Naturalne sposoby na zgagę

Naturalne sposoby na zgagę Według danych statystycznych, ponad 1/3 Polaków doświadczyła w swoim życiu zgagi. Jednak tylko niewielki procent ma świadomość, skąd wzięła się ta dolegliwość. Brak wiedzy na temat zgagi oraz sposobów jej zapobiegania, powoduje groźne dla zdrowia skutki. Zbyt częste podrażnianie śluzówki gardła może prowadzić do powstania przełyku Baretta lub być dowodem na to, że w organizmie rozwija się choroba refluksowa. A tę ostatnią koniecznie trzeba leczyć.

Czym jest zgaga?

Według klasyfikacji montrealskiej, zgaga jest to uczucie pieczenia za mostkiem. Pojawia się zwykle po zjedzeniu tłustych pokarmów i jest wynikiem cofania się treści żołądkowej wraz z kwasem żołądkowym do przełyku. O ile żołądek jest dobrze chroniony przed żrącym działaniem kwasu solnego, o tyle przełyk nie posiada dostatecznej ochrony przed jego działaniem. Dlatego właśnie, kiedy kwas solny dostaje  się do gardła, podrażnia błonę śluzową przełyku i powoduje uczucie pieczenia. Kiedy zgaga pojawia się regularnie i jest skutkiem zarzucania treści żołądkowej, w przełyku mogą pojawić się nadżerki (tak zwany przełyk Baretta).

Przyczyny powstawania zgagi

Jedną z przyczyn powstawania zgagi jest refluks żołądkowo-przełykowy. Dolegliwość ta polega na zarzucaniu pokarmu do przełyku, a jednym z jej objawów jest właśnie zgaga. Choroba refluksowa może wynikać z zaburzeń czynności dolnego zwieracza przełyku lub z zaburzeń dolnego zwieracza połączonego z nieprawidłową motoryką w obrębie trzonu przełyku lub żołądka. Do najczęstszych objawów tej choroby, oprócz zgagi, zalicza się: nudności, trudności w połykaniu, odbijanie, ból w nadbrzuszu.

Niewłaściwa dieta, zbyt tłuste potrawy, nadmierna ilość pożywienia- to kolejne czynniki, które wpływają na powstawanie zgagi. Przepełniony żołądek jest bardziej skłonny do cofania treści pokarmowej do przełyku, a zalegające zbyt długo, tłuste pokarmy wpływają na zaburzenia pracy żołądka.

Ciąża. Ze względu na zmiany fizjologiczne zachodzące w trakcie ciąży i ucisk żołądka, łatwiej w tym okresie o zgagę. Zwykle dolegliwość ta pojawia się w II lub III trymestrze ciąży i znika samoistnie po porodzie. W ciąży warto postawić na naturalne sposoby na zgagę, takie jak np. jedzenie migdałów.

Naturalne sposoby na zgagę

Dieta

Częstotliwość występowania zgagi da się ograniczyć, jeśli zastosuje się zdrową, lekkostrawną dietę. Przede wszystkim z jadłospisu należy wykluczyć wszelkiego rodzaju pokarmy, które mogą drażnić ściany żołądka, czyli: cytrusy, dania ostro przyprawione oraz tłuste, smażone mięso. Powinno się zrezygnować również z czekolady, gdyż kakao oraz produkty z niego wykonane zbyt długo zalegają w żołądku, powodując tym samym cofanie się treści pokarmowej. Należy odstawić picie napoi gazowanych, gdyż gaz w nich zawarty zwiększa objętość jedzenia w żołądku, a tym samym powoduje jego cofanie. Nie zaleca się również picia alkoholu, albowiem rozluźnia on napięcie dolnego zwieracza przełyku, co ułatwia przedostanie się treści żołądkowej z powrotem do gardła. Podobnie jak kawa, powoduje również pobudzenie wydzielania soku żołądkowego. Ważne, aby posiłki, które spożywamy, były niewielkiej objętości, bowiem nadmierna ilość pokarmu ewidentnie przyczynia się do zgagi. Po jedzeniu nie należy się kłaść i wykonywać głębokich skłonów. Chodzi o to, aby jedzenie spokojnie ułożyło się w żołądku i by proces trawienia mógł rozpocząć się prawidłowo.

Napoje neutralizujące zgagę

Aby wspomóc proces trawienia, a tym samym zapobiec zgadze, warto popijać w ciągu dnia ziołowe herbaty i uspokajające żołądek napoje.

Herbata imbirowa: powinny po nią sięgać w szczególności kobiety w ciąży, gdyż likwiduje mdłości i może zmniejszać zgagę. Według badaczy, bezpieczną dawką dla kobiet w ciąży jest 1000 mg ekstraktu z kłącza imbiru, co odpowiada 5 g świeżo startego kłącza (1 łyżeczka) lub też 4 szklankom herbaty imbirowej (1 saszetka na szklankę).

Soki warzywne: dzięki temu, że są zasadowe, neutralizują kwaśną treść żołądka. Zaleca się picie soku z marchwi, zmieszanego z burakiem i pietruszką.

Najbardziej popularnym i naturalnym sposobem na zgagę jest wypicie sody oczyszczonej. Wystarczy rozpuścić ¼ łyżeczki sody w szklance i następnie wypić. Charakterystyczne po wypiciu jest lekkie odbicie. Soda skutecznie neutralizuje zgagę i przynosi sporą ulgę w tej dolegliwości. Oczywiście doraźnie. Na dłuższą metę trzeba po prostu zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Leczenie zgagi

Jeśli dieta i naturalne sposoby na zgagę nie pomagają, można spróbować zlikwidować  tę dolegliwość za pomocą środków farmaceutycznych. Dobrze, aby posiadały one w swoim składzie węglan wapnia oraz węglan magnezu, gdyż dzięki temu pieczenie w przełyku nie będzie tak uciążliwe. Tego typu środki przyniosą ulgę w momencie, gdy zgaga powoduje już większy dyskomfort, zarówno fizyczny, jak i psychiczny. W przypadku, gdy pieczenie za mostkiem utrzymuje się regularnie, wówczas należy udać się do lekarza, w celu dokładniejszej diagnostyki. Dopiero po odnalezieniu właściwej przyczyny zgagi, lekarz przepisze celowane leki, które pomogą uwolnić się od tej przykrej dolegliwości.

Czytaj także: Możesz uniknąć zgagi, jeżeli zastosujesz się do przedstawionych zaleceń >>

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Źródła:

  • P. Glibowski, A. Długołęcka, A. Grdeń, K. Toczek, Właściwości prozdrowotne imbiru, „Bromatologia i chemia toksykologiczna” 2017, Tom L, nr 2, s. 115-121
  • D. Włodarek, Dietetyka, Warszawa 2005, s. 183-184
  • https://www.termedia.pl/mz/Zgaga-dolegliwosc-XXI-wieku,3184.html
  • K. Linke, Leczenie zgagi i dyspepsji w praktyce lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, „Przewodnik lekarza” 2004, vol. 7, nr 10, s. 58-66


Dodaj swoją opinię

Twój email nie będzie opublikowany.