Awokado
“Ten zielony owoc staje się w Polsce coraz bardziej popularny! Zawiera on sporo tłuszczu – w jednym owocu znajdziemy go około 40 gramów – są to jednak jednonienasycone tłuszcze, które pomagają utrzymać odpowiedni poziom “dobrego” cholesterolu HDL” – mówi Katarzyna Payerhin, dietetyczna z Centrum Dietetycznego Naturhouse. Awokado dostarczy nam witamin A, C oraz E, które posiadają działanie przeciwnowotworowe. Regularne jedzenie awokado chroni również przed miażdżycą!
Banany
Smaczne i słodkie, a dodatkowo bogate w potas, magnez, fosfor oraz wapń, przez co pomagają chronić kości oraz zęby. W bananach nie brak jest również witamin A, C, E oraz K, dzięki czemu wpływają one pozytywnie na wygląd skóry i krzepliwość krwi. Banany możemy jeść jako samodzielną przekąskę, dodawać do owsianki lub… upiec na ich bazie pyszny chlebek bananowy!
Orzechy
Są smaczne, pożywne oraz bogate w składniki odżywcze. Zawierają dużo kwasu foliowego oraz wapnia. We wszystkich orzechach znajdziemy sporo żelaza, fosforu, potasu oraz sodu. Jedzenie orzechów pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz – z uwagi na obecność dobrze przyswajalnego żelaza – zapobiega wystąpieniu niedokrwistości. Orzechy bogate są w nienasycone tłuszcze, posiadające właściwości przeciwzakrzepowe. Ponieważ orzechy zawierają niemało kalorii, na pewno pomogą Ci skutecznie przytyć!
Nasiona
Osobom, które pragną przytyć, poleca się zwłaszcza nasiona dyni i słonecznika – są one bogate w cenne kwasy tłuszczowe. W nasionach nie brak również cynku – ten cenny pierwiastek korzystnie wpływa na wygląd naszej cery (zwłaszcza u osób zmagających się z trądzikiem). Ostatnie badania naukowe wskazują, że pestki dyni mogą uchronić nas… przed rakiem płuc! Dzieje się tak, ponieważ w ich składzie jest sporo karotenoidów i inhibitorów proteaz – cennych substancji z grupy przeciwutleniaczy. Pestki możemy dodawać do zup lub sosów, chrupać samodzielnie lub prażyć.
Zdrowe tłuszcze
Jeżeli chciałbyś, aby Twoja masa ciała się zwiększyła, koniecznie włącz do swojej diety tłuszcze! Uwaga: nie chodzi tutaj o zjadanie codziennie kostki smalcu, lecz korzystanie ze zdrowych tłuszczów, które dodatkowo nie podniosą Twojego poziomu cholesterolu LDL (czyli tego uważanego za “zły”). Sięgaj więc po olej słonecznikowy, olej z pestek winogron oraz oliwę z oliwek. Możesz dodawać je do sałat lub używać do smażenia. Od czasu do czasu możesz także sięgnąć po śmietanę lub tłuste mleko.
Przybieranie na wadze – podobnie jak odchudzanie – powinno być prowadzone w odpowiedni, bezpieczny dla organizmu sposób. Jeżeli zależy Ci na tym, aby dieta na przytycie przyniosła odpowiednie rezultaty i nie doprowadziła na przykład do wystąpienia nadwagi, zaufaj specjalistom od odżywiania – na przykład dietetykom z Centrum Dietetycznego Naturhouse.