Ser Halloumi: czy jest zdrowy? Właściwości, cena i przepisy

S

czym jest ser halloumi

Receptura sera Halloumi jeszcze do niedawna była mocno strzeżona. Jest to cypryjski przysmak, jednak w Europie również cieszy się sporym zainteresowaniem. To doskonały zamiennik tradycyjnych serów – może stanowić świetne uzupełnienie potraw wegetariańskich, ale nie tylko. Nie bez znaczenia są także nieprzeciętne właściwości. Ważne jest jednak to, aby sięgnąć po produkt dobrej jakości, który nie posiada zbędnych konserwantów.

Ser Halloumi wytwarza się głównie z mleka owczego, jednak odnotowuje się odstępstwa od tej reguły. Bez trudu można znaleźć produkty wykonane z mieszanki mleka owczego, koziego, a także krowiego. Nierzadko posiadają one dodatek w postaci mięty.

Opisywany ser posiada półtwardą konsystencję, co oznacza, że jest on dość elastyczny. Występuje on w białym kolorze. Może być spożywany na surowo, jednak wiele osób poleca wersję grillowaną lub smażoną. Wszystko zależy od osobistych upodobań.

czy warto spróbować

Co to jest ser Halloumi? To duma narodowa mieszkańców Cypru. Przeciętne roczne spożycie wynosi 8 kg. Przedstawiana odmiana jest także wyjątkowo popularna w Wielkiej Brytanii. W Polsce stosuje się go raczej, jako dodatek, czy też urozmaicenie codziennego menu.

Jak się go wytwarza?

Ser Halloumi to wyjątkowy produkt, którego nie można podrobić. Oczywiście każda receptura jest inna, a więc proces produkcji będzie się od siebie różnił.

Zazwyczaj jednak przebiega w zgodzie z poniższym schematem:

  1. Mleko podgrzewane jest do temperatury około 33 stopni Celsjusza. Następnie poddawane jest działaniu podpuszczki, czyli enzymów rozkładających białko na skrzep.
  2. Skrzep dzielony jest na mniejsze porcje. Kolejnym krokiem jest odcedzenie poszczególnych fragmentów i odsączenie z nich nadmiaru cieczy. Całość jest ponownie podgrzewana.
  3. Wynikiem powyższych działań jest plastyczna masa, którą można swobodnie kształtować. Wspomniane zadanie wykonuje się ręcznie. Na tym etapie dokonuje się również porcjowania.
  4. Przygotowane kawałki masy zanurza się w solance, która posiada temperaturę około 20 stopni Celsjusza. Warto wiedzieć, że to właśnie ona przedłuża świeżość. Okres przydatności do spożycia może wynosić nawet rok.
 W zdecydowanej większości przypadków ser Halloumi posiada charakterystyczną skórkę. Można jednak wyróżnić inne odmiany np. z liśćmi mięty, które nadają świeżości, a także przełamują mleczny smak. 

proces wytwarzania

Co znajduje się w składzie?

Faktem jest, że ser Halloumi przypomina nieco świetnie znaną Mozzarellę. Wynika to z faktu, że obie odmiany wytwarza się podobnie. Różnią się one jedna smakiem, a także zapachem. Najważniejszy jest jednak rodzaj zastosowanego mleka.

Jeśli chodzi o skład, to prezentuje się on następująco:

  • maksymalnie 46% wody,
  • 43% tłuszczu,
  • 22 % białka,
  • 3% tłuszczu.

Oczywiście powyższe proporcje są jedynie orientacyjne, a wszystko zależy od producenta i konkretnej odmiany. Standardowa kostka Serwa posiada lekko zaokrągloną formę, a jej waga wynosi mniej więcej 200-300 g.

Warto także przeanalizować zawartość składników odżywczych:

  • Witaminy z grupy B – odpowiadają za prawidłową pracę całego organizmu. Mają ogromny wpływ na pracę układu nerwowego. Redukują napięcie, a także stres. Ich zwiększona ilość jest wskazana w szczególności podczas intensywnej pracy umysłowej, czy też nauki. Niedobór może prowadzić do problemów z koncentracją oraz zapamiętywaniem. Nie można również nie wspomnieć o samopoczuciu. Zbyt mała ilość witamin z grupy B zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia depresji.
  • Witamina A – ma ogromny wpływ na narząd wzroku. Wpływa także na tkanki odpowiadające za wzrost. Wzmacnia układ immunologiczny, co zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu groźnych schorzeń, czy też chorób. Witamina A jest również potrzebna do tego, aby skutecznie zwalczać bakteria oraz wirusy. Jej niedobór zwiększa ryzyko rozwoju rozmaitych infekcji oraz chorób. Przedstawiana witamina jest także źródłem antyoksydantów.
  • Witamina D – ma przede wszystkim wpływ na kości, czy też zęby. Jej niedobór może zwiększyć łamliwość oraz kruchość. Niedobór omawianej witaminy może doprowadzić do cukrzycy, czy też chorób serca.
  • Witamina E – wykazuje właściwości przeciwutleniające. Wspomaga eliminację wolnych rodników, a także zmniejsza poziom stresu oksydacyjnego. Pozytywnie wpływa na krążenie krwi oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów.

właściwości sera halumi

  • Witamina K – bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Pośrednio odpowiada za tempo gojenia się ran. Niedobór może zakłócić pracę narządów wewnętrznych, a nawet serca. Omawiana witamina wpływa także na mocne kości.
  • Magnez – ma wpływ na układ nerwowy oraz krwionośny. Warto również wiedzieć, że stanowi on budulec tkanki kostnej. Niedobór często prowadzi do problemów z zapamiętywaniem nowych informacji oraz trudności w nauce.
  • Fosfor – usprawnia pracę układu nerwowego. Wpiera prawidłową pracę nerek, a także chroni przed infekcjami układu moczowego. Przyspiesza regenerację mięśni, co jest szczególnie ważne dla osób aktywnych.
  • Wapń – wpływa nie tylko na zdrowie kości i zębów, ale również prawidłową krzepliwość krwi. Duże znaczenie ma również wpływ na układ nerwowy.
  • Sód – bierze udział w transporcie neuronów oraz neuroprzekaźników. Wspiera utrzymanie gospodarki wodnej organizmu na optymalnym poziomie.
  • Potas – reguluje procesy trawienne, a także wspomaga utrzymanie komórek nerwowych w dobrej kondycji. Niedobór może prowadzić do wielu nieprzyjemnych dolegliwości m.in. mrowienia, osłabienia, nawracających skurczów mięśniowych. Wspomaga efektywną eliminacją zbędnych produktów przemiany materii, czy też toksyn.

Sporym minusem jest fakt, że ser Halloumi dostarcza dość dużo kalorii. Właśnie dlatego jego spożywanie w nadmiarze nie jest wskazane. Średnia wartość energetyczna to 325 kcal na 100 g. Nie bez znaczenia jest także wysoka zawartość cholesterolu. Z tego względu, niektórzy powinni spożywać go raz na jakiś czas.

Czy ser Halloumi jest zdrowy?

Właściwości sera Halloumi zachęcają do jego regularnego spożywania. Jest on źródłem wielu drogocennych witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Właśnie dlatego w wielu przypadkach sprawdza się lepiej niż inne odmiany serów. Z tego względu jest to zamiennik godny uwagi. Ogromnym atutem jest szereg możliwości kulinarnych. Niemal każdy może stworzyć ulubione danie, które będzie posiadało w składzie opisywany ser.

czy jest zdrowy

Prawdziwy ser Halloumi jest zdrowy, a zarazem wartościowy. Może stanowić świetne urozmaicenie codziennej diety. Trzeba jednak pamiętać o jego dość wysokiej kaloryczności – nadmiar nie jest wskazany. Nie jest to również dobra opcja dla tych, którzy borykają się z wysokim cholesterolem.

Kilka sprawdzonych przepisów

Niejedna osoba nie ma pojęcia, z czym je się ser Halloumi. Możliwości jest wiele, więc wszystko zależy od osobistych upodobań. Nie ma konieczności sztywnego stosowania się receptury – wiele z nich można modyfikować i przystosowywać do indywidualnych preferencji.

Poniżej umieszczono kilka ciekawych przepisów, które warto wypróbować.

I. Sałatka z serem Halloumi

Potrzebne składniki:

  • ser Halloumi,
  • truskawki,
  • szpinak,
  • imbir,
  • miód,
  • oliwa z oliwek,
  • płatki migdałowe,
  • sok z cytryny.

Wykonanie:

  1. Płuczemy, a następnie kroimy szpinak. Układamy go na półmisku.
  2. Odrywamy szypułki z truskawek, płuczemy je, a następnie kroimy na połówki. Układamy na wcześniej przygotowane kawałki szpinaku.
  3. Kroimy ser Halloumi w cienkie plastry. Następnie smażymy je na specjalnej patelni grillowej. W przypadku braku takiego sprzętu można wykorzystać zwykłą patelnię.
  4. Ser będzie w idealnym stanie, jeśli od spodu pokryje się delikatnymi brązowymi paskami. Trzeba jednak uważać, aby go nie przypalić. Ważne jest to, aby plastry podsmażyć z obu stron.
  5. Wszystkie posiadane składniki dodajemy do półmiska. Skraplamy sokiem z cytryny oraz posypujemy płatkami migdałowymi.

przepis na domowego hamburgera

II. Zdrowe hamburgery z serem Halloumi

Potrzebne składniki:

  • bułki do hamburgerów,
  • ser Halloumi,
  • pasta paprykowa,
  • musztarda,
  • rukola,
  • pomidor,
  • czerwona cebula,
  • majonez.

Przygotowanie:

  1. Na początku należy przygotować bułki do hamburgerów zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  2. Kroimy ser Halloumi w plastry, a następnie grillujemy na patelni. Delikatnie przypiekamy z obu stron, jednak należy uważać, aby nie przypiec produktu zbyt mocno.
  3. Przypiekamy bułki na patelni grillowej, w tosterze lub piekarniku. Smarujemy niewielką ilością musztardy oraz majonezu. Pamiętajmy o warstwie pasty z papryki, która nadaje pikantnego smaku.
  4. Bułkę wypełniamy serem Halloumi, rukolą, pomidorami oraz czerwoną cebulą. Całość przekłuwamy wykałaczką, gdyż ułatwia ona jedzenie.

sałatka z serem halloumi

Gdzie kupić? Ile kosztuje?

Ser Halloumi można zakupić w niemal każdym supermarkecie. Trzeba jednak pamiętać, że jakość niektórych produktów znajduje się na bardzo niskim poziomie. Zwykle nie posiadają one składników odżywczych, a jedynie zbliżony smak, czy też konsystencję. Właśnie dlatego nie należy podejmować decyzji o zakupie przed analizą składu.

Prawdziwy ser Halloumi z pewnością można znaleźć w sklepach, które posiadają śródziemnomorskie przysmaki. Warto wziąć pod uwagę także zakup internetowy – żywność dostarczana jest przy zachowaniu rygorystycznych norm, a więc nie trzeba obawiać się o jej świeżość.

Cena opisywanej odmiany jest zróżnicowana. Zwykle wynosi ona około 20-25 zł za opakowanie 250 g. W sklepach znajdują się również o wiele tańsze produkty, jednak ich skład pozostawia zwykle wiele do życzenia.

Weryfikacja merytoryczna

Redakcja Naturalnych Metod

Zespół pasjonatów zdrowego odżywiania, zbilansowanej suplementacji i wspierania organizmu przy pomocy natury. Analizujemy, recenzujemy i podpowiadamy jak skutecznie dbać o siebie. Rozkładamy na czynniki pierwsze popularne superfoods, opisujemy różnego rodzaju domowe sposoby i weryfikujemy popularne preparaty. Mówią, że warto być z nami na bieżąco ;) 


Dodaj swoją opinię

Nasza misja

Naturalne Metody to miejsce na mapie internetu, które tworzone jest przez pasjonatów zdrowego odżywiania i zbilansowanego stylu życia. Dzielimy się tym, co wartościowe. Na pokładzie są dietetycy, absolwenci kierunkowych szkół wyższych - renomowanych polskich uczelni, entuzjaści tematyki i osoby, które świetnie czują „pióro”, dzięki czemu są w stanie przekazywać zawiłe właściwości i mechanizmy działania w sposób przystępny. Do każdego artykułu pochodzimy z dużą starannością. Podczas pisania korzystamy z baz medycznych takich jak PubMed, szukamy wypowiedzi ekspertów, a obok tego przeszukujemy źródła encyklopedyczne (np. Wikipedia). Zaprszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczności.

Nasze media społecznościowe

Więcej informacji: