Olej rzepakowy – najlepsza pomoc w kuchni

O

olej rzepakowy

Dziś już powszechnie wiadomo, iż różnego rodzaju oleje roślinne są zdrowszą, a w wielu przypadkach także smaczniejszą alternatywą dla tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Oleje pozyskiwane z roślin są ważnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), chroniących organizm przed rozmaitymi chorobami układu krwionośnego oraz nowotworami.

Najlepszym tłuszczowym dodatkiem w kuchni, zarówno jeśli chodzi o gotowanie, jak i pieczenie ciast, są jednak zdecydowanie oleje rzepakowe. Co świadczy o ich przewadze i dlaczego właśnie ich powinno się najczęściej używać?

Olej rzepakowy a inne oleje roślinne

Jak się okazuje, nie wszystkie oleje pozyskiwane z roślin są sobie równe, jeśli chodzi o rozmaite właściwości prozdrowotne i nie tylko. Oleje rzepakowe zawierają zdecydowanie najwięcej kwasów Omega-3, na które szczególnie warto zwracać uwagę, ponieważ powinny być one regularnie dostarczane organizmowi. Oprócz tego, oleje z rzepaku mają wręcz idealny stosunek kwasów Omega-3 i Omega-6 (2:1), co szczególnie podkreślają profesjonalni dietetycy.

Z olejem rzepakowym przegrywa nawet, dotychczas uznawana za najzdrowszą, oliwa z oliwek. Olej z rzepaku ma od oliwy więcej witaminy E i tłuszczy wielonienasyconych, a jednocześnie mniej szkodliwych tłuszczy nasyconych. Z punktu widzenia profilaktyki kardiologicznej, oleje rzepakowe stanowią zatem najmniej szkodliwy dodatek podczas smażenia bądź pieczenia. Co ciekawe, ze względu na swoje właściwości, są one także składnikiem wielu kosmetyków oraz preparatów roślinnych, przeznaczonych do pielęgnacji i regeneracji skóry i włosów.

Przewaga oleju rzepakowego w kuchni

Warto wiedzieć, że olej rzepakowy nie wykazuje żadnych niekorzystnych dla zdrowia zmian, nawet będąc podgrzanym do temperatury 1800°C. Stanowi to ogromną przewagę np. nad olejem słonecznikowym, którego z kolei nie wolno podgrzewać powyżej 1000°C, co czyni go niezdatnym do smażenia mięsa i pieczenia ciast.

Co również ważne, olej rzepakowy ma całkowicie neutralny zapach i smak, a jednocześnie potrafi doskonale wydobyć najlepsze walory smakowe z potraw. Z tego względu, dużo chętniej używa się go do produkcji polskiego majonezu niż np. oliwy z oliwek, która jest dość intensywna i bardzo charakterystyczna w smaku. Należy w tym miejscu podkreślić uniwersalność oleju rzepakowego, bowiem doskonale nadaje się on zarówno do produkcji dań na ciepło, jak i na zimno. Różnego rodzaju dressingi sałatkowe i surówkowe, sosy, marynaty, czy zalewy, okażą się zdecydowanie najlepsze, jeżeli za ich bazę posłuży właśnie olej rzepakowy.

Neutralność smakowa i zapachowa oleju z rzepaku czyni go także idealnym składnikiem do produkcji różnego rodzaju słodkich wypieków. Na oleju rzepakowym, szczególnie tym rafinowanym, można z powodzeniem smażyć ciasta, pączki, czy faworki – stanowi on dużo lepszą alternatywę dla masła i margaryny.

Unia Europejska jest za rzepakiem

Nie każdy wie, że Polska jest jednym z trzech największych, obok Francji i Niemiec, producentów rzepaku w Europie. W celu jeszcze większego zacieśnienia współpracy pomiędzy naszym krajem a Francją w ramach Wspólnoty Europejskiej, a także dalszego uświadamiania zarówno polskiego, jak i francuskiego społeczeństwa o prozdrowotnych i odżywczych właściwościach oleju z rzepaku, powstał specjalny program edukacyjno-promocyjny o nazwie „Olej rzepakowy skarbem Europy„.

Projekt ten, zaplanowany na lata 2020-2022, jest współfinansowany przez Unię Europejską. Ze względu na fakt, iż Polska i Francja mają ogromne doświadczenie oraz duże sukcesy w badaniach dotyczących roślin oleistych, program „Olej rzepakowy skarbem Europy” został doskonale przyjęty przez opinię publiczną.

Więcej informacji, zarówno na temat rzepaku i oleju rzepakowego, jak i na temat samego projektu, można znaleźć na stronie olejrzepakowy.com. Warto nadmienić, że znajdują się na niej także ciekawe przepisy kulinarne, przy których szczególnie sprawdza się użycie oleju rzepakowego.

Weryfikacja merytoryczna

Redakcja Naturalnych Metod

Zespół pasjonatów zdrowego odżywiania, zbilansowanej suplementacji i wspierania organizmu przy pomocy natury. Analizujemy, recenzujemy i podpowiadamy jak skutecznie dbać o siebie. Rozkładamy na czynniki pierwsze popularne superfoods, opisujemy różnego rodzaju domowe sposoby i weryfikujemy popularne preparaty. Mówią, że warto być z nami na bieżąco ;) 


Dodaj swoją opinię

Nasza misja

Naturalne Metody to miejsce na mapie internetu, które tworzone jest przez pasjonatów zdrowego odżywiania i zbilansowanego stylu życia. Dzielimy się tym, co wartościowe. Na pokładzie są dietetycy, absolwenci kierunkowych szkół wyższych - renomowanych polskich uczelni, entuzjaści tematyki i osoby, które świetnie czują „pióro”, dzięki czemu są w stanie przekazywać zawiłe właściwości i mechanizmy działania w sposób przystępny. Do każdego artykułu pochodzimy z dużą starannością. Podczas pisania korzystamy z baz medycznych takich jak PubMed, szukamy wypowiedzi ekspertów, a obok tego przeszukujemy źródła encyklopedyczne (np. Wikipedia). Zaprszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczności.

Nasze media społecznościowe

Więcej informacji: