Zdrowa dieta, czyli jaka? Poradnik

Z

zdrowa dieta, czyli jaka?

Odżywcza, pełnowartościowa, pyszna dieta to podstawa zdrowego trybu życia. Codzienne dostarczanie organizmowi minerałów, witamin i składników odżywczych pozwala kompleksowo zadbać o zdrowie i samopoczucie. Bo zdrowa dieta to taka, która sprawia, że czujemy się dobrze, a wszystkie nasze układy pracują zgodnie ze swoim przeznaczeniem.

Co jeść, by być w pełni sił? Sprawdzamy.

Codzienne nawadnianie

Podstawą zdrowego żywienia powinno być dla nas picie odpowiedniej ilości wody. Każdego dnia należy dostarczać organizmowi przynajmniej dwóch litrów płynów – woda zaś powinna być podstawą tego płynnego menu.

Świetnie sprawdzają się też świeże soki warzywno-owocowe, herbatki ziołowe, a nawet zupy warzywne. Pijemy regularnie, niewielkimi porcjami, przez cały dzień. Nie wlewajmy w siebie litra wody za jednym razem – takie nawadnianie mija się z celem.

Warzywa i owoce na co dzień

Do codziennych nawyków warto wdrożyć oczywiście jedzenie warzyw i owoców – na naszych talerzach powinno znaleźć się przynajmniej pięć ich porcji (w proporcji 4:1 na rzecz warzyw).

Co ciekawe, warzywa są jednymi produktami, które możemy jeść właściwie bez ograniczeń. Im więcej, tym lepiej. A może być naprawdę pysznie! Kolorowe sałatki, chrupiące przekąski, warzywa zapiekane, leczo. Pomysłów są tysiące!

Ziołowe terapie

Wszystkie przygotowywane przez nas potrawy powinniśmy wzbogacać ziołami. Bazylia, majeranek, rozmaryn, tymianek, pietruszka – wszystkie one dodadzą daniom aromatu i zadziałają prozdrowotnie.

Osoby, które zmagają się z jakimiś dolegliwościami, mogą wybierać zioła dopasowane do konkretnego problemu. Nie tylko w potrawach, ale też w formie tabletek czy herbatek. Zioła na cholesterol, na serce, na odporność – każdy znajdzie te idealne dla siebie.

Błonnik na trawienie

W naszym jadłospisie powinny się znaleźć również bogate w błonnik produkty pełnoziarniste. Błonnik umożliwia sprawne trawienie, jest więc niezbędnym dla zdrowia elementem diety.

Szukajmy go w pieczywie pełnoziarnistym, kaszach, warzywach, roślinach strączkowych.

Kiszone smakołyki

Ważnym elementem codziennej diety wspomagającej odporność organizmu i wpływającej na zdrowie jest jedzenie kiszonek. Pełne dobroczynnych bakterii wpływają zbawiennie na mikroflorę jelitową, wspierając układ immunologiczny i umożliwiając sprawne trawienie.

Jedzmy kiszoną kapustę, ogórki, buraczki. Ale też bardziej nowoczesne mieszanki – kiszone cytryny lub rzodkiewki sprawdzą się równie dobrze! Bo oprócz ziół na cholesterol czy serce warto spożywać również bogate w probiotyki, kiszone pyszności.

Weryfikacja merytoryczna

Redakcja Naturalnych Metod

Zespół pasjonatów zdrowego odżywiania, zbilansowanej suplementacji i wspierania organizmu przy pomocy natury. Analizujemy, recenzujemy i podpowiadamy jak skutecznie dbać o siebie. Rozkładamy na czynniki pierwsze popularne superfoods, opisujemy różnego rodzaju domowe sposoby i weryfikujemy popularne preparaty. Mówią, że warto być z nami na bieżąco ;) 


Dodaj swoją opinię

Nasza misja

Naturalne Metody to miejsce na mapie internetu, które tworzone jest przez pasjonatów zdrowego odżywiania i zbilansowanego stylu życia. Dzielimy się tym, co wartościowe. Na pokładzie są dietetycy, absolwenci kierunkowych szkół wyższych - renomowanych polskich uczelni, entuzjaści tematyki i osoby, które świetnie czują „pióro”, dzięki czemu są w stanie przekazywać zawiłe właściwości i mechanizmy działania w sposób przystępny. Do każdego artykułu pochodzimy z dużą starannością. Podczas pisania korzystamy z baz medycznych takich jak PubMed, szukamy wypowiedzi ekspertów, a obok tego przeszukujemy źródła encyklopedyczne (np. Wikipedia). Zaprszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczności.

Nasze media społecznościowe

Więcej informacji: