Dzika róża

D

Dzika róża i sok z jej owoców: naturalne wzmocnienie

Sezon jesienno-zimowy zwykle wiąże się ze spadkiem odporności organizmu i wzrostem zachorowań, ale nie musisz od razu biec do apteki i zażywać garści tabletek, aby zachować zdrowie. Możesz sięgnąć po naturalną alternatywę, sok z dzikiej róży. To jedna z najbardziej popularnych roślin leczniczych. Jest nie tylko skuteczna, ale też tania i łatwo dostępna. Dowiedz się więcej na ten temat.

owoce dzikiej róży

Jeszcze kilkaset lat temu dzika róża była bardzo popularnym składnikiem diety. Należy przypuszczać, że ludzkości znana jest niemal od początku – wzmianki o tej roślinie znajdziesz już w opracowaniach pochodzących ze Starożytnego Rzymu. Dawniej owoce były zbierane i spożywane nawet na surowo, a z czasem zaczęły być wykorzystywane do produkcji leków na wiele dolegliwości.

Inna nazwa tej rośliny to „psia róża”, a wywodzi się ona z faktu, iż była stosowana jako lek na wściekliznę. W Polsce dzika różna jest gatunkiem pospolitym. Gdzie rośnie? Spotkasz ją w parkach, przy drogach czy w domowych ogrodach. Możesz obok niej przejść całkowicie obojętnie nie zdając sobie sprawy jak dużo ma Ci do zaoferowania.

Co w dzikiej róży piszczy, czyli właściwości

Owoce dzikiej róży mają w swoim składzie bardzo dużo witamin, minerałów i innych niezwykle potrzebnych człowiekowi substancji odżywczych. Warto wiedzieć, że ma ona kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytrusy. Przykładowo 100 g cytryny zawiera do 50 g wit. C, a w takiej samej ilości owoców dzikiej róży jest jej ponad 800 g! Oczywiście tę popularną witaminę możesz przyjmować też w tabletkach, ale naturalna jest o wiele lepiej przyswajana od syntetycznej. Nawet 3 owoce dzikiej róży wystarczą, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Oprócz niej w owocach dzikiej róży znajdują się też witaminy A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, flawonoidy, kwasy organiczne, pektyny oraz garbniki. Zawierają one też olejki eteryczne, cukry i pektyny.

Na co i w jakiej postaci przyjmować dziką różę?

W dzisiejszych czasach nie ma potrzeby spożywania surowych owoców dzikiej róży, a najbardziej popularną i łatwo przyswajalną formą jest sok. Wiele osób zastanawia się na co on tak właściwie pomaga. Sok z dzikiej róży jest stosowany jako środek na poprawę odporności (ze względu na wspomnianą dużą zawartość witaminy C).

Regularne spożywanie soku z dzikiej róży pomaga również usunąć wolne rodniki, co zmniejsza uczucie przewlekłego zmęczenia, poprawia ogólne samopoczucie i wygląd skóry oraz chroni przed niektórymi nowotworami. Udowodnione zostało też działanie rozkurczające, żółciopędne i moczopędne. W związku z tym sok może być pomocny w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego (w tym także wątroby) czy różnego rodzaju przypadłości związanych z nerkami.

Może być także stosowany w przypadku zwyrodnienia stawów. Sok z dzikiej róży w ciąży nie powinien przynieść żadnych skutków ubocznych, ale istnieje bardzo mało badań opisujących działanie ziół na płody, dlatego w ciąży przed spożyciem soku powinno skontaktować się z lekarzem. Sok z dzikiej róży warto za to podawać dzieciom, aby podnieść ich ogólną odporność organizmu.

Samodzielna uprawa krzewów dzikiej róży

krzew dzikiej różyDziką różę możesz bez problemu uprawiać samodzielnie, a potem przygotować z niej pożywny sok. Hodowla nie jest zbyt wymagająca, ale warto pamiętać o kilku zasadach prawidłowej uprawy w ogrodzie. Najlepiej sadzić ją w miejscach wystawionych na działanie promieni słonecznych – w cieniu nie będzie tak dobrze kwitnąć. Nie musisz specjalnie przygotowywać podłoża, ale z pewnością lepsza będzie gleba żyzna, dlatego przed sadzeniem ziemię wymieszaj z kompostem. Dziką różę możesz zasadzić na wiosnę lub jesień – krzewy są odporne na działanie mrozu. Młodsze okazy podlej w czasie suszy, a na wiosnę usuń chore lub uschnięte pędy.

Jak zrobić sok?

Do jego przygotowania potrzebujesz oczywiście owoców tego krzewu (płatki również możesz zebrać, aby wysuszyć i zjeść same lub dodać do deserów).

Po zebraniu je umyj, zalej gorącą wodą (o temperaturze około 85 st. C, 200 ml na dwie łyżki owoców) i trzymaj w niej przez około 15 minut aż do zmięknięcia. Jednocześnie uważaj, aby ich nie rozgotować.

Gdy owoce rozmiękną puszczą sok, który należy odcedzić np. przez gęste sitko. Pozostałe owoce zalej ponownie mniejszą ilością wody niż za pierwszym razem (tym razem musi ona być dodatkowo wrząca i zmieszana z kwaskiem cytrynowym). Powtórz proces ogrzewania i ponownie odcedź sok. Aby otrzymać go więcej, owoce możesz dodatkowo wycisnąć przez płótno.

Następnie zmieszaj oba soki (otrzymane za pierwszym i za drugim razem) i przelej do małych słoików. Jest to o tyle ważne, że otwarty sok należy wypić w ciągu kilkunastu dni, co w przypadku dużego naczynia może okazać się trudne, a szkoda żeby się zmarnował. Zamknięte słoiki pasteryzuj przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 st. C (blachę wyłóż papierem do pieczenia) lub gotuj w dużym garnku przez 10-30 minut (nie zalewaj wodą wieczek słoików, na dno garnka połóż ścierkę, a do wystudzenia obróć słoiki do góry dnami i przykryj ścierką).

Nieco łatwiejszym sposobem typu „zrób to sam” jest wykonanie odwaru z dzikiej róży. Łyżkę rozdrobionych owoców zalej 2 szklankami ciepłej wody, zagotuj, odcedź i odstaw na 12h. Wady odwaru to gorszy smak (choć to odczucie subiektywne) i krótszy okres przydatności do spożycia – do zalet należy szybsze i łatwiejsze przygotowanie.

Jak skutecznie stosować sok?

Najczęściej zadawane pytanie związane z dawkowaniem soku z dzikiej róży w większości brzmią: „Ile pić, by przyniosło to efekt?”. Odpowiedź wcale nie jest taka prosta. W zależności od źródła zalecenia są różne. Wariant minimalny zakłada picie 25 ml soku 2 razy dziennie przed posiłkiem. W wersji maksymalnej można spotkać zalecenie picia po 1/3 – 1/2 szklanki 3-5 razy dziennie.

Pamiętaj, że przedawkowanie jest praktycznie niemożliwe, a jeśli kupisz sok w sklepie, to zalecenia na pewno znajdziesz na etykiecie. W związku z tym sok z dzikiej róży możesz pić bez obaw. Co więcej, możesz go spożywać oddzielnie lub dodać do innych napojów w zależności od upodobań. Przed spożyciem pamiętaj jedynie, aby wstrząsnąć butelkę z sokiem w celu zniwelowania naturalnie powstałego osadu. Dzika różna do picia to bardzo dobry sposób na poprawę odporności i ogólnego samopoczucia, dlatego w każdej domowej spiżarni powinien znaleźć się przygotowany z niej sok. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Gdzie kupić?

Nie każdy ma możliwość hodowania krzewów dzikiej róży czy samodzielnego przygotowania soku. Nic nie szkodzi. Gotowy produkt znajdziesz w wielu sklepach. Wspomnieliśmy już o soku, ale w sklepach możesz spotkać też syrop z owoców dzikiej róży lub różnego rodzaju nalewki. Najczęściej polecana jest jednak pierwsza ze wspomnianych form, czyli czysty sok bez żadnych dodatków w postaci cukru czy alkoholu. Warto wiedzieć, że świeże owoce dzikiej róży okresowo znajdziesz na targowiskach. Wówczas nie będzie konieczna hodowla, a Tobie pozostanie tylko przygotowanie soku, jeśli tylko będziesz mieć na to ochotę.


Zobacz także:

acerola

czerwona koniczyna

zielony jęczmień

Weryfikacja merytoryczna

Redakcja Naturalnych Metod

Zespół pasjonatów zdrowego odżywiania, zbilansowanej suplementacji i wspierania organizmu przy pomocy natury. Analizujemy, recenzujemy i podpowiadamy jak skutecznie dbać o siebie. Rozkładamy na czynniki pierwsze popularne superfoods, opisujemy różnego rodzaju domowe sposoby i weryfikujemy popularne preparaty. Mówią, że warto być z nami na bieżąco ;) 


1 Komentarz

  • Uwielbiam dziką różę, moim zdaniem najlepiej jest ją przyrządzić samodzielnie i zerwać z ogródka zamiast kupować gotowe. Wiadomo, że nie każdy ma możliwości (choćby czasowe), ale jest to wdzieczna roślina. Warto zwrócić uwagę na to, że dzika róża jest dość łatwa w uprawie i stosunkowo odporna na szkodniki, więc nie trzeba skomplikowanych zabiegów, aby utrzymać ją w zdrowiu. Cóż, od siebie mogę tylko polecić. U mnie to „must have” w sezonie grypowym oraz gdy czuję, że coś mnie bierze 🙂 Mam wrażenie, że dobrze działa na stres, ale może to subiektywne odczucie.

Nasza misja

Naturalne Metody to miejsce na mapie internetu, które tworzone jest przez pasjonatów zdrowego odżywiania i zbilansowanego stylu życia. Dzielimy się tym, co wartościowe. Na pokładzie są dietetycy, absolwenci kierunkowych szkół wyższych - renomowanych polskich uczelni, entuzjaści tematyki i osoby, które świetnie czują „pióro”, dzięki czemu są w stanie przekazywać zawiłe właściwości i mechanizmy działania w sposób przystępny. Do każdego artykułu pochodzimy z dużą starannością. Podczas pisania korzystamy z baz medycznych takich jak PubMed, szukamy wypowiedzi ekspertów, a obok tego przeszukujemy źródła encyklopedyczne (np. Wikipedia). Zaprszamy do aktywnego uczestnictwa w życiu społeczności.

Nasze media społecznościowe

Więcej informacji: