Problemy z trawieniem pojawiają się w każdym wieku. Odbierają apetyt, mogą prowadzić do wzdęć, bólów brzucha, zgagi, biegunek lub zaparć. Zaburzają procesy przemiany materii, co utrudnia prawidłowe przyswajanie do organizmu cennych składników odżywczych.
Co zrobić, aby je złagodzić? Lekkostrawną dietę i duże ilości wody warto uzupełnić o nasiona. Poznaj ziarna, które są naprawdę cenne dla Twojego układu pokarmowego!
Kminek zwyczajny
Kminek zwyczajny działa przeciwskurczowo i znany jest jako naturalny środek wiatropędny. Nasionka te doskonale sprawdzają się u osób, które mają problemy trawienne prowadzące do uciążliwych wzdęć.
W składzie kminku znalazły się m.in.
- flawonoidy,
- białka,
- olej tłusty,
- garbniki,
- sole mineralnych
- oraz kumaryny.
Niełuskane nasiona konopi siewnej
Niełuskane nasiona konopi siewnej cieszą się rosnącym zainteresowaniem ze względu na bogactwo składników, które zawierają. Pozyskiwane są z gatunku Cannabis Sativa, który w Azji znany jest już od ponad 3 tysięcy lat. Należą do tzw. grupy super-żywności, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 (występuje w nich idealny stosunek 3:1 pomiędzy kwasem omega-3 i omega-6). Dostarczają zdrowego białka, witaminy E, magnezu, cynku i żelaza.
Błonnik rozpuszczalny chroni przewód pokarmowy, a nierozpuszczalny stanowi tzw. szczotkę fizjologiczną, ponieważ pomaga usunąć z organizmu toksyny, konserwanty czy niestrawione resztki pokarmowego.
Siemię lniane
Siemieniem lnianym określa się nasiona lnu zwyczajnego. Mają one szarobrązowy kolor, długość około 2-3 mm i należą do grupy tzw. superfood. Bogata zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że siemię lniane jest zalecane na problemy trawienne.
Dodatkowo w składzie tych niepozornych ziarenek znalazły się cenne kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B (duża zawartość B1) oraz minerały (fosfor, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen).