Oliwki kojarzą się przede wszystkim z dietą śródziemnomorską. Są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Nie każdy wie, że w ich składzie znajdziemy sporą ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Wykazują one zdolność do redukcji ciśnienia tętniczego, czy też usprawnienia krążenia krwi.
Warto wiedzieć, że oliwki zielone i czarne różnią się nie tylko kolorem. Posiadają one również inny smak. Jeśli chodzi o właściwości, to są one zbliżone do siebie. Nie można również zapomnieć o cenie. Oliwki czarne są zdecydowanie droższe, a także rzadziej spotykane w sklepach.
Oliwki klasyfikuje się do grupy owoców, co dla wielu może być zaskoczeniem. Zielone zbierane są około pół roku wcześniej niż czarne. W Europie cieszą się o wiele większą popularnością – w dużej mierze jest to kwestia przyzwyczajeń.Dlaczego warto jeść oliwki? Najważniejsze właściwości
Oliwki pozytywnie wpływają na zdrowie, a stopień dojrzałości nie ma tutaj większego znaczenia. Z pewnością warto wprowadzić je do codziennej diety. Niewątpliwym atutem jest fakt, że dają one wiele możliwości kulinarnych. Można dodawać je do wielu dań, czy też sałatek, a wszystko zależy od osobistych upodobań.
Oliwki posiadają wiele drogocennych właściwości. Można do nich zaliczyć m.in.:
- Przeciwdziałanie wolnym rodnikom – w składzie oliwek można znaleźć sporą ilość antyoksydantów. Należy wiedzieć, że to właśnie one zwalczają wolne rodniki, czyli toksyczne związki chorobotwórcze oraz przyspieszające starzenie. Należy mieć świadomość, że wysoka zawartość wolnych rodników w organizmie może zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka.
- Redukcja złego cholesterolu – w omawianym owocu możemy znaleźć substancje przyczyniające się do redukcji złego cholesterolu. Ma to bezpośredni wpływ na pracę serca. Systematyczne spożywanie oliwek zmniejsza ryzyko pojawienia się wielu groźnych chorób np. zawału. Zły cholesterol może doprowadzić do pojawienia się miażdżycy. Wielu dietetyków zaleca wyeliminowanie z jadłospisu tłuszczów roślinnych na rzecz oliwy z oliwek.
- Przyspieszenie przemiany materii – oliwki mogą stanowić uzupełnienie zdrowej diety. Mowa tutaj w szczególności o odmianie zielonej, gdyż czarna dostarcza nieco więcej kalorii. Omawiany owoc jest źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienne. Szybsza przemiana materii wspomaga proces odchudzania. Z pewnością usatysfakcjonuje to tych, którzy posiadają kilka kilogramów za dużo.
- Eliminacja toksyn – jest to następstwem efektywnej pracy układu pokarmowego. Wątroba może szybciej się oczyszczać, co pozytywnie wpływa na ogólne samopoczucie. Należy mieć świadomość, że w układzie pokarmowym może znajdować się ogromna ilość toksyn, złogów i szkodliwych produktów przemiany materii. Oczywiście wykazują one działanie chorobotwórcze, a więc stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia.
- Działanie odmładzające – niezależnie od rodzaju oliwki posiadają w sobie prowitaminę A, która działa niczym eliksir młodości. Właściwości przeciwstarzeniowe sprawiają, że ekstrakt z oliwek często jest składnikiem kosmetyków, czy też kremów. Omawiany owoc może poprawić stan włosów, skóry, czy też paznokci. Działa odżywczo i regenerująco.
- Wzmocnienie układu immunologicznego – mowa tutaj o oliwka w zalewie kiszonej. To naturalne probiotyki. Kwas mlekowy znajdują się w składzie wzmacnia mikroflorę jelit. Oliwki podnoszą odporność organizmu, co zmniejsza ryzyko infekcji i chorób. Trzeba jednak pamiętać, że wyłącznie regularnie spożywane przyniosą pożądane efekty.
- Ukojenie układu nerwowego – oliwki posiadają w sobie fosfolipidy. Chronią ona włókna nerwowe przez podrażnieniem lub uszkodzeniem. Nie można również zapomnieć o działaniu przeciwbólowym. Opisywany owoc może okazać się pomocny w stanach migrenowych i nie tylko.
- Usprawnienie przepływu krwi – związki aktywne zawarte w oliwkach usprawniają przepływ krwi w organizmie. Zmniejsza to ryzyko nadciśnienia tętniczego. Są one polecane szczególnie tym, którzy narażeni są na choroby serca.
Oliwki czarne a zielone: krótkie porównanie
Osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem często zastanawiają się czy wybrać oliwki czarne, czy zielone. Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Oba rodzaje posiadają bardzo zbliżone właściwości, jednak nieco różnią się ilością zawartych składników odżywczych. To zwykle w oliwkach zielonych znajduje się więcej sodu.
Oliwki zielone | Oliwki czarne | |
Czas zbierania plonów | wrzesień-październik | grudzień-styczeń |
Wygląd | zielony kolor, wysoka gładkość powierzchni, soczystość | kolor czarny (niekiedy wpadający w ciemny fiolet), niższa soczystość, delikatność |
Smak | ostry, gorzkawy | łagodny, pozbawiony charakterystycznej goryczy |
Sposób obróbki | kiszenie | drylowanie |
Wartości odżywcze | niski poziom kwaskowatości, wysoka zawartość polifenoli, witamin i minerałów | wyższa kwaskowatość, niższa zawartość polifenoli, większa ilość oleju |
Kaloryczność | około 167 kcal/100g | około 188 kcal/100g |
W składzie oliwek znajdziemy m.in.:
- beta-karoten,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- kwas oleinowy,
- potas,
- wapń,
- sód,
- magnez,
- fosfor,
- żelazo,
- witaminę A,
- witaminę E,
- przeciwutleniacze,
- witaminy z grupy B.
Czym są oliwki czernione?
Podczas zakupu czarnych oliwek musimy wykazać się sporą rozwagą. Przede wszystkim należy dokładnie czytać etykiety. W Polsce bardzo ciężko jest zakupić prawdziwe czarne oliwki. Raczej nie znajdziemy ich w supermarketach, czy też osiedlowych sklepikach. Znacznie powszechniejsze są oliwki czernione, które jedynie posiadają ciemny kolor.
Wyjątkowe właściwości oliwek czarnym są następstwem ich pełnej dojrzałości. Tylko takie owoce posiadają zwiększoną zawartość prozdrowotnego oleju. Oliwki czernione to odmiana zielona barwiona na ciemny kolor.Ile kosztują oliwki? Gdzie kupić?
Najlepsze oliwki produkty ekologiczne, które nie posiadają zbędnych konserwantów. Bez większych trudności można zakupić je w sklepie ze zdrową żywnością. Za 300 g oliwek zielonych BIO należy zapłacić około 15 zł. Odmiana czarna jest nieco droższa – średnia cena to 25 zł za około 300 g.
Warto wiedzieć, że oliwki sprzedawane są nawet w kilkukilogramowych słojach. Jest to rozwiązanie najbardziej ekonomiczne, o ile tylko posiadamy optymalne warunki do przechowywania produktu.