Źródła wapnia dla osób z nietolerancją laktozy

źródła wapnia
Mleko i jego przetwory to bezwzględnie najlepsze źródła wapnia. Sięganie po nie jest najprostszym sposobem na zapewnienie sobie właściwej podaży tego minerału, z wielu powodów.

Takich pokarmów jest wiele, więc jest duża szansa, że nawet osoby wybredne znajdą wśród nich coś, co będzie odpowiadać ich preferencjom. Poza tym w mleku znajduje się laktoza, która zwiększa przyswajanie wapnia. Każde inne źródło jest pod tym względem nieco gorsze. Warto jednak do nich sięgnąć, gdy nie można spożywać mleka i jego przetworów.

Wskazana zróżnicowana dieta

Osoby, które nie spożywają mleka z powodu problemów z tolerancją laktozy, mogą szukać wapnia między innymi w rybach i konserwach rybnych, a także w licznych warzywach. Bogate w wapń są m.in. rośliny strączkowe, natka pietruszki, jarmuż.

Weganie często sięgają po takie alternatywne źródła wapnia (nieco ekstrawaganckie dla innych osób), jak liście mniszka lekarskiego czy gorczycy, które można dodawać na przykład do sałatek czy gotować. Prócz takich nietypowych pokarmów, polecić można też bogate w wapń siemię lniane, orzechy brazylijskie czy migdały. Te ostatnie warto spożywać nie tylko w podstawowej formie, ale też przyrządzać z nich na przykład masła i smarowidła. Poza tym wapń zawierać może woda mineralna, która jest w nią wzbogacona – warto zwracać na to uwagę podczas zakupów.

źródła wapnia w diecie

Suplementy z wapniem – uzupełnienie diety

Gdy nie można przyjmować wapnia z jego najlepszych źródeł, czyli z przetworów mlecznych, jego dostarczanie jest nieco utrudnione. Nawet bowiem gdy dba się, by często spożywać wyżej wymienione pokarmy, nie są one tak bogate w wapń jak mleko ani nie wchłania się on tak łatwo. W takich przypadkach więc zawsze warto dodatkowo zastosować suplementację. Pozwoli to utrzymać właściwy poziom wapnia i oddalić ryzyko takich groźnych konsekwencji jego niedoborów jak osłabienie zębów i kości.

W sprzedaży znaleźć można wiele suplementów diety zawierających wapń, przy czym najlepiej będzie wybierać te gwarantujące jego dobrą przyswajalność. Musi to być więc nie sam wapń, ale wzbogacony o witaminę D lub magnez – one także, obok laktozy, ułatwiają wchłanianie tego pierwiastka z układu pokarmowego i wspierają jego właściwe wykorzystanie przez organizm.

Jednocześnie, stosując zróżnicowaną dietę i suplementację, trzeba uważać, by nie doprowadzić do pojawienia się nadmiaru wapnia w organizmie. Jest to wprawdzie zjawisko dość trudne do osiągnięcia oraz dużo mniej groźne niż niedobór tego składnika, ale może skutkować między innymi gorszym wchłanianiem cynku, żelaza i magnezu.



Dodaj swoją opinię

Twój email nie będzie opublikowany.