Żelatyna na stawy: właściwości i opinie – czy pomaga na bóle stawów?

Żelatyna to produkt stosunkowo tani i łatwo dostępny na polskim rynku. Bez problemu nabyć można ją w większości sklepów spożywczych. Znajduje szerokie zastosowanie w różnego rodzaju kulinariach, doskonale pasując do rozmaitych dań oraz odżywczych deserów. Stosuje się ją również w formie stabilizatora, zagęszczacza oraz środka wiążącego wielu potraw. Żelatyna wykazuje również działanie mogące wspomagać zdrowie, będąc uważana za sprawdzone panaceum m.in. na bolące stawy.
ProFlexen banner 

Żelatyna jako sposób na zdrowe stawy?

Większość ludzi w dojrzałym wieku doświadcza stałych lub okazjonalnych bólów w stawach. Zazwyczaj wynikają one ze stale się rozwijających zmian zwyrodnieniowych, które z wiekiem ulegają nasileniu. O stawy powinny jednak dbać także osoby młodsze i aktywne fizycznie, odbywające serie intensywnych treningów. Układ kostny ulega wówczas znacznemu obciążeniu, a zapotrzebowanie organizmu na białka jest większe. Aby uniknąć dolegliwości stawowych w przyszłości, odpowiednie działania powinni podjąć przede wszystkim biegacze długodystansowi oraz kulturyści.

Profilaktykę choroby zwyrodnieniowej stawów warto rozpocząć jak najwcześniej, ponieważ bardzo często zmiany tego typu mają charakter nieodwracalny. Mogą tym samym doprowadzić do częstszych dolegliwości bólowych, a nawet unieruchomienia stawów. Bardzo często osoby skarżące się na bolące stawy decydują się w takim wypadku na zakup suplementu lub leku dostępnego bez recepty. W istocie dobry suplement jest w stanie wspomóc stawy i ma dużo bardziej kompleksowy skład, dla przykładu ProFlexen, będący naszym numerem jeden na stawy zawiera w sobie m.in.: niezdenaturowany kolagen typu II, ekstrakt z żywicy kadzidłowca indyjskiego, ekstrakt z kłącza ostryżu długiego, ekstrakt z kłącza imbiru lekarskiego, witaminę C oraz mangan, czyli naturalny zestaw dla każdego, kto chce prawidłowo zadbać o zdrowie stawów [Kliknij i zobacz więcej]. Jako tańsza i również naturalna alternatywa często wybierana jest właśnie żelatyna.

Czy żelatyna pomaga na stawy?

Żelatyna jest naturalną substancją o pochodzeniu zwierzęcym, będącą mieszaniną peptydów i białek. Wyróżnia się ona wysokim poziomem wartościowych aminokwasów, a także kolagenu. Pełni tym samym funkcję podstawowego budulca tkanki łącznej, a więc kości, skóry oraz chrząstek. To właśnie stopniowy zanik chrząstki stawowej powodowany jest szeregiem czynników oraz zmian zwyrodnieniowych w stawach.

Objawia się to nasilonym uczuciem tarcia, a także zwiększonym narażeniem części kostnych na występowanie dalszych zmian. Dochodzi wówczas do ścierania oraz powstawania nieregularnych narośli na ich powierzchni, co w ostateczności może doprowadzić do trwałych zwyrodnień stawu oraz częstych dolegliwości bólowych. Dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości żelatyny pozwala jednak na uzupełnienie zapasu aminokwasów, które z kolei przyczyniają się do skutecznej regeneracji chrząstki stawowej.

Jak przygotować i jak jeść żelatynę?

Podstawowy sposób stosowania żelatyny opiera się na jej regularnym spożywaniu, uwzględniając przy tym prawidłowe dawkowanie. Najlepiej do tego celu nadaje się bezsmakowa żelatyna spożywcza. Na standardową kurację trwającą trzydzieści dni, zazwyczaj wystarczy około 150 gramów produktu. Należy zmieszać dwie łyżeczki żelatyny w jednej szklance zimnej wody, po czym pozostawić całość na noc w temperaturze pokojowej. Następnego ranka żelatyna powinna już napęcznieć, a tym samym nadawać się do spożycia. Zaleca się przyjęcie jej na czczo, co najmniej na pół godziny przed pierwszym posiłkiem.

Dla smaku można dodać:

  • jogurt,
  • maślankę,
  • kwaśną śmietanę
  • czy trochę miodu.

Żelatyna lecznicza powinna być przyjmowana codziennie, przez cały miesiąc. Pierwsze efekty stosowania zauważyć można po upływie około tygodnia od momentu rozpoczęcia kuracji.

Żelatyna a dieta

żelatyna w diecie

Aby regeneracja stawów przebiegała efektywnie, warto uzupełnić spożywanie żelatyny odpowiednią dietą. Białka niezbędne do prawidłowej syntezy kolagenu znaleźć można m.in. w rybach, chudym mięsie oraz nabiale, a także produktach pełnoziarnistych oraz roślinach strączkowych. Skuteczność żelatyny można zwiększyć także poprzez witaminę C, dlatego warto zatroszczyć się o jej podaż w codziennie spożywanej żywności. Można ją znaleźć na przykład w świeżych warzywach i owocach takich jak acerola. Na bóle stawów polecane są także wszelkie produkty z witaminą B6, chociażby czerwona papryka czy kasza gryczana. Niezbędne są ponadto minerały, takie jak magnez oraz wapń. Aby kuracja żelatynowa nie została w żaden sposób zakłócona, zaleca się unikania produktów zwiększających stany zapalne. Należą do nich przede wszystkim dania smażone na oleju słonecznikowym oraz czerwone mięso, a także słodycze oraz żywność przetworzona.

Opinie na temat żelatyny

Według użytkowników żelatyna jest wygodniejszym, skuteczniejszym oraz bardziej naturalnym rozwiązaniem, niż stosowanie różnego rodzaju leków na stawy. Wszystkie cenne aminokwasy dostarczane są do organizmu w formie nieprzetworzonej, a sam roztwór żelatyny jest łatwo przyswajalny, szybko się trawi i bezproblemowo wchłania. Roztwór zawierający stosunkowo niewielką ilość czystej żelatyny jest przy tym niskokaloryczny, więc w żaden sposób nie zaburza nawet bardzo starannie opracowanej diety.

Uzupełnienie organizmu o bogaty skład aminokwasowy pozwala ponadto na odnotowanie wielu innych korzyści. Żelatyna według powszechnych opinii wzmacnia odporność i reguluję syntezę istotnych hormonów peptydowych, a także usprawnia funkcjonowanie organizmu podczas wysiłku fizycznego. Jej stosowanie wpływa bowiem pozytywnie nie tylko na stawy i kości, ale również mięśnie.



Dodaj swoją opinię

Twój email nie będzie opublikowany.