Odporność to jedna z najważniejszych funkcji naszego organizmu. Dzięki niej nasz organizm zwalcza dostające się do jego wnętrza szkodliwe drobnoustroje, bakterie, pleśnie i wirusy. Choć odporność to zdolność naturalna, do której każdy organizm jest „zaprogramowany”, to jednak możemy też ją wspomóc. W tym celu należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, uzupełnioną o odpowiednie suplementy.
Jeśli zastanawiasz się nad rozpoczęciem suplementacji pod kątem poprawienia swojej odporności – poniżej podpowiadamy, po jakie produkty warto sięgnąć.
Odporność – jak wspomóc jej naturalne funkcjonowanie?
Odporność organizmu jest niezwykle ważna – nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale również przez cały rok. Narażeni na kontakt ze szkodliwymi drobnoustrojami jesteśmy przez cały czas. Dlatego warto popracować nad odpornością, niezależnie od pory roku oraz aury pogodowej za oknem.
Unikanie stresu i sytuacji stresujących to kolejny sposób, by wspomóc działanie układu odpornościowego. Nadmierny stres zakłóca jego pracę, a także działanie systemu nerwowego – prowadząc do ich rozstrojenia. Wbrew pozorom, regularny relaks wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.
Osobom pragnącym zwiększyć odporność polecamy również odstawić używki – zwłaszcza takie jak alkohol, papierosy i kawa – które mogą zakłócać wchłanianie najważniejszych mikro i makroelementów. Pomocna będzie nie tylko całkowita rezygnacja z palenia, a samo jego ograniczenie.
Co jeść, by być odpornym? Poradnik w doborze suplementów
Podstawowym suplementem, którego przyjmowanie zalecamy, jest oczywiście witamina C. Warto jednak pamiętać, że witamina witaminie nierówna – zawierające ją preparaty mogą w mniejszym lub większym stopniu się wchłaniać. W jakiej postaci witaminę C warto przyjmować? Polecamy zwłaszcza preparaty zawierające duże jej ilości – nawet 1000 mg kwasu askorbinowego – na przykład te w formie pastylek musujących lub proszku. Preparaty takie oferuje niejeden sklep internetowy ze zdrową żywnością.
Zalecamy również sięgać po preparaty zawierające w składzie tak zwane „naturalne antybiotyki”, czyli składniki naturalnego pochodzenia, które wspomagają nasz organizm w walce ze szkodnikami.
Warto suplementować ekstrakty z:
- czosnku,
- pieprzu cayenne,
- curry,
- imbiru
- oraz gałki muszkatołowej.
Ich bakteriobójcze oraz oczyszczające właściwości są bardzo dobrze znane od wieków.
Żeń-szeń to kolejny składnik, którego prozdrowotne właściwości niesłusznie ignorujemy. Tymczasem, regularnie spożywany potrafi nie tylko poprawić działanie układu odporności, ale również układu krążenia, nerwowego, trawiennego i innych. Ponadto, żeń-szeń energetyzuje nas, dodaje motywacji do codziennej pracy oraz oczyszcza.
Aloes to kolejny naturalny antybiotyk, który warto suplementować w celu poprawy działania systemu odporności. Dobroczynne działanie aloesu jest różnorakie – dostarcza witamin i minerałów, działa przeciwutleniająco i bakteriobójczo, zmniejsza stany zapalne oraz poprawia funkcjonowanie flory bakteryjnej w jelitach.