
Już od wielu pokoleń rumianek cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Jest to popularna roślina, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych skutków ubocznych jest bardzo niskie. Zwykle objawy niepożądane dotyczą osób uczulonych.
Rumianek do picia może być stosowany systematycznie lub doraźnie. Wszystko zależy od naszych indywidualnych potrzeb. Skuteczność opisywanego zioła została udokumentowana badawczo. Wszystko za sprawą składników aktywnych zawartych w roślinie.
Czym jest rumianek?
Rumianek to powszechnie znana roślina, która zaliczana jest do grupy astrowatych. Jej wygląd zewnętrzny jest niezwykle charakterystyczny. Szczególną uwagę zwracają pierzastosieczne liście. Koszyczek posiada zbite kwiaty w żółtym kolorze, które otoczone są podłużnymi, białymi płatkami.
Rumianek lubi słońce. Może osiągnąć wysokość nawet 60 cm. Wspomniana roślina ziołowa może być stosowana nie tylko w postaci naparu, ale również zewnętrznie. Niektórzy chętnie korzystają z rumiankowych kąpieli.
Właściwości rumianku do picia
Rumianek do picia ma znakomite właściwości. Jest to wynikiem wyjątkowych składników, które odpowiadają ze działanie rośliny.
W składzie znajdziemy m.in.:
- cholinę,
- flawonoidy,
- fitosterole,
- chamazulen,
- bisabolol,
- poliacetyleny,
- sole mineralne,
- witaminę C,
- gorczycę,
- związki kumarynowe,
- związki śluzowe.

Napar z rumianku jest ceniony przede wszystkim za właściwości:
- Przeciwalergiczne – redukuje nieprzyjemne objawy towarzyszące alergii. Zmniejsza ryzyko wystąpienia silnych reakcji alergicznych.
- Przeciwzapalne – składniki aktywne ograniczają liczbę enzymów, które odpowiadają za rozwój stanów zapalnych. To właśnie z tego powodu niezwykle często wykonuje się kompresy łagodzące np. swędzenie oczu wywołane jęczmieniem. Rumianek do picia jest niezastąpiony w przypadku stanów zapalnych gardła, czy też narządów wewnętrznych.
- Przeciwwrzodowe – bisabolol zawarty w składzie zmniejsza ryzyko pojawienia się wrzodów żołądka. Tworzy on warstwę ochronną, która działa również łagodząco. Właśnie dlatego można uniknąć wielu nieprzyjemnych dolegliwości.
- Spazmolityczne – to doskonała opcja w przypadku biegunki. Rumianek zmniejsza częstotliwość skurczy, a także realnie skraca okres występowania objawów. W przypadku dzieci herbatki na bazie wspomnianej rośliny niwelują kolki oraz bóle brzucha. Usprawniają procesy trawienne.
- Przeciwcukrzycowe – składniki zawarte w rumianku zmniejszają prawdopodobieństwo wzrostu glukozy we krwi. Na uwagę zasługuje również fakt, że napar z omawianej rośliny działa ochronnie na trzustkę.
- Przeciwbakteryjne – rumianek doskonale sprawdza się podczas walki z drobnoustrojami. Można stosować go także profilaktycznie.
- Uspokajające – napar z rumianku polecany jest osobom, które potrzebują wyciszenia i ukojenia nerwów. Jest on rekomendowany szczególnie w stanach wyjątkowego napięcia. Flawonoidy redukują poziom stresu oraz ułatwiają zasypianie.
- Przeciwdepresyjne – substancje lecznicze mają wyraźny wpływ na samopoczucie. Redukują one lęki oraz negatywne emocje. Napar z rumianku może być więc uzupełnieniem kuracji.
Na uwagę zasługuje fakt, że opisywana roślina może być stosowana nie tylko do picia. Rumianek jest również powszechnie używany podczas:
- Inhalacji – jest to szczególnie ważne w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Składniki aktywne znacząco przyspieszają proces rozrzedzania oraz usuwania wydzieliny.
- Nasiadówek – rumianek jest pomocny podczas hemoroidów. Działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Nasiadówki z rumianku działają regenerująco. Zmniejszają również nieprzyjemne objawy, takie jak np. swąd, pieczenie, ból. Jest to również dobre rozwiązanie w przypadku infekcji dróg moczowych. W ten sposób można zredukować stan zapalny cewki, a także złagodzić dolegliwości wywołane zapaleniem pęcherza.
- Okładów – w ten sposób można zmniejszyć obrzęki, a także zwiększyć tempo gojenia się ran. Rumianek działa kojąco oraz regeneracyjnie. Dobrze sprawdza się w przypadku odparzeń.
Na co pomaga rumianek do picia?
Z pewnością niejedna osoba zastanawia się, na co jest dobry rumianek do picia. W sposób kompleksowy wzmacnia on cały organizm.

Rumianek do picia jest polecany w szczególności osobom, które:
- borykają się z problemami trawiennymi,
- pragną zniwelować bóle brzucha oraz pozostałe dolegliwości,
- cierpią na nawracające schorzenia układu moczowego,
- potrzebują wsparcia podczas leczenie infekcji grzybiczych lub bakteryjnych,
- chcą zniwelować objawy stanu zapalnego,
- znajdują się w stanie wzmożonego stresu oraz napięcia,
- mają problemy z zasypianiem,
- chcą zmniejszyć ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka,
- dążą do ustabilizowania poziomu glukozy we krwi,
- cierpią z powodu alergii.
Przeciwwskazania do stosowania i wady
Rumianek to roślina dość łagodna, jednak nie może być ona stosowana w każdym przypadku. Wynika to z faktu, że niektóre substancje aktywne mogą działać drażniąco. W dużej mierze wynika to z tego, że w składzie znajdziemy chamazulen. Jest to składnik, który może wejść w reakcję z lekami farmakologicznymi. Z tego powodu rumianku nie powinny spożywać osoby, które są w trakcie kuracji leczniczej np. chorób przewlekłych.

Picie rumianku nie zawsze jest polecane osobom cierpiącym na alergie. Chamazulen wykazuje działanie przeciwalergiczne, jednak nie zawsze niesie on pożądane skutki. Jest to kwestia bardzo indywidualna.
Jak zaparzyć rumianek do picia?
Do przygotowania herbaty rumiankowej będziemy potrzebować przede wszystkim suszonych kwiatów rumianku. Możemy zakupić je w niemal każdej aptece, czy też sklepie zielarskim. Oczywiście rumianek jest dostępny również w sieci. Wszystko więc zależy od naszych osobistych preferencji.
Cena rumianku nie jest wygórowana, co stanowi niewątpliwą zaletę. Zapłacimy za niego od kilku do kilkunastu złotych. Plusem jest również to, że zaparzenie herbaty nie jest skomplikowane, czy też czasochłonne. Poniżej przedstawiono krótką instrukcję.
Potrzebne składniki:
- dwie szklanki wrzątku,
- dwie łyżki stołowe suszonego rumianku.
Przygotowanie:
- Do dowolnego naczynia wsypujemy dwie łyżki stołowe suszonego rumianku. Zalewamy je dwoma szklankami wrzątku (około 500 ml).
- Nakrywamy naczynie za pomocą przykrywki, czy też niewielkiego talerza. Ważne jest to, aby odciąć dopływ powietrza.
- Rumianek pozostawiamy pod przykryciem przez około 15-20 minut.
- Wywar z rumianku odcedzamy za pomocą sita. Dzięki temu będzie on nadawać się do wypicia.
- Do rumianku można dodać niewielką ilość mięty, czy też szałwii.
- Częstotliwość spożywania wywaru zależy od nas. Nie zaleca się przekraczania pięciu dawek dziennie.