Regularnie prezentujemy coraz to nowe artykuły omawiające zdrową żywność, która jest naszym zdaniem bardzo dobrym dodatkiem do diety i ciekawym pomocnikiem, szczególnie w dzisiejszych czasach. Wierzymy, że odpowiednia edukacja w temacie żywności pomaga dokonywać najlepszych wyborów i podejmować mądre decyzje przy zakupie. Właśnie dlatego każdą naszą publikację staramy się pisać starannie i na podstawie rzetelnych źródeł, a przy tym w zrozumiały dla czytelnika sposób.
Poniżej przedstawiamy listę superżywności, o której napisaliśmy z krótkim jej opisem. Zastrzegamy sobie, że nie każda z nich może być koniecznie z definicji nazywana „superfood”, jest to subiektywna lista i wierzymy, że produkty tutaj zawarte odznaczają się wyjątkowymi według nas właściwościami i naprawdę warto poznać je bliżej.
Olej kokosowy
Hit, który z powodzeniem zastępuje tradycyjny olej rzepakowy w polskich (i nie tylko) domach. Właściwości oleju kokosowego konkurują z tymi, które oferuje oliwa z oliwek, chociaż nie są one takie same. Stosowany nie tylko w kuchni, ale też przy zabiegach pielęgnacyjnych, jako odżywka do włosów, balsam nawilżający do skóry lub środek wybielający zęby.
Olej kokosowy na włosy i twarz
Ssanie oleju kokosowego a wybielanie zębów
Młody jęczmień
Jęczmień uznawany jest od tysięcy lat za bardzo wartościowy składnik diety. Jego młoda odmiana charakteryzuje się naprawdę dużą ilością prozdrowotnych właściwości. Ogromna zawartość chlorofilu i składników odżywczych pomaga uzupełnić braki w organizmie. Idealny pomocnik w codziennej diecie, który zawiera m.in. pięć razy więcej żelaza niż w szpinaku i więcej witaminy C niż pomarańcze.
Ksylitol
Słodzik, który naszym (i nie tylko) zdaniem jest świetną alternatywą dla białego cukru. Prawie taki sam w smaku i wyglądzie, a pomimo tego mniej kaloryczny, przyjazny cukrzykom i bez destrukcyjnego wpływu na stan zębów. Niektórzy dentyści polecają jego stosowanie w walce z próchnicą, a dla fanów słodkości produkowane są nawet lizaki i cukierki na jego bazie. Na rynku można znaleźć taki, który produkowany jest z brzozy, jak i z kolb kukurydzy. Który jest lepszy?
Zielona kawa
Od „tradycyjnej” czarnej kawy różni się tylko tym, że nie zostaje poddawana procesowi wypalania. Ta subtelna różnica ma ogromne przełożenie na jej właściwości. Wyjątkowo popularna wśród odchudzających się ze względu na dużą zawartość kwasu chlorogenowego, którego przyswajanie pomaga w wolniejszym odkładaniu się cukru w organizmie. Bardzo popularna jest jej odmiana w tabletkach, ze względu na bardzo specyficzny smak zaparzanych ziaren.
Acerola
Szukasz rośliny, która zawiera bardzo dużą dawkę witaminy C i pomoże Ci naturalnie uzupełnić braki? Acerola to jej potężne źródło, które wzmocni odporność. Już 4 gramy wiśni z Barbados może pokryć Twoje dzienne zapotrzebowanie. To jedna z najlepszych metod dostarczania witaminy C, jaką znamy.
Amarantus
Amarantus znaleźć już można w prawie każdym sklepie z ekologiczną żywnością. Nic dziwnego, świetnie nadaje się do wypieków, mięs lub jako zdrowy dodatek do potraw. Spożywanie szarłatu dostarczy nam składników odżywczych, a rozmaitych przepisów na dania z amarantusa w sieci nie brakuje.
Nasiona chia
Te niewielkie nasionka mają wielką moc. Bogate w kwasy omega 3, błonnik, a także wapń, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, żelazo oraz magnez. Szałwię hiszpańską łatwo włączyć do diety. Można z powodzeniem dodać do jogurtu albo zalać je wodą i stworzyć coś w rodzaju galaretki. Ma neutralny smak, ale z pewnością nieneutralne właściwości.
Czystek
Zawiera więcej polifenoli niż zielona herbata. Dobry sposób na wzmacnianie odporności, jednak nie wszystko, co się o nim słyszy w mediach, jest prawdą. Nie jest to cudowna roślina, ale na pewno nie taka, koło której można przejść obojętnie. Herbatka z czystka oczyszcza organizm i już jedna czubata łyżeczka dziennie pozwala na sporządzenie trzech wzmacniających organizm naparów.
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty to prawdziwe wsparcie dla wątroby. Sylimaryna w nim zawarta wykazuje działanie przeciwzapalne, żółciotwórcze, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe czy obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Jak stosować olej z ostropestu?
Woda kokosowa
Woda kokosowa to zdrowy odpowiednik napoju izotonicznego. Woda z kokosa ma bardzo małą zawartość tłuszczu, jest bogata w składniki mineralne i pozwala skutecznie nawadniać organizm. Znajduje swoje zastosowanie także w kosmetyce (m.in na trądzik) i zaczyna być powszechnie dostępna w Polsce.
Orzechy pekan
Pekany wyglądem przypominają orzechy włoskie i podobnie jak popularna w naszym kraju odmiana, zawierają bardzo dużo cennych dla zdrowia właściwości. Mogą być dodatkiem do deserów, mogą być też spożywane na surowo. Pomimo że są kaloryczne to na pewno bardziej wartościowe od sklepowych przekąsek. Mają delikatny smak i są lekko słodkie.
Stewia
Stewia to świetny odpowiednik cukru, który jest w pełni naturalny. Ten superfood jest bardzo dobrze przebadany i powszechnie uznawany jest za bezpieczny. Jeżeli poszukujesz substancji słodzącej, która ma zdolność do hamowania próchnicy, obniżania ciśnienia i w dodatku możesz ją samodzielnie wyhodować w domowych warunkach, stewia z pewnością Ci się spodoba.
Pyłek kwiatowy i pierzga
Pyłek kwiatowy to dar od pszczół o szeregu korzystnych właściwości. Ma bardzo dużo wartości odżywczych, które sprawiają, że spożywając go, możemy m.in. wzmocnić swoją odporność. Stosowany zewnętrznie działa na skórę nadając jej zdrowy i świeży wygląd. Obok pyłku pszczelego często omawia się pierzgę, która występuje rzadziej, ale mówi się o niej, że jest lepsza w działaniu. To bardzo popularny, obok miodu produkt, którym warto się zainteresować.
Sól himalajska
Jedna z najbardziej naturalnych soli na świecie. Ma charakterystyczny, różowy odcień i coraz częściej w kuchni zastępuję zwykłą, spożywczą. Wydobywana jest w jednym z najmniej zanieczyszczonych miejscach na świecie, a jej proces obróbki na ogół pozwala zachować dużą część właściwości. Ciekawa propozycja, jednak pamiętaj, że każda sól w nadmiarze jest szkodliwa, nawet ta z Himalajów!
Mąka migdałowa
O tym, że migdały mają dużo korzystnych właściwości, wiadomo od dłuższego czasu. Mało kto jednak wie, że zmielone migdały mogą służyć jako mąka. Lubiana przez osoby na diecie bezglutenowej. Ma sporo zalet, ale nie jest pozbawiona wad. Warto wiedzieć o niej więcej, gdyż szturmem zdobywa sklepowe półki.
Dzika róża
Dzika róża to superfood, który rośnie także w Polsce. Jest to rodzaj zdrowej żywności, która popularna jest już od bardzo dawna. Spotkasz ją pod postacią owoców, tabletek, a także soku. Jeżeli masz ochotę, możesz ją uprawiać nawet samodzielnie, bo nie jest wymagająca.
Smoczy owoc (pitaja)
Pitaja nie tylko wygląda, ale i smakuje nietypowo. Smoczy owoc cechuje niska kaloryczność, obecność witamin B, C i E, wapnia i fosforu. Co ciekawe, kiaty pitaji kwitną tylko jednej nocy.
Czerwona koniczyna
Pomimo że występuje powszechnie na łąkach i w parkach, czerwona koniczyna znana jest ze swoich właściwości, które mogą łagodzić nieprzyjemne objawy menopauzy. Kwiaty koniczyny czerwonej mają bardzo bogaty skład, będąc źródłem witamin A, B, C, E i P oraz ważnych dla funkcjonowania organizmu mikroelementów.
Wkrótce omówimy nowe superfoods, a Ty możesz być pierwszą osobą, która się o tym dowie!
Polub nas na Facebooku: