Zamieszaj w swojej diecie! Przepisy na rozgrzewające zupy-kremy

Z

blenderJesień to czas pierwszych, chłodnych dni w roku. Gdy za oknem temperatura spada, warto sięgnąć po rozgrzewającą, sycącą i kolorową zupę. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na popularne w ostatnim czasie zupy-krem.

Możesz jeść zdrowo i smacznie przez cały rok. Jesienią szczególnie warto sięgnąć po zupy, które rozgrzewają. W ostatnim czasie popularne są zupy-kremy. Aby przygotować poniższe propozycje lub eksperymentować z własnymi pomysłami, musisz mieć w kuchni blender.

Pikantna zupa-krem z pieczonych pomidorów z grzankami

Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni. Niestety, świeże pomidory są smaczne jedynie latem. Jesienią i zimą warto wypróbować przepis oparty o pieczone pomidory.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 1 l bulionu
  • olej lub oliwa z oliwek
  • grzanki
  • przyprawy: bazylia, oregano, słodka i ostra papryka, sól i pieprz

W pierwszej kolejności obieramy pomidory ze skórki (aby zrobić to szybko, wystarczy naciąć i sparzyć pomidory gorącą wodą). Następnie je kroimy, wkładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę w 180 st. C.

Gotowe pomidory przekładamy do bulionu i całość gotujemy. Następnie doprawiamy według upodobań (pikantna zupa bardziej rozgrzewa) i blendujemy. Aby przygotowana zupa była bardziej sycąca, podawaj ją z grzankami.

Łagodna lub pikantna zupa-krem z marchewki

Marchew jest źródłem przeciwutleniaczy, witamin (C, K, E, kwasu foliowego i tiaminy) oraz minerałów (wapnia, potasu i magnezu). Jeżeli dbasz o zdrowie, przygotuj zupę-krem właśnie ze słodkiej marchewki.

Składniki:

  • 8 średnich marchewek
  • 1 l bulionu
  • 1 cebula i 1 ząbek czosnku
  • grzanki
  • przyprawy do wyboru: bazylia, oregano, kurkuma, papryka ostra lub słodka, lubczyk, sól i pieprz

Obieramy marchew, a następnie drobnie ją kroimy. Dodajemy do bulionu wraz z opaloną, drobnie pokrojoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Czekamy aż całość się zagotuje.

Gdy zupa będzie gotowa, czas dodać do niej przyprawy. Wybierz te, które lubisz. Nie bój się eksperymentować – zupa-krem z marchewki równie dobrze smakuje zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej. Gotową zupę podawaj z grzankami.

blender - zdjęcie 2

Zupa-krem z kolorowej, pieczonej papryki z grzankami

Czerwona, zielona i żółta – papryka jest kolorowa, smaczna i z powodzeniem można ją wykorzystać do przygotowania pożywnej zupy. Jeżeli wolisz bardziej słodkie zupy, do poniższego przepisu możesz dodać również marchew.

Składniki:

  • 6 papryk (po dwie z każdego koloru)
  • 1 l bulionu
  • 1 cebula, 1 główka czosnku
  • olej lub oliwa z oliwek
  • grzanki
  • przyprawy do wyboru: chili, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano, sól i pieprz

Przygotowanie zupy zaczynamy od usunięcia gniazd nasiennych i pokrojenia papryki. Następnie przekładamy paprykę do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180-200 st. C. Cebulę kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Zarówno paprykę, jak i cebulę oraz czosnek łączymy z bulionem.

Gdy zupa będzie gotowa, doprawiamy według smaku. Całość blendujemy i podajemy z grzankami. Jeżeli nie lubisz grzanek, do przygotowanej zupy-krem dodaj odrobinę śmietany.

Weryfikacja merytoryczna

Redakcja Naturalnych Metod

Zespół pasjonatów zdrowego odżywiania, zbilansowanej suplementacji i wspierania organizmu przy pomocy natury. Analizujemy, recenzujemy i podpowiadamy jak skutecznie dbać o siebie. Rozkładamy na czynniki pierwsze popularne superfoods, opisujemy różnego rodzaju domowe sposoby i weryfikujemy popularne preparaty. Mówią, że warto być z nami na bieżąco ;) 


Dodaj swoją opinię

Nasza misja

Naturalne Metody to miejsce na mapie internetu, które tworzone jest przez pasjonatów zdrowego odżywiania i zbilansowanego stylu życia. Dzielimy się tym, co wartościowe. Na pokładzie są dietetycy, absolwenci kierunkowych szkół wyższych - renomowanych polskich uczelni, entuzjaści tematyki i osoby, które świetnie czują „pióro”, dzięki czemu są w stanie przekazywać zawiłe właściwości i mechanizmy działania w sposób przystępny. Do każdego artykułu pochodzimy z dużą starannością. Podczas pisania korzystamy z baz medycznych takich jak PubMed, szukamy wypowiedzi ekspertów, a obok tego przeszukujemy źródła encyklopedyczne (np. Wikipedia). Zaprszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczności.

Nasze media społecznościowe

Więcej informacji: