Najlepszym tłuszczowym dodatkiem w kuchni, zarówno jeśli chodzi o gotowanie, jak i pieczenie ciast, są jednak zdecydowanie oleje rzepakowe. Co świadczy o ich przewadze i dlaczego właśnie ich powinno się najczęściej używać?
Olej rzepakowy a inne oleje roślinne
Jak się okazuje, nie wszystkie oleje pozyskiwane z roślin są sobie równe, jeśli chodzi o rozmaite właściwości prozdrowotne i nie tylko. Oleje rzepakowe zawierają zdecydowanie najwięcej kwasów Omega-3, na które szczególnie warto zwracać uwagę, ponieważ powinny być one regularnie dostarczane organizmowi. Oprócz tego, oleje z rzepaku mają wręcz idealny stosunek kwasów Omega-3 i Omega-6 (2:1), co szczególnie podkreślają profesjonalni dietetycy.
Przewaga oleju rzepakowego w kuchni
Warto wiedzieć, że olej rzepakowy nie wykazuje żadnych niekorzystnych dla zdrowia zmian, nawet będąc podgrzanym do temperatury 1800°C. Stanowi to ogromną przewagę np. nad olejem słonecznikowym, którego z kolei nie wolno podgrzewać powyżej 1000°C, co czyni go niezdatnym do smażenia mięsa i pieczenia ciast.
Co również ważne, olej rzepakowy ma całkowicie neutralny zapach i smak, a jednocześnie potrafi doskonale wydobyć najlepsze walory smakowe z potraw. Z tego względu, dużo chętniej używa się go do produkcji polskiego majonezu niż np. oliwy z oliwek, która jest dość intensywna i bardzo charakterystyczna w smaku. Należy w tym miejscu podkreślić uniwersalność oleju rzepakowego, bowiem doskonale nadaje się on zarówno do produkcji dań na ciepło, jak i na zimno. Różnego rodzaju dressingi sałatkowe i surówkowe, sosy, marynaty, czy zalewy, okażą się zdecydowanie najlepsze, jeżeli za ich bazę posłuży właśnie olej rzepakowy.
Neutralność smakowa i zapachowa oleju z rzepaku czyni go także idealnym składnikiem do produkcji różnego rodzaju słodkich wypieków. Na oleju rzepakowym, szczególnie tym rafinowanym, można z powodzeniem smażyć ciasta, pączki, czy faworki – stanowi on dużo lepszą alternatywę dla masła i margaryny.
Unia Europejska jest za rzepakiem
Nie każdy wie, że Polska jest jednym z trzech największych, obok Francji i Niemiec, producentów rzepaku w Europie. W celu jeszcze większego zacieśnienia współpracy pomiędzy naszym krajem a Francją w ramach Wspólnoty Europejskiej, a także dalszego uświadamiania zarówno polskiego, jak i francuskiego społeczeństwa o prozdrowotnych i odżywczych właściwościach oleju z rzepaku, powstał specjalny program edukacyjno-promocyjny o nazwie „Olej rzepakowy skarbem Europy„.
Więcej informacji, zarówno na temat rzepaku i oleju rzepakowego, jak i na temat samego projektu, można znaleźć na stronie olejrzepakowy.com. Warto nadmienić, że znajdują się na niej także ciekawe przepisy kulinarne, przy których szczególnie sprawdza się użycie oleju rzepakowego.