Mydło Aleppo, nazywane też mydłem syryjskim, mydłem laurowym czy ghar często uznawane jest za „matkę wszystkich mydeł”.
Jak produkuje się tego typu mydło?
Mydło Aleppo to produkuje się z wysokiej jakości oliwy z oliwek, dobroczynnego oleju laurowego, wody i ługu sodowego pozyskiwanego z soli morskiej. Sezon produkcyjny tego mydła rozpoczyna się tuż po pierwszych zbiorach oliwek i trwa kilka miesięcy. Oliwę z oliwek miesza się z ługiem sodowym, a następnie gotuje się przez parę dni w dużych garach. Przed samym końcem procesu zmydlania dodaje się jeszcze olej laurowy.
Następnie ług sodowy zostaje spuszczony z kotła i powstała mieszanina jest tak długo płukana wodą, aż ług zostanie usunięty w całości. By woda w pełni odparowała, a masa przestygła, zostawia się ją na noc.
Mydło rozprowadza się na arkuszach papieru i pozostawia do utwardzenia, a następnie kroi na kostki. Układa się je później w cylindryczne kolumny, żeby zapewnić im cyrkulację powietrza i pozostawia na okres od 6 do 12 miesięcy do dojrzewania . W tym czasie mydło wysycha i utwardza się, zmieniając przy okazji zewnętrzny kolor na brązowo-piaskowy. Wewnątrz pozostaje zielone.
Szereg dobroczynnych właściwości
Dzięki wysokiej zawartości oleju laurowego, mydło Aleppo posiada szereg dobroczynnych dla skóry właściwości. Działa między innymi silnie odżywczo i antyseptycznie; reguluje produkcję sebum, łagodzi podrażnienia i pomaga zwalczyć stany zapalne. Jest też doskonałym sprzymierzeńcem w walce z chorobami skóry – egzemą, AZS, ŁZS czy łuszczycą.
Mydło syryjskie to kostka wielozadaniowa i uniwersalna – świetnie sprawdzi się w codziennej pielęgnacji skóry normalnej, wrażliwej, a nawet dziecięcej.