Cukier to jeden ze składników, który często spożywamy. Dodawany jest do różnych produktów, dostępnych zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych.
Czym jest cukier?
Cukier to jeden z podstawowych składników, jaki znajduje się większości produktów spożywczych.
Występuje m.in.:
- w słodyczach,
- owocach,
- sokach owocowych
- i miodzie.
Po spożyciu cukrów prostych, do których należy glukoza, fruktoza, ryboza, galaktoza, deoksyryboza oraz mannoza możemy odczuć dodatkowy zastrzyk energii.
Jednak należy pamiętać, że cukry proste nie zawierają w sobie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów i witamin. Ogromną zaletą dodawaniu cukru do potraw jest bez wątpienia znaczna poprawa smaku przygotowanego dania.
Fakty i mity dotyczące cukru
Istnieje wiele faktów i mitów dotyczących cukru. Głównie słyszy się, że nadmiar cukru uzależnia, prowadzi do otyłości oraz powstania próchnicy na zębach. Czy to jest do końca prawda? Owszem, nadużywanie cukru, tak samo jak innych produktów może prowadzić do niepożądanych konsekwencji. Spróbujmy przyjrzeć się temu z bliska.
Czy cukier uzależnia?
Cukier to produkt, który chętnie spożywają dzieci i wielu dorosłych. Powoduje wydzielanie się hormonów szczęścia, dodaje energii i pobudza naszą aktywność. Spożywanie cukru w znacząco dużych ilościach może uzależnić i sprawić, że będziemy chcieli sięgać po więcej słodkich produktów.
Prawidłowa dawka nie szkodzi zdrowiu, ani nie będzie powodowała uzależnienia. Każdy z nas powinien codziennie dbać o dostarczenie wszystkich składników odżywczych w odpowiednio skomponowanej diecie. Pełnowartościowe posiłki również mogą zawierać niewielką ilość słodkich dodatków stworzonych z cukru. Należy z umiarem przyjmować każdy posiłek. Cukier nie jest zatem substancją uzależniającą.
Czytając artykuł, https://uczymyjakslodzic.pl/czy-to-prawda-ze-cukier-uzaleznia/ dowiesz się, jak możemy poradzić sobie z uzależnieniem od smacznego jedzenia.
Czy cukier powoduje nadwagę?
Spożywanie słodyczy oraz napojów gazowanych może być jednym z czynników sprzyjających do rozwoju nadwagi. Nie jest to jedyny czynnik, który powoduje zwiększenie naszej masy ciała. Długotrwałe i nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do otyłości.
Jeżeli chcemy uniknąć nagromadzenia się dodatkowych kilogramów w naszym ciele, odżywiamy się w sposób prawidłowy. Wystarczy zastosować odpowiednią dietę i spożywać małe porcje dań.
Czy cukier powoduje powstanie próchnicy?
Cukier sam w sobie nie powoduje próchnicy. Jest to z pewnością jeden z czynników, jakie mogą wpłynąć na zepsucie się naszych zębów. Próchnica na zębach powstaje w wyniku oddziaływania bakterii, które pokrywają nasze szkliwo zębów oraz może być spowodowana przez czynniki genetyczne. Aby zapobiec próchnicy, należy odpowiednio dbać o zęby. Ważna jest codzienna pielęgnacja jamy ustnej.
Zębom szkodzą nie tylko cukry, ale również:
- różnego rodzaju chrupki,
- chipsy,
- białe wino,
- herbaty
- czy również owoce cytrusowe.
Co na temat cukrzycy?
Cukier, który spożywamy w posiłkach, nie powoduje cukrzycy. Choroba spowodowana jest głównie z przyczyn genetycznych i wywołana jest różnymi czynnikami, jakie znajdują się w naszym otoczeniu.
W przypadku cukrzycy II stopnia organizm człowieka narażony jest na zwiększoną otyłość, która spowodowana jest nadmiernym przejadaniem się różnymi produktami spożywczymi.
Odpowiednie odżywianie – sprawdź, ile cukru powinieneś spożywać każdego dnia!
Jak już wspomnieliśmy, każdego dnia możemy spożywać cukier w odpowiednio dobranej ilości. Aby zachować zdrowie powinniśmy nie tylko ograniczyć spożywanie węglowodanów, ale również prowadzić aktywny tryb życia.
- Dla przykładu osoba dorosła powinna przyjmować około 2000 kcal. Oznacza to, że w tym przypadku można pozwolić sobie na spożycie 200 kcal cukru, co oznacza, że możemy zjeść około 10 łyżeczek cukru prostego.
- W przypadku dzieci, z powodu przyjmowania mniejszej ilości kalorii, zalecana dawka jest znacznie mniejsza.