Smoczy owoc (pitaja): jak wykorzystać jej właściwości?
Pitaja to interesujący owoc, który coraz częściej możesz spotkać na sklepowych półkach. Jeśli nie wiesz jak to się je i czego się po nim spodziewać, to przeczytaj ten artykuł i dowiedz się więcej.

Wspomniana pitaja jest nazywana „smoczym owocem” i „truskawkową gruszką„. W zależności od miejsca występowania możesz spotkać się też z określeniami thanh long, nanettikafruit czy pitahaya. Owoce te mogą być różowe z białym miąższem, różowe z czerwonym miąższem oraz żółte z białym miąższem. Zachęcający wygląd i atrakcyjne nazwy to jednak nie wszystko, co może Ci zaoferować pitaja. Ma ona bardzo bogate wartości odżywcze, a związku z tym szerokie zastosowanie w kuchni.
Gdzie rośnie smoczy owoc?
Za ojczyznę smoczego owocu uznawany jest Meksyk i region Ameryki Środkowej, ale jest również uprawiany w Azji Południowo-Wschodniej (głównie w Wietnamie, Malezji i na Filipnach) oraz w Izraelu, Chinach, na Tajwanie i Okinawie. Owoce pitaja należą do wielu gatunków kaktusa, ale nie są to takie kaktusy, jakie pierwsze przyjdą Ci na myśl – to bardziej pnącza wspierające się o drzewa i skały. Jako ciekawostkę warto podać fakt, że kwiaty pitaji kwitną tylko jednej nocy, są duże, białe i mają bardzo charakterystyczny zapach. W związku z tym określane są mianem „księżycowych kwiatów” lub „królowej nocy”. Kwitnienie odbywa się kilka razy w roku.
Czy jest możliwa samodzielna uprawa pitaji?
Pitaja jest spotykana głównie w suchym i tropikalnym klimacie, ale możliwa (choć trudna) jest również jej uprawa w domu. W niektórych sklepach i na aukcjach internetowych znajdziesz sadzonki, a nasiona możesz odzyskać z zakupionych owoców. Po zasianiu roślina dość szybko wykiełkuje i po czasie zakwitnie, ale aby uzyskać owoce należy stworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych – służy im dużo słońca i niski poziom wilgotności. W okresie letnim możesz ją wystawić na balkon lub do ogrodu. Zbyt mocne podlewanie może doprowadzić do gnicia pędów rośliny. Z kolei dłuższe pędy z pewnością będą potrzebować podparcia.
Jakie wartości odżywcze ma smoczy owoc?
Owoce pitaji mają szereg pozytywnych właściwości, do których przede wszystkim należy zaliczyć niską kaloryczność i wysoką zawartość składników odżywczych. W dużych ilościach zawierają one witaminy B, C i E oraz oraz wapń i fosfor.
Pitaja a zdrowie? Pozytywne działanie pitaji na organizm człowieka dotyczy przede wszystkim wzmocnienia kości i zębów dzięki obecności wapnia i fosforu oraz ochrony przed niektórymi nowotworami dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Zalety pitaji można również odczuć w postaci spowolnienia procesów starzenia się skóry po stosowaniu ekstraktu z tych owoców. Pitaja zawiera około 80% wody, dzięki czemu również doskonale nawadnia.
Jak wykorzystać pitaję w kuchni?

Pitaja smakuje najlepiej, kiedy jest dojrzała. Jej smak można określić jako delikatny, słodki i lekko kwaskowaty. Niektórym może przypominać melona. Dzięki temu doskonale orzeźwia i sprawdza się zarówno jako przekąska (wystarczy przekroić i wyjeść miąższ łyżeczką), jak i w postaci dodatku do deserów, koktajli, sałatek i musów. Pitaję warto podawać schłodzoną, aby smakowała jeszcze lepiej i bardziej charakterystycznie dla owoców tropikalnych. Czytając przepisy na wykorzystanie smoczego owocu możesz zauważyć, że najczęściej zalecane jest jej obieranie przed spożyciem, ponieważ skórka jest niejadalna. Z kolei nasiona nie są trawione przez układ pokarmowy, ale ich zjedzenie nie zaszkodzi. Pitaja to dobry dodatek do potraw, ale warto wiedzieć, że jadalne są również kwiaty, z których robi się napar lub spożywa je bezpośrednio. Owoce służą także do produkcji przepysznych win i soków.
Gdzie kupić pitaję?
Smocze owoce spotkasz w większości dużych sklepów spożywczych czy hipermarketów. Dobre opinie sprawiły, że coraz częściej trafia ona do polskich domów. Cena za jedną sztukę wynosi kilka złotych (w zależności od sklepu). Jest to owoc, do którego nie trzeba nikogo przekonywać. Jego atrakcyjny wygląd i ciekawy smak wielu osobom bez dwóch zdań przypadnie do gustu.