Syrop z cebuli: działanie, właściwości i jak zrobić? Przepis

S
sok z cebuli

Uporczywe przeziębienie może zwalić z nóg. Męczący kaszel, ból gardła, katar, podwyższona temperatura, osłabienie organizmu – wiele osób poszukuje skutecznych sposobów na to, aby szybko powrócić do formy.

Syrop z cebuli nie jest zbyt smaczny, jednak jego znakomite właściwości znane są już od pokoleń. Może to być prawdziwy strzał w dziesiątkę, jeśli poszukujemy naturalnych sposobów na wyeliminowanie nieprzyjemnych objawów choroby. Dodatkowym plusem jest fakt, że do jego przygotowania nie potrzebujemy szczególnych umiejętności.

Dowiedzmy się jaka moc tkwi w cebuli.

Właściwości syropu z cebuli

Sok z cebuli może być prawdziwym wybawieniem w przypadku przeziębienia. Cebula jest źródłem ogromnej ilości witamin oraz składników odżywczych. Niewątpliwym plusem jest to, że nie traci ich podczas procesu obróbki, tak jak bywa w przypadku wielu innych warzyw. To m.in. witamina B, C oraz A. Należy również wspomnieć, że posiada ona w swoim składzie fosfor, wapń, żelazo, a także siarkę. Domowy syrop z cebuli to prosty sposób na to, aby podnieść odporność organizmu. Oznacza to, że może być ona spożywany nie tylko w przypadku przeziębienia, ale również profilaktycznie.

Cebula działa przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjne. To właśnie dzięki temu wspomaga leczenie wielu schorzeń np. infekcji gardła. Trzeba również podkreślić, że kompleksowo wzmacnia ona nasz organizm. Liczne badania naukowe udowodniły, że zmniejsza ona ryzyko wystąpienia chorób serca. Reguluje również przepływ krwi, co chroni przed zakrzepami. Może również uchronić przed zawałem serca. Ponadto sok z cebuli działa grzybobójczo. Usuwa z organizmu toksyny, a także przywraca pierwotną florę bakteryjną.

Właściwości syropu z cebuli sprawiają, że jest on idealny podczas różnorodnych infekcji. Pomimo tego, że jest to metoda naszych mam oraz babć, to z pewnością warto ją wypróbować. Plusem jest fakt, że jest to rozwiązanie nie tylko dla osób dorosłych, ale również dzieci od pierwszego roku życia. Maluchy mogą niechętnie podejść do tego specyfiku z uwagi na charakterystyczny zapach i smak, jednak bez trudu znajdziemy urozmaicone przepisy np. z dodatkiem miodu.

Sok z cebuli działa kojąco i dezynfekująco. Stosuje się go głównie podczas przeziębienia, jednak warto wiedzieć, że zalecany jest także profilaktycznie. Regularne stosowanie może znacząco wzmocnić układ immunologiczny organizmu, co zmniejsza częstotliwość występowania infekcji. Cebula jest również dobrym wyborem w przypadku anemii, gdyż jest to prawdziwa skarbnica witamin.

Stosowanie syropu z cebuli

Na co się stosuje syrop z cebuli? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Właściwości zdrowotnych cebuli nie można podważyć, jednak nie każdy wie, kiedy sięgnąć po sok wykonany z tego warzywa. Nie musimy czekać do rozwinięcia się infekcji.

Syrop z cebuli stosowany jest w przypadku:

  • bólu gardła,
  • kaszlu,
  • infekcji bakteryjnej dróg oddechowych,
  • podwyższonej temperatury,
  • działań profilaktycznych wzmacniających odporność,
  • anemii,
  • zapalenia pęcherza oraz infekcji dróg moczowych,
  • stanów zapalnych występujących w organizmie,
  • leczenia obrzęków,
  • problemów z krzepliwością krwi.
Sok z cebuli na gorączkę

Syrop z cebuli na kaszel stosowany jest zdecydowanie najczęściej. Jest on doskonały zarówno na kaszel mokry, jak i kaszel suchy. Przyspiesza on oczyszczanie dróg oddechowych, dzięki czemu szybciej można wyeliminować zalegającą wydzielinę, a tym samym skrócić czas złego samopoczucia.

Syrop z cebuli na gardło może być stosowany niezależnie od przyczyny infekcji. Wspomaga on leczenie zarówno w przypadku zakażenia wirusowego, jak i bakteryjnego. Szybciej możemy pozbyć się bólu i dyskomfortu związanego z mówieniem, czy też przełykaniem pokarmu. Cebula pomoże nam nawet w przypadku ostrych stanów zapalnych.

Na co syrop z cebuli pomaga oprócz kaszlu i bólu gardła? Zwiększa potliwość, dzięki czemu skutecznie można obniżyć gorączkę.Warto wspomnieć, że jest on rozgrzewający, co szczególnie przydaje się zimą. To doskonała opcja, gdy wrócimy do domu przemarznięci. Nie tylko poczujemy się lepiej, ale również wzmocnimy organizm od środka.

Dla kogo?

Samodzielnie przygotowany syrop z cebuli jest w pełni naturalny i wartościowy. Bezpieczny skład sprawia, że może być on stosowany niemal przez każdego. Jest to tradycyjne rozwiązanie, które bardzo często polecają lekarze. Można podawać go dzieciom powyżej pierwszego roku życia.

Sok z cebuli dla dzieci
Syrop z cebuli dla dzieci możemy podać już nawet rocznemu maluchowi. Ważne jest jedynie to, aby zachęcić pociechę do spróbowana syropu. Warto postawić na przepis urozmaicony miodem, czy też innymi dodatkami.

Sok z cebuli będzie także świetną opcją dla ciężarnych, które powinny ograniczyć ilość spożywanych lekarstw. Domowe specyfiki nie tylko stawiają na nogi, ale również nie powodują skutków ubocznych. Syrop z cebuli w ciąży nie stanowi żadnego zagrożenia dla dziecka. Trzeba jednak wspomnieć, że nie wszystkie kobiety mogą go stosować. Ciężarne ze skłonnościami do zgagi zdecydowanie powinny zapomnieć o tej metodzie eliminowania przeziębienia. Cebula może nasilić tą nieprzyjemną dolegliwość.

Lista osób, które nie powinny spożywać soku z cebuli nie jest zbyt długa. Wynika to z faktu, że jest on niezwykle uniwersalny, a jednocześnie nieinwazyjny. Nie posiada on w swoim składzie szkodliwych substancji, co również można uznać za wielką zaletę.

Syrop z cebuli nie powinien być stosowany przez:

  • dzieci, które nie ukończyły 12 miesiąca życia,
  • ciężarne ze skłonnościami do zgagi,
  • osoby, które borykają się z problemami trawiennymi (np. refluksem żołądka).

Moc medycyny ludowej doceniana jest nawet przez najlepszych lekarzy. W dzisiejszych czasach na każdym kroku możemy zakupić tabletki zwalczające objawy przeziębienia, czy też grypy. Należy jednak mieć świadomość, że takich produktów nie można nadużywać, a ich skład nie zawsze jest najlepszy. Oczywiście sok z cebuli nie zastąpi nam antybiotyku, jednak podczas przeziębienia może wspomóc szybszy powrót do zdrowia.

Prawidłowe dawkowanie syropu

Dawkowanie syropu z cebuli wymaga umiaru. Pomimo tego, że jest to produkt w stu procentach naturalny, to nie należy spożywać go w nadmiarze. Więcej wcale nie znaczy lepiej. Nie musimy obawiać się groźnych skutków ubocznych związanych z przedawkowaniem, jednak nie ma to najmniejszego sensu.

Syrop z cebuli najlepiej stosować dwa lub trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Możemy spożywać go bezpośrednio po jedzeniu.

Do której godziny podawać syrop z cebuli? Kwestia ta interesuje przede wszystkim rodziców. Nie zaleca się spożywania go podczas przeziębienia bezpośrednio przed snem. Oczyszczanie się dróg oddechowych może nasilić kaszel. W takim przypadku ostatnia dawka powinna być podana kilka godzin przed snem.

Przechowywanie

Przechowywanie syropu z cebuli bezpośrednio wpływa na jego jakość. Właśnie dlatego należy bezwzględnie przestrzegać kilku najważniejszych zasad. Przede wszystkim sok z cebuli musi znajdować się w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej wykorzystać do tego słoik.

Syrop musi być przechowywany w suchym oraz zacienionym miejscu. Ważne jest również to, aby panowała tam optymalna temperatura – nie może być ona zbyt wysoka. Można umieścić sok z cebuli w lodówce. Dobrze przechowywany syrop z cebuli będzie nadawał się do spożycia przez około dwa tygodnie.

Jak zrobić syrop z cebuli? Łatwy przepis babci

Sok z cebuli na kaszel

Niejedna osoba zastanawia się, jak zrobić syrop z cebuli. Wiele zależy od tego, jaki przepis wybierzemy. Najczęściej można spotkać się z klasyczną recepturą, która nie jest zbyt skomplikowana. Przepis naszych babć wydaje się być tutaj prawdziwym strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • miód lub czosnek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności obieramy i siekamy cebule. Układamy ją na samym dnie słoika. Jeśli przygotowujemy syrop z cebuli i miodu, to kolejnym krokiem będzie zalanie cebuli miodem. Istotne jest to, aby wybrać produkt bez dużej ilości konserwantów. W przypadku, gdy przygotowujemy syrop z cebuli i czosnku postępujemy analogicznie. Na warstwie cebuli układamy czosnek.
  2. Ilość warstw zależy od wielkości słoika. Ważne jest, aby układać je naprzemiennie.
  3. Szczelnie zakręcamy słoik, a następnie odstawiamy go w zacienione miejsce. Już po około 8 godzinach pojawi się sok.
  4. Syrop z cebuli zlewamy do butelki, czy też innego naczynia, w którym będzie on przechowywany.

Opinie stosujących

opinie o soku z cebuli

Opinie potwierdzają, że jest on skuteczny oraz tani i łatwy w przygotowaniu. Zdaniem wielu to doskonała opcja, gdy czujemy się osłabieni, a chcemy zapobiec rozwojowi choroby. Użytkownicy zauważyli również, że sok z cebuli wspomaga leczenie rozmaitych infekcji. Stosowany na ból gardła może sprawić, że już w krótkim czasie poczujemy się o wiele lepiej.

Sok z cebuli stosowany regularnie może poprawić odporność organizmu. Jest to szczególnie ważne dla osób, które często łapią przeziębienie.

Cebula jest również często stosowana przez rodziców, którzy nie chcą podawać dzieciom zbyt dużej ilości leków. Istnieje wiele sposobów na to, aby przekonać malucha do jego spróbowania.

Specyficzny zapach cebuli można złagodzić poprzez podawanie zimnego syropu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać miód, czy też odrobinę soku z cytryny. Sok z cebuli nie straci swoich właściwości.

Weryfikacja merytoryczna

Redakcja Naturalnych Metod

Zespół pasjonatów zdrowego odżywiania, zbilansowanej suplementacji i wspierania organizmu przy pomocy natury. Analizujemy, recenzujemy i podpowiadamy jak skutecznie dbać o siebie. Rozkładamy na czynniki pierwsze popularne superfoods, opisujemy różnego rodzaju domowe sposoby i weryfikujemy popularne preparaty. Mówią, że warto być z nami na bieżąco ;) 


Dodaj swoją opinię

Nasza misja

Naturalne Metody to miejsce na mapie internetu, które tworzone jest przez pasjonatów zdrowego odżywiania i zbilansowanego stylu życia. Dzielimy się tym, co wartościowe. Na pokładzie są dietetycy, absolwenci kierunkowych szkół wyższych - renomowanych polskich uczelni, entuzjaści tematyki i osoby, które świetnie czują „pióro”, dzięki czemu są w stanie przekazywać zawiłe właściwości i mechanizmy działania w sposób przystępny. Do każdego artykułu pochodzimy z dużą starannością. Podczas pisania korzystamy z baz medycznych takich jak PubMed, szukamy wypowiedzi ekspertów, a obok tego przeszukujemy źródła encyklopedyczne (np. Wikipedia). Zaprszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczności.

Nasze media społecznościowe

Więcej informacji: