Moda na picie pysznych koktajli typu smoothie pojawiła się najpierw w Stanach Zjednoczonych, ale bardzo szybko „przyjechała” stamtąd na Stary Kontynent. Blendowanie ze sobą różnych owoców i warzyw to trend, który nieprędko minie. Co więcej, napoje tego rodzaju stanowią prawdziwą bombę witaminową.
Smoothie buraczano-ananasowe
Do wykonania takiego koktajlu będziemy potrzebowali:
- średniej wielkości buraka,
- ok. 1/3 świeżego ananasa (nie, nie może być z puszki!),
- 1 banana,
- kawałka świeżego korzenia imbiru,
- soku z pomarańczy,
- soku z cytryny,
- szklanki zimnej, przefiltrowanej wody.
Wszystkie składniki należy umyć, obrać, a następnie zmiksować przy pomocy blendera. Potem przyda się również butelka na smoothie, w której można umieścić gotowy napój. Na szczególną uwagę zasługują te z oferty marki Rotho.
Koktajl z płatków owsianych i truskawek
W tym przepisie potrzebujemy następujących składników:
- szklanki świeżych lub mrożonych truskawek,
- 1 banana,
- około 125 g płatków owsianych,
- dużej łyżki naturalnego miodu,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 100 ml mleka.
Wszystkie składniki należy wrzucić do kielicha blendera i ze sobą zmiksować.
Smoothie z owców mango i świeżego ogórka
Potrzebne nam będą:
- pół dużego ogórka,
- dojrzały owoc mango,
- szklanka soku pomarańczowego,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka miodu lub innego naturalnego słodu.
Ponownie wszystkie składniki należy umieścić w kielichu blendera i wymieszać ze sobą. Kiedy uzyskamy gładką masę, trzeba ją przelać do szlaki lub butelki i… delektować się wspaniałym smakiem!
Smoothie z jarmużem, jabłkiem i bananem
Jarmuż uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw na całym świecie. Warto więc dodać do niego ulubione owoce i stworzyć pyszny koktajl będący przy okazji prawdziwą bombą witaminową.
Do wykonania tego koktajlu potrzebujemy:
- jednego bardzo dojrzałego banana,
- jabłko (gatunek nie ma znaczenia),
- 3 duże garści umytego jarmużu,
- do wyboru: 250 ml mleka krowiego, roślinnego lub wody.
Najpierw blendujemy jarmuż, a następnie dodajemy do niego pokrojonego banana i jabłko pozbawione gniazd nasiennych. Dodajemy wodę lub mleko, mieszamy całość ze sobą i… to wszystko!
Zielone smoothie ze szpinakiem, herbatą i bananem
Choć pozornie mogłoby się wydawać, że to przykład nieco bardziej wytrawnego koktajlu, to w praktyce okazuje się on dość słodką propozycją. Taka mieszanka to bogactwo potasu i żelaza, która warto uzupełniać przez cały rok!
Do wykonania zielonego smoothie będziemy potrzebowali następujących składników:
- pół owocu awokado,
- dwa małe banany,
- bardzo dojrzałe, miękkie kiwi,
- 4 duże garście świeżych liści szpinaku,
- sok z dwóch dojrzałych pomarańczy,
- sok z połowy owocu cytryny,
- pół szklanki zaparzonej zielonej herbaty.
Najpierw należy zaparzyć herbatę w wodzie mającej temperaturę około 80 stopni Celsjusza i odstawić napój do wystygnięcia. Owoce myjemy i obieramy ze skórek, a następnie kroimy i umieszczamy w blenderze. Pozostałe płyny również wlewany do kielicha blendera. Całość mieszany ze sobą do chwili uzyskania gładkiej, płynnej masy. I gotowe!
Powinno zainteresować Cię także: Czym powinna wyróżniać się butelka na smoothie?