Olej jojoba na twarz: opinie, efekty i gdzie kupić dobry olejek jojoba?

sposoby na łojotok

Olej jojoba jest bardzo często wykorzystywany podczas pielęgnacji włosów. Nie każdy ma świadomość, że doskonale wpływa on na stan naszej twarzy. Substancje aktywne zawarte w składzie działają kojąco oraz regenerująco. Warto więc wziąć pod uwagę wprowadzenie go do codziennych zabiegów na skórę. Ciekawym jest to, że olej jojoba nie jest typowym olejkiem, a woskiem.

Właściwości oleju jojoba cenione są już od wielu pokoleń. W dużej mierze wynika to z faktu, że jest on dość uniwersalny. Może być stosowany przez osoby z różnym typem skóry. Sprawdzi się doskonale zarówno podczas pielęgnacji cery suchej, jak i mieszanej, czy też tłustej.

Niewątpliwą zaletą oleju jojoba jest fakt, że nie wykazuje on skłonności do jełczenia. To właśnie dlatego przez długi czas utrzymuje on swoje wyjątkowe właściwości. Ważne jest jednak to, aby zakupić produkt dobrej jakości. Szczególną uwagę należy zwrócić na skład.

 Lepiej unikać oleju, który posiada w swoim składzie wszelkie wypełniacze oraz sztuczne substancje. Znacząco osłabiają one działanie produktu.  

Czym jest olej jojoba?

Olej jojoba to ekstrakt z krzewu o nazwie Simmondsia Chinensis. Naturalnie występuje on w Afryce, Ameryce Południowej, czy też Hiszpanii. Jest to wosk o żółtawym kolorze – powstaje on podczas procesu tłoczenia na zimno.

olej jojoba na twarz

Należy wiedzieć, że opisywany olej nie jest podatny na działanie wysokich temperatur. Oznacza to, że nie zmienia on swojej konsystencji, ani nie traci unikatowych właściwości. Zupełnie inaczej jest w przypadku niskich temperatur. Jeśli temperatura spadnie poniżej 8 stopni Celsjusza, to olej z jojoba po prostu tężeje. Właśnie dlatego nie należy przechowywać go w lodówce.

Olej jojoba jest polecany w szczególności osobom, które chcą uniknąć tłustej i ciężkiej w usunięciu powłoki. Wosk szybko się wchłania w skórę, czy też włosy. Nie trzeba więc obawiać się, że utworzy on lepką warstwę. To prawdziwy strzał w dziesiątkę dla tych, którzy cenią sobie podwyższony poziom komfortu.

Właściwości oleju jojoba

Olej jojoba stosowany na twarz może nieść za sobą wiele pozytywnych efektów. Jest to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie naturalne, a zarazem bezpieczne metody. Wysoka efektywność opisywanego produktu jest wynikiem składników aktywnych. To właśnie one wykazują silne działanie pielęgnacyjne oraz odżywcze.

Skład olejku jojoba do twarzy jest dość łagodny. W większości przypadków nie powoduje on podrażnień, czy też żadnych innych skutków ubocznych. Właśnie dlatego jest on powszechnie wykorzystywany.

Do najważniejszych właściwości olejku z jojoba można zaliczyć:

  • wzrost nawilżenia skóry,
  • szybszą regenerację naskórka,
  • mniejszą ilość wydzielanego sebum,
  • zniwelowania suchych skórek,
  • mniejszą ilość niedoskonałości,
  • ujędrnienie i zmiękczenie skóry,
  • wolniejsze starzenie się,
  • dogłębne odżywienie cery,
  • szybsze gojenie się stanów zapalnych,
  • ochronę przed szkodliwym oddziaływaniem czynników zewnętrznych,
  • mniejsze ryzyko uszkodzenia naskórka podczas zabiegów mechanicznych.

Olejek jojoba na twarz może zastąpić nam nawet bardzo drogie kosmetyki. Warto jednak pamiętać, że nie zastąpi on zdrowego trybu życia. W pielęgnacji duże znaczenie ma regularność. Tylko systematyczne stosowanie zapewni nam pożądane rezultaty.

Jak olejek jojoba działa na twarz?

Olejek jojoba do twarzy to prawdziwe antidotum na wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Jest on szczególnie polecany osobom, które borykają się z przesuszoną skórą. Nie każdy ma świadomość, że to właśnie zbyt niskie nawilżenie może powodować nadmierne wydzielanie łoju.

olejowanie twarzy
 W sebum znajduje się wiele bakterii. To właśnie z tego powodu na naszej twarzy pojawiają się niedoskonałości. Wiele osób popełnia ten sam błąd – sięga po preparaty wysuszające. Może to nieść za sobą jedynie chwilową poprawę. O wiele rozsądniej jest regularnie nawilżać skórę. Idealnie sprawdzi się do tego olejek jojoba. 

Poniżej przedstawiono, jak olej jojoba działa na twarz. Jest on źródłem wielu dobroczynnych substancji, które wspomagają proces regeneracji skóry. Być może w ten sposób pozbędziemy się lub zredukujemy wszelkie uciążliwe niedoskonałości.

  • Reguluje poziom wydzielanego sebum – każda skóra wydziela łój. Może jednak zdarzyć się tak, że gospodarka łojotokowa może ulec rozregulowaniu. Zbyt duża ilość sebum jest często wynikiem skrajnego przesuszenia. Trzeba jednak wiedzieć, że zbyt mała jego ilość również działa na niekorzyść. Skóra staje się matowa, a także szybciej się starzeje. Wszelkie zmarszczki, czy też bruzdy są szybciej zauważalne. Olej z jojoba redukuje trądzik, który wywołany jest łojotokiem.
Warto wiedzieć, że skład olejku z jojoba jest mocno zbliżony do ludzkiego sebum. Systematyczne stosowanie ułatwia więc zachowanie równowagi skóry. Niewątpliwą zaletą jest to, że opisywany wosk sprawdza się zarówno w przypadku niedoboru, jak i nadmiaru łoju.
  • Zwiększa elastyczność skóry – jednym z efektów stosowana jojoba oleju na twarz jest wzrost jędrności skóry. Wyższa elastyczność zmniejsza ryzyko pojawienia się zmarszczek. Skóra twarzy staje się napięta i młodzieńcza. Można zauważyć również promienny blask, który odejmuje lat. Trzeba wiedzieć, że składniki aktywne pobudzają organizm do produkcji kolagenu, który odpowiada za jędrność skóry. W składzie produktu znajduje się witamina E, która podnosi poziom elastyny. Nie można zapomnieć o witaminie A, czy też fitosterolach, które wygładzają skórę oraz redukują bruzdy.
  • Zwiększa tempo regeneracji – w składzie olejku jojoba znajdziemy witaminę F, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Odpowiadają one za tempo regeneracji skóry. Do uszkodzenia naskórka może dojść w wielu różnych sytuacjach. Im mniej jest on elastyczny, tym dłużej trwa proces odbudowy.
  • Poprawia poziom nawilżenia – jest to podstawą do tego, aby skóra twarzy prezentowała się atrakcyjnie. Nie każdy wie, że nadmierny ubytek wody jest przyczyną wielu niedoskonałości. Skóra wygląda na przesuszoną oraz zmęczoną. Bardzo często matowieje i traci swój urok. Jest również o wiele bardziej narażona na negatywne oddziaływanie czynników atmosferycznych. Olejek jojoba zawiera w sobie skwalen. To właśnie on stanowi barierę ochronną przed bakteriami oraz wirusami. Zabezpiecza również przez działaniem promieniowania UV.

Zastosowanie

Olejek jojoba jest wykorzystywany w branży kosmetycznej na szeroką skalę. Można go spotkać w wielu rozmaitych produktach m.in.:

  • żelach oczyszczających do twarzy,
  • produktach do demakijażu,
  • kremach przeciwzmarszczkowych,
  • kremach nawilżających,
  • serum odżywczych i regenerujących,
  • pomadkach ochronnych do ust,
  • bazach wygładzających pod makijaż.

Oczywiście olejek jojoba stosowany jest nie tylko na twarz. Jest powszechnie spotykany w odżywkach do włosów oraz maskach regenerujących. Nierzadko jest to składnik preparatów antycellulitowych. Olejek jojoba często występuje w płynach do kąpieli, czy też balsamach do ciała.

Jak stosować na twarz i jako kosmetyk? 

Wiele osób nie ma pojęcia, jak stosować olej jojoba na twarz. Jest to bardzo proste, a więc nikt nie będzie miał z tym problemu. Wosk należy nałożyć bezpośrednio na skórę twarzy. Ważne jest jednak to, aby była ona dogłębnie oczyszczona oraz osuszona. Nie należy nakładać olejku na zanieczyszczoną skórę, gdyż efekty jego działania mogą być odwrotne do zamierzonych.

Olejek z jojoba można stosować, jako krem na noc. W takim przypadku należy rozsmarować jego niewielką ilość na twarzy. Oczywiście pozostawiamy go na całą noc. Przed położeniem się do łóżka powinniśmy sprawdzić, czy produkt się wchłonął. Wielką zaletą jest to, że olejek jojoba wchłania się relatywnie szybko.
olejek jojoba do demakijażu

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować olejek jojoba, jako kosmetyk pielęgnacyjny. Może nam on posłużyć, jako produkt wspomagający demakijaż, czy też oczyszczanie twarzy. Wiele osób dolewa kilka kropel do kosmetyku. Po umyciu skóry spłukujemy pozostałości ciepłą wodą, a następnie osuszamy.

Opnie na temat olejku jojoba

Osoby stosujące olejek jojoba na twarz chwalą sobie przede wszystkim jego pozytywny wpływ na ilość wydzielanego sebum. Jest to szczególnie ważne dla osób, które posiadają przetłuszczającą się skórę.

Już po kilkunastu dniach można odnotować redukcję łojotoku. Pozytywnie wpływa to na wygląd skóry. Zmniejsza się ilość niedoskonałości, które są spowodowane ekstremalnym wysuszeniem skóry twarzy. Poprawia się również poziom nawilżenia i elastyczności.

Użytkownicy doceniają również niską ceną olejku jojoba. Można zakupić go np. w drogeriach, czy też w sklepach internetowych. Cena wynosi około 20-30 zł ze opakowanie 50 ml. Trzeba podkreślić, że olej jojoba jest niezwykle wydajny.



Dodaj swoją opinię

Twój email nie będzie opublikowany.