego rodzaju publikacje. Wiele osób przetestowało już tabletki z młodym zielonym jęczmieniem, dlatego w Internecie można znaleźć sporo komentarzy na jego temat.
    Na różnego rodzaju forach czy w dyskusjach pod artykułami możemy przeczytać, że efekty miesięcznej terapii z użyciem tabletek z młodego zielonego jęczmienia to przede wszystkim:

    • mniejszy apetyt (w tym mniej chęci do podjadania, a przecież przekąski to wróg nr 1 każdej diety),
    • wspomniane już uczucie sytości,
    • lepsza przemiana materii (brak problemów z zaparciami)
    • uzupełnienie potrzebnych substancji utraconych poprzez intensywne odchudzanie

    Jednocześnie opinie zawierają także “głos rozsądku” i warto zapamiętać ich treść. Pamiętajmy zatem, że żaden, nawet najlepszy suplement nie zastąpi regularnych ćwiczeń i zdrowego odżywiania. Suplementy diety (jak zresztą sama ich nazwa wskazuje) to tylko Twoi sojusznicy w walce ze zbędnymi kilogramami.

    Cena młodego jęczmienia w tabletkach i dawkowanie

    dawkowanie kapsułek Ile kosztują produkty na bazie zielonego jęczmienia w kapsułkach? Wszystko oczywiście zależy od gramatury jednej tabletki, jakości, renomy preparatu i dawkowania, dlatego porównywanie cen może doprowadzić do wyciągnięcia błędnych wniosków.
    Wielokrotnie natrafimy na sytuację w której jeden preparat będzie tańszy, ale jednocześnie jego tabletki będą miały mniejszą zawartość, przez co zalecane dawkowanie może wymagać stosowania kapsułek na przykład trzy razy dziennie.

    Po drugiej stronie możemy mieć produkty droższe, jednak takie, których dawkowanie wymaga od nas spożycia tylko jednej, lub dwóch tabletek dziennie. W tej sytuacji pomimo pozornie wyższego kosztu zakupu, objętościowo i cenowo wychodzi praktycznie tak samo. Jak więc widzimy, zarówno dawkowanie młodego jęczmienia, jak i jego cena będą różne w zależności od producenta.

    Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania młodego jęczmienia

    Przy okazji dawkowania warto wspomnieć o przeciwwskazaniach do stosowania produktów i tabletek z młodego zielonego jęczmienia. Portal drugs.com (jedna z najbardziej znanych baz leków) podaje, że w przypadku młodego zielonego jęczmienia brak jest informacji na temat jego działań niepożądanych czy interakcji z lekami. Może to oznaczać, że jest on całkowicie bezpieczny (powszechnie jest uznawany za bardzo bezpieczny) lub że skutków ubocznych jeszcze nie odkryto. Fakt ten powinien być jednak ostrzeżeniem dla osób starszych, dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości zawsze warto skonsultować się z lekarzem, który wypowie się na temat ewentualnych przeciwwskazań.

    Analizując natomiast opinie użytkowników o młodym jęczmieniu znalezione w sieci dojść można do wniosków, że skargi na skutki uboczne pojawiają się przede wszystkim w efekcie niezastosowania się do zaleceń związanych z dawkowaniem i dotyczą problemów żołądkowych. Pamiętajmy zatem, aby czytać ulotki dołączone do stosowanych suplementów, nie dawkujmy “na wyczucie” i nie zwiększajmy zalecanego spożycia, tłumacząc to sobie na przykład chęcią osiągnięcia szybszych efektów (w taki sposób, z pewnością to nie zadziała).

    Gdzie kupić zielony jęczmień?

    Może się wydawać, że każdy dostępny na rynku zielony jęczmień jest dokładnie taki sam i korzyści ze stosowania będą identyczne, nie jest to jednak prawdą. Na rynku znajduje się dużo produktów wątpliwej jakości. Mogą one nie tylko mieć osłabione lub zerowe działanie, ale w skrajnych przypadkach być wręcz szkodliwe.

    Jego jakość i działanie zależne jest m.in. od tego, czy roślina jest hodowana w pomieszczeniu przy sztucznym oświetleniu, czy na wolnej przestrzeni przy promieniach słonecznych. Ważny jest rodzaj ziemi na której jest hodowana, obecność chemicznych dodatków i częstotliwość nawadniania.

    W przypadku młodego zielonego jęczmienia dość ważny jest sposób jego uprawy. Dobrze jest wybierać jęczmień pochodzący z uprawy ekologicznej pod czujnym okiem specjalistów. Takie produkty przechodzą kontrole pod kątem zanieczyszczeń, co ma kluczowe znaczenie dla ich ostatecznej jakości. Sprawdzone suplementy na bazie młodego zielonego jęczmienia mają udokumentowane pochodzenie. Jeśli coś jest dobre i sprawdzone, to producent nie ma się czego wstydzić i z pewnością pochwali się tym na ulotce czy etykiecie.

    Obok tego, odpowiednio dobrane proporcje i składniki sprawiają, że otrzymuje się pełnowartościowy młody jęczmień, który jest w stanie oczyszczać, regenerować i wzmacniać organizm.

    My wyznajemy zasadę, że chcąc odpowiednio o siebie dbać, warto wybrać dobry produkt, a niekoniecznie sięgać po najtańszą ofertę w serwisie aukcyjnym nieznanego pochodzenia o wątpliwych właściwościach.

    Polecane zielone jęczmienie:

    Produkt
    ==> Zielony jęczmień Green Barley Plus (Nasz numer 1)

    Oceń artykuł:
    [Głosów: 949 Średnia ocena: 4.1]

     
    Bibliografia:

    1. „Sok z młodego jeczmienia, Eliksir młodości i gwarancja zdrowia”, Barbara Simonsohn.

    2. „Green Barley Essence: The Ideal Fast Food”, Yoshihide Hagiwara, M.D.

    3. ”Barley Grass: Nature’s Own Antacid”, Hartman, Stephen, Healthy & Natural Journal.

    4. „Antidepressant-like effects of young green barley leaf (Hordeum vulgare L.) in the mouse forced swimming test”, Katsunori Yamaura, Noriyuki Nakayama, Maki Shimada, Yuanyuan Bi, Hideki Fukata and Koichi Ueno.

    5. „Effects of young barley leaf extract and antioxidative vitamins on LDL oxidation and free radical scavenging activities in type 2 diabetes”, Yu YM, Chang WC, Chang CT, Hsieh CL, Tsai CE.

    6. Zeng Y, Pu X, Yang J, et al. Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings. Oxid Med Cell Longev. 2018;2018:3232080.

    7. Lahouar L. i wsp.: Therapeutic Potential of Young Green Barley Leaves in Prevention and Treatment of Chronic Diseases: An Overview. Am J Chin Med. 2015;43(7):1311-29.
     

    Zostań na dłużej – dowiedz się więcej!

    Te superfoods mogą Cię zainteresować:

    olej kokosowy acerola chia

    Weryfikacja merytoryczna

    lic. dietetyk Żaneta Michalak

    Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, ziołolecznictwa na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego, trener personalny, diet coach z zamiłowaniem do dietetyki sportowej i klinicznej. Zainspirowana zbilansowanym żywieniem z uwzględnieniem naturalnych, wartościowych produktów. Na codzień praktykuje w poznańskiej poradni dietetycznej.

    Dba o merytorykę treści na Naturalnych Metodach i podpowiada swoją rozległą wiedzą, którą bezustannie poszerza na branżowych szkoleniach, konferencjach i kursach z zakresu dietetyki oraz sportu. Poza Naturalnymi Metodami, można ją spotkać także w innych renomowanych polskich portalach o zdrowiu oraz w czasopiśmie Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii. Ponadto, Żaneta to aktywna członkini Stowarzyszenia "Spożywo" propagującego zdrowe nawyki żywieniowe.


    8 komentarzy

    • Ja jako fanka naturalnej suplementacji mogę śmiało powiedzieć, że zielony jęczmień to w zasadzie niezbędnik każdego, kto próbuje naturalnie dbać o siebie. Tylko pamiętajcie, że trzeba przyjmować go codziennie, nie od święta.

      PS. Świetny blog. Dzięki, że tak obszernie dzielicie się z nami właściwościami superfoods 🙂

    • Mi niestety jęczmień w postaci soku nie podchodzi, nie mogę przyzwyczaić się do tego trawiastego smaku 😛 Tabletki na szczęście załatwiły sprawę. Tylko pamiętajcie, żeby nie kupować przypadkowych, pierwszych lepszych, bo można się mocno przejechać..

    • Jęczmień zielony w proszku (jego smak) da się przeżyć, tylko trzeba się trochę nagimnastykować. Ja dolewam ulubionego soku owocowego i jeszcze do tego zmiksowanych świeżych owoców robiąc taki koktajl. Tylko uwaga, bo wcale nie jest powiedziane, że Twój ulubiony smak soku też będzie się komponował z jęczmieniem. Żeby przypadkiem sobie nie pogorszyć walorów.

    • Witam,
      od dwóch lat regularnie spożywam sok z młodego jęczmienia i obecnie nie wyobrażam sobie bez niego życia:) myślę, że kwestia smaku związana jest z jakością produktu i stopniem zakwaszenia organizmu. Ja piję koktajl ze sproszkowanego soku wyciśniętego z jęczmienia. Sok w porównaniu do sproszkowanych liści ma nieporównywalnie więcej wartości odżywczych i nieporównywalnie lepiej się wchłania. Smak? raczej delikatny niż gorzki (nawet przy większym stężeniu), w aromacie skoszonej trawy:) zaraziłam tematem większość znajomych i część rodzinki. Każdy z nas odnotował sukcesy zdrowotne. Ja pomimo silnej alergii na koty … MAM KOTA! oczywiście, nie jest to kwestia cudu ale wytrwałości w „zielonym nawyku” i poprawy odporności. Jeszcze dwa lata temu nie byłoby to możliwe, nawet przy wsparciu lekami przeciwalergicznymi. Mam jeszcze takie małe marzenie, że kiedyś będę mogła schrupać świeże jabłko, bez zagrożenia uduszeniem w efekcie anafilaksji jamy ustnej (alergia krzyżowa). Mój mąż (silne alergie pyłkowe) w pierwszym roku spożywania jęczmienia odstawił leki sterydowe, a w zeszłym roku wiosna obeszła się już zupełnie bez jakichkolwiek leków przeciwalergicznych. Znajomi i rodzinka odnotowali poprawę stanu zdrowia w takich schorzeniach jak: RZS, borelioza, nadciśnienie, wysoki cholesterol. Sok z jęczmienia doskonale nadaje się również na wszelkiego rodzaju rany i skaleczenia – odkaża i przyspiesza regenerację. Polecam też do płukania jamy ustnej w przypadku aft i stanów zapalnych. Tak naprawdę o jego właściwościach i działaniu można by pisać i pisać. Podsumowując: polecam! Sok z jęczmienia nie jest lekiem ale dzięki swoim właściwościom poprawia zdrowie poprzez „wzmocnienie” organizmu. Dobrze odżywiony organizm to zdrowy organizm. Szklanka soku to jak wiaderko warzyw i owoców z babcinego ogródka bez przemysłowych chemikaliów. pamiętajcie jednak, żeby zwrócić uwagę na jakość produktów i nie kupować tanich suplementów w hipermarketach. suszona trawa tylko „przeleci” przez Was organizm zamiast go odżywić.

    • Co do zalet stosowania, ja widzę u siebie lepsze samopoczucie (po ok. 3 tygodniach stosowania), jakoś tak mam więcej energii. Jeżeli chodzi o odchudzanie, ja zrzucam kilogramy, ale do tego regularnie chodzę na siłownię i trzymam dietę. Takie połączenie mogę śmiało polecić 🙂

    • Ja pije zielony jeczmien juz od jakiegos miesiaca czy dwoch (pani w aptece polecila jako dobry suplement na podwyzszenie odpornosci i uzupelnienia niedoborow) i bardzo mi smakuje. Na czczo pije z cieplejsza woda na rozgrzanie organizmu 😉 I jest smaczny, jak zielona herbata, a moze bardziej trawa ;p nie wiem czemu, ale mi odpowiadaja takie smaki, wrecz dobrze sie kojarzy i jak wstaje to chce mi sie to pic ;p W pracy wszyscy teraz choruja, wiekszosc osob na antybiotyku. Kaszla, sapia, kichaja z kazdej strony, a czesc osob juz sieidzi w domu na L4 – a ka zdrowa jak ryba 😉 Opryszczka rowniez zniknela, a tyle czasu sie borykalam zeby to dziadostwo usunac ….

    Nasza misja

    Naturalne Metody to miejsce na mapie internetu, które tworzone jest przez pasjonatów zdrowego odżywiania i zbilansowanego stylu życia. Dzielimy się tym, co wartościowe. Na pokładzie są dietetycy, absolwenci kierunkowych szkół wyższych - renomowanych polskich uczelni, entuzjaści tematyki i osoby, które świetnie czują „pióro”, dzięki czemu są w stanie przekazywać zawiłe właściwości i mechanizmy działania w sposób przystępny. Do każdego artykułu pochodzimy z dużą starannością. Podczas pisania korzystamy z baz medycznych takich jak PubMed, szukamy wypowiedzi ekspertów, a obok tego przeszukujemy źródła encyklopedyczne (np. Wikipedia). Zaprszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczności.

    Nasze media społecznościowe

    Więcej informacji: