Okres tuż przed i zaraz po zabiegu operacyjnym jest trudnym czasem dla pacjenta. Zazwyczaj operacja wiąże się przecież ze złym ogólnym stanem pacjenta. Wynika on z wielu przyczyn, które nakładają się na siebie w czasie choroby.
Bardzo ważnym elementem jest żywienie pacjenta w okresie okołooperacyjnym – dzięki prawidłowej diecie chory łatwiej przejdzie przez sam zabieg, a później znacznie lepiej zniesie okres rekonwalescencji.
Jak przygotować się do operacji?
Oczywiście pierwsze skojarzenie ze szpitalną dietą to wyłącznie kleiki i bycie na czczo w dniu zabiegu. Tymczasem sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana.
Faza przygotowania do zabiegu trwa już od minimum 7 dni przed operacją. Dlaczego nie wolno lekceważyć kwestii żywieniowych w okresie okołooperacyjnym?
Nakłada się na to stres, brak apetytu, zaburzenia wchłaniania, choroby przewlekłe czy podeszły wiek. A przecież chory musi wówczas zaspokoić swoje zwiększone potrzeby żywieniowe. Osoby niedożywione powinny przyjmować wtedy preparaty wysokobiałkowe, natomiast pozostali pacjenci stosować zdrową, zbilansowaną dietę białkową.
Tuż przed operacją
Chyba każdy z nas wie, że w dniu operacji pacjent powinien być na czczo. Od lat utrzymywano, że chory nie może jeść od poprzedniego dnia. Dziś odchodzi się jednak od tej zasady na rzecz jedynie 6-godzinnego postu. Jeśli chodzi o płyny, to nawet do 2 godzin przed narkozą można pić wodę lub płyny wzbogacone węglowodanami i białkiem.
Poprawia to stan ogólny i samopoczucie pacjenta oraz zmniejsza uczucie głodu. Zwłaszcza osoby starsze lub z przewlekłymi schorzeniami potrzebują tego typu wsparcia. Doskonałym źródłem energii, witamin i minerałów jest Fresubin Energy Drink, który może być produktem uzupełniającym lub jedynym w czasie okołooperacyjnym.
Faza pooperacyjna
Zaraz po przebytym zabiegu zaleca się, by pacjenci stosowali przede wszystkim dietę lekkostrawną. Po operacji można bezpiecznie stosować produkty z białej mąki.
Są to przede wszystkim:
- biszkopty,
- pieczywo pszenne
- czy makarony.
Świetnie sprawdza się również się:
- ryż,
- chude mięso drobiowe i ryby,
- gotowane warzywa,
- zupy na wywarach warzywnych,
- chude twarogi,
- jogurty i kefiry.
Najlepiej, żeby posiłki były gotowane w wodzie lub na parze, powinny być duszone, ale nie pieczone. Należy unikać pokarmów i napojów powodujących nadmierną ilość gazów jelitowych. Trzeba natomiast sporo pić, najlepiej wodę lub słabą herbatę. Posiłki tuż po operacji powinno się jeść 6-8 razy dziennie w niewielkich ilościach i regularnych odstępach.
Rekonwalescencja
Właściwie odżywiony pacjent znacznie szybciej dochodzi do siebie. Oczywiście po jakimś czasie zaczyna jeść tak, jak przed okresem okołooperacyjnym. Trzeba jednak pamiętać, że w całym czasie przechodzenia przez chorobę należy zadbać o odpowiednią dietę.
Każdy przypadek jest inny i zawsze w diecie okołooperacyjnej istotne są zalecenia lekarza. A właściwa dieta i wspomaganie organizmu w trudnym dla pacjenta momencie są bardzo ważne w procesie powrotu do zdrowia.