Tran, czyli ciekły tłuszcz pozyskiwany z ryb z rodziny dorszowatych, stosuje się dla wzmocnienia odporności organizmu. Substancja jest świetnym źródłem kwasów omega-3, witaminy D i A. Do niedawna tran, mimo licznych prozdrowotnych właściwości, budził negatywne odczucia z powodu swojego specyficznego smaku. Obecnie ten problem udaje się łatwo rozwiązać, sięgając po preparat z dodatkami poprawiającymi walory smakowe.
Jaki tran wybrać i jak go stosować w celu wzmocnienia odporności?
Na co zwrócić uwagę, kupując tran na odporność?
Najistotniejszą kwestią przy wyborze tranu jest źródło, z którego pochodzi olej . Najbardziej wartościowy preparat pozyskuje się z wątroby ryb dorszowatych. Jeżeli nie znajdziemy na ulotce czy etykiecie takiej informacji, dany specyfik może być tranem tylko z nazwy. Pisanie, że produkt zawiera olej z ryb, bez określenia ich rodzaju, również nie świadczy najlepiej o jego jakości.
Poza źródłem pochodzenia tranu bardzo ważna jest ilość cennej substancji w przeliczeniu na jedną kapsułkę . Nie należy sugerować się informacjami o zawartości oleju na porcję dobową. Daje to błędne przeświadczenie o zwiększonej dawce tranu w pojedynczej kapsułce.
Kupując olej z wątroby ryb dorszowatych, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to, ile zawiera on w sobie kwasów omega-3 (przede wszystkim DHA i EPA), czyli substancji niezwykle ważnych dla odporności organizmu. Dobre preparaty z tranem dostarczają też witamin D i A. Niektóre produkty mogą być wzbogacone również innymi witaminami – jeśli suplementuje się określone substancje, należy unikać oleju, który je zawiera, by nie dopuścić do przedawkowania.
Jaki tran wybrać – w kapsułkach czy w płynie?
Preparaty z tranem mają zazwyczaj postać płynu albo kapsułek. Forma, pod którą występuje olej, nie wpływa na jego właściwości. Dobór określonej postaci tranu zależy od wieku i indywidualnych preferencji osoby, która ma go zażywać. Płynny olej, łatwiejszy do połknięcia, sprawdza się w przypadku dzieci i seniorów. Najlepszym wyborem dla najmłodszych lub osób starszych czy wrażliwych na intensywne smaki będzie tran norweski o aromacie owocowym. Dzięki smakowym dodatkom i płynnej formie preparatu dzieci, ale również dorośli, np. seniorzy, chętniej go przyjmą.
Tran – stosowanie, dawkowanie i wskazania
Zanim zacznie się przyjmować tran, koniecznie należy przeczytać dołączoną do niego ulotkę. Trzeba sprawdzić zalecenia, sposób dawkowania oraz ewentualne przeciwwskazania.
- Na ogół preparaty z olejem z wątroby ryb dorszowatych przyjmuje się podczas posiłku. Umożliwia to ograniczenie zaburzeń trawienia.
- Aby tran przyniósł pozytywne rezultaty dla zdrowia i odporności organizmu, musi być przyjmowany regularnie przez określony czas (np. 2-3 miesiące).
- Z uwagi na zawartość witaminy D stosowanie tranu zaleca się przede wszystkim w okresie zimowym, kiedy ciało nie jest w stanie wyprodukować tej cennej substancji pod wpływem ekspozycji na promieniowanie słoneczne.
Z powodu charakterystycznego smaku olej z wątroby dorszowatych nie miał dawniej zbyt wielu sympatyków. Obecnie aromat substancji udało się zniwelować, co ułatwia korzystanie z cennych właściwości tranu. Stosowanie oleju bogatego w kwasy omega-3 pomaga wzmocnić odporność, układ nerwowy, krwionośny, rozwijać silne kości i zapobiegać chorobom oczu. Warto zatem wybrać jeden z preparatów dostępnych w aptece i uzupełnić nim zrównoważoną dietę, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.