Pyszna, rozgrzewająca zupa z soczewicy

zupa z soczewicy

W chłodnych miesiącach roku zwykle lubimy nieco bardziej sycące, dodające nam energii potrawy. Szczególnie chętnie sięgamy po dania pikantne, które szybko rozgrzewają. Taką potrawą jest zupa z soczewicy, która choć nie ma polskich korzeni, cieszy się coraz większym uznaniem.

Dlaczego zupa z soczewicy cieszy się dużą popularnością?

Soczewica, zwłaszcza jej czerwona odmiana, to nie tylko doskonałe źródło białka, ale także prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów, niezbędnych w zbilansowanej diecie. Ta roślina strączkowa bardzo dobrze zagęszcza potrawy, a lekko pikantna zupa z soczewicy nabiera dzięki niej wyjątkowej struktury!

Pikantna zupa z soczewicy – smaczna i zdrowa

Zupy na bazie soczewicy mają długą i ciekawą historię. Zajadali się nią już starożytni Egipcjanie. Jej walory doceniali także Rzymianie, Grecy, Syryjczycy, a także inni mieszkańcy Bliskiego Wschodu. Wzmiankę o tym wyjątkowym daniu można znaleźć nawet w Biblii, gdzie w Księdze Rodzaju biblijny Jakub zajada się nią ze smakiem. Nie ulega wątpliwości, że zupa z soczewicy to smaczne, sycące, niezwykle aromatyczne danie. Warto od czasu do czasu urozmaicić swoje menu i ugotować tę pyszną soczewicową zupę.

Składniki niezbędne do przyrządzenia zupy z soczewicy

Zupę z soczewicy można przyrządzić na wiele różnych sposobów. My wybraliśmy nasz ulubiony przepis, do którego będą niezbędne poniższe składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średniej wielkości marchew,
  • puszka pomidorów bez skóry,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • szczypta chili, 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • sól i pieprz do smaku.

Jeśli lubisz pikantny smak zup, to do soczewicowej możesz dodać więcej ostrej papryki i pieprzu.

Sposób przygotowania

Warzywa obierz, pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. W średniej wielkości garnku rozgrzej olej. Następnie wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę smaż, a kiedy cebula będzie już szklista, wrzuć soczewicę, pokrojonego ziemniaka, paprykę i marchew. Dopraw przyprawami i mieszając od czasu do czasu przesmaż wszystkie składniki. Następnie całość podlej wodą (około 1,5 litra). Kiedy warzywa będą już miękkie, włóż pomidory z puszki i gotuj jeszcze przez chwilę. Ugotowaną zupę zblenduj i dopraw do smaku. Podawaj z drobnym makaronem w kształcie ryżu, a dla dekoracji dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!



Dodaj swoją opinię

Twój email nie będzie opublikowany.