Najważniejsze właściwości popcornu
Zastanawiasz się, czy popcorn jest zdrowy? W niektórych przypadkach tak! Dotyczy to produktów przygotowanych bez dodatku tłuszczu. Nie należy oczekiwać, że taką przekąskę zakupimy np. w kinie. Popcorn bez tłuszczu najlepiej przygotować na własną rękę – wbrew pozorom nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Istotne jest jedynie to, aby zaopatrzyć się w niezbędne składniki.
Właściwości popcornu zachęcają do jego spożywania. Z pewnością będzie on lepszym wyborem niż chipsy, czy też batonik. Omawiany produkt wykazuje następujące działanie:
- Usprawnia trawienie – w prażonej kukurydzy znajduje się spora dawka błonnika. Jest on niezbędny do tego, aby układ pokarmowy pracował prawidłowo, a jednocześnie sprawnie. Popcorn na diecie może okazać się pomocny, jeśli posiadamy problem ze spowolnionym metabolizmem. Będzie on również doskonałym zamiennikiem niezdrowych smakołyków.
- Wspomaga pracę układu krążenia – popcorn bez tłuszczu posiada w swoim składzie związki odżywcze, które pozytywnie oddziałują na układ krążenia. Redukuje to prawdopodobieństwo wystąpienia wielu groźnych schorzeń.
- Wspiera eliminację wolnych rodników – opisywana przekąska jest źródłem polifenoli, które wykazują działanie przeciwutleniające. Trzeba mieć świadomość, że wolne rodniki zakłócają pracę narządów wewnętrznych, a dodatkowo przyspieszają proces starzenia się organizmu. Ich negatywne działanie ma wpływ m.in. na skórę twarzy, która szybciej traci sprężystość, gładkość i promienny blask.
- Wzmacnia kości i tkankę łączną – odpowiada za to mangan, który znajduje się w prażonej kukurydzy. Jest to związek szczególnie ważny dla tych, którzy cierpią na osłabienie kości na skutek osteoporozy, czy też menopauzy. Mangan jest również niezbędny do tego, aby utrzymać stawy w dobrym stanie, a także zmniejszyć ryzyko zapalenia lub złagodzić jego dolegliwości.
- Pozytywnie wpływa na układ nerwowy – mangan znajdujący się w popcornie oddziałuje również na układ nerwowy. Nie tylko poprawia koncentrację oraz ułatwia przyswajanie nowych informacji, ale również zmniejsza uciążliwe napięcie.
- Dostarcza witamin i minerałów – w opisywanym produkcie znajdziemy żelazo, fosfor, witaminę B1, niacynę, witaminę B6, a także wiele więcej. Wszystkie te związki są potrzebne do tego, aby organizm pracował prawidłowo. Niedobór witamin to nie tylko pogorszenie samopoczucia, ale również zwiększenie ryzyka rozwoju licznych chorób i schorzeń.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze popcornu zależą w dużej mierze od producenta. Wiadomym jest, że w niemal każdym przypadku zawartość poszczególnych składników jest inna. Wiele zależy również od tego, czy zdecydujemy się na domowy, czy gotowy przysmak. Poniżej umieszczono orientacyjne wartości odżywcze w 100 g popcornu.
Wartość energetyczna: | 500 kcal |
Białko: | 9 g |
Tłuszcz: | 28 g |
Węglowodany: | 57,2 g |
Błonnik: | 10 g |
Cholesterol: | 0 g |
Minerały: | 1,5 g |
Witaminy: | 2,1 mg |
Zastanawiasz się, czy popcorn jest kaloryczny? W przypadku produktów powszechnie dostępnych produktów ilość tłuszczu i innych dodatków jest spora, co przekłada się na wyższą kaloryczność (około 500 kcal na 100 g). Popcorn z mniejszą zawartością tłuszczu dostarcza około 380 kcal na 100 g, a więc jest on mniej tuczący. Przed spożyciem warto jest zapoznać się z tabelą wartości odżywczych konkretnego producenta.
Popcorn a odchudzanie
Nie masz pojęcia, czy popcorn jest tuczący i warto go spożywać podczas diety? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Pewne jest jednak to, że polecana jest wyłącznie prażona kukurydza w wersji beztłuszczowej. Jej zakup wcale nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać, ponieważ rynek zalewają produkty naszpikowane konserwantami.
Wiadomym jest, że duże ilości popcornu na diecie nie są wskazane. Wszystko w nadmiarze może nam zaszkodzić. Trzeba jednak podkreślić, że produkt dobrej jakości może stanowić znakomity substytut innych przekąsek, po które sięgamy pomimo odchudzania. W chwili słabości lepiej jest więc sięgnąć po prażoną kukurydzę, niż chrupki lub krakersy.
Popcorn nie jest produktem, który intensyfikuje spalanie tkanki tłuszczowej. Prawdą jest, że zawiera on w sobie sporą ilość błonnika, który ma pozytywny wpływ na metabolizm. Z tego względu jest on dopuszczalną przekąską podczas diety – oczywiście kluczowe jest to, aby spożywać go sporadycznie.
Wysoki indeks glikemiczny
Popcorn nie jest przekąską dla każdego – dotyczy to również tych produktów, które posiadają bardzo niską zawartość tłuszczu. Wysoki indeks glikemiczny stanowi szczególne zagrożenie dla tych, którzy posiadają problemy z cukrzycą. Wzmożone wytwarzanie insuliny może prowadzić do wielu negatywnych zmian w organizmie np. insulinooporności.
Oczywiście mowa tutaj o sytuacji, gdy popcorn byłby spożywany każdego dnia lub w dużych ilościach. Normalna porcja raz na pewien czas nie powinna być szkodliwa. Należy podkreślić, że nie istnieje przekąska, którą można spożywać bez opamiętania.
Prażona kukurydza do mikrofali
Popcorn do mikrofali od lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a zarazem szybkie. Ponadto wiele osób woli zakupić gotowy produkt, który nie wymaga dodatkowych nakładów pracy. Nie jest to najlepszy wybór. Osoby, które przywiązują wagę do jakości spożywanych produktów powinny unikać „gotowców”.
Prażona kukurydza do przygotowania w mikrofali nie posiada zazwyczaj zbyt dobrego składu. Jest ona tania, jednak najczęściej zawartość tłuszczu jest bardzo wysoka.W sprzedaży znajdują się również smakowe przekąski, jednak stanowią one prawdziwą bombę związków chemicznych. Przekłada się to również na nienajlepszy smak. Wiele osób skarży się na sztuczny aromat, a także przeciętne walory smakowe.
Przepis na zdrowy popcorn
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić domowy popcorn, to zapoznaj się z poniższym przepisem. Największym atutem samodzielnie przygotowanego przysmaku jest to, że nie posiada on zbędnych dodatków. W pełni kontrolujemy zawartość poszczególnych składników – mowa tutaj przede wszystkim o tłuszczu, soli, czy też cukrze.
Oczywistym jest, że tylko nieliczni posiadają specjalną maszynę do popcornu. Korzystanie z mikrofali również nie jest polecane. W takim przypadku najlepiej jest wybrać tradycyjną metodę prażenia, czyli na patelni.
Potrzebne składniki:
- ziarna kukurydzy,
- olej kokosowy,
- sól morska/himalajska/niskosodowa
Przygotowanie:
- Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni, a następnie umieszczamy na niej ziarna kukurydzy. Nie należy przesadzać z ich ilością, ponieważ zwiększą one swoją objętość po uprażeniu.
- Patelnię przykrywamy pokrywką, aż do momentu, gdy usłyszymy charakterystyczne strzelanie popcornu. Należy unieść naczynie na około 10 cm nad palnik i zaczekać, aż uprażeniu ulegną wszystkie ziarna.
- Proces prażenia został zakończony, jeśli kukurydza przestała wydawać dźwięki. Wyłączamy palni, a popcorn pozostawiamy pod przykrywką około minuty. Następnie przesypujemy do miseczki i solimy.