
Zmysł wzroku to bez wątpienia wielki dar, o który należy dbać bez względu na okoliczności. Niestety niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak wiele czynników niekorzystnie wpływa na nasze oczy powodując uporczywe swędzenie, łzawienie, zaczerwienienie czy nawet zaburzenia widzenia.
Warto zatem zidentyfikować przyczyny tych dolegliwości i zadbać o to, aby nie przeciążać wzroku w codziennych sytuacjach.
Co zatem sprawia, że oczy szwankują?
Suche powietrze i klimatyzacja
Zbyt mało nawilżone powietrze dość często jest przyczyną tzw. zespołu suchego oka. Kiedy przez długi czas wystawiamy się na działanie niekorzystnych czynników środowiskowych tj. klimatyzacja lub nawet suche powietrze pojawia się pieczenie, zaczerwienienie, szybkie męczenie się oczu, światłowstręt a niekiedy zamglone widzenie.
Zespół suchego oka jest wynikiem braku odpowiedniego nawilżenia, które naszym oczom zapewniają łzy – złożona mieszanina wody, olejów tłuszczowych i śluzu. Łzy pomagają wygładzić i oczyścić powierzchnię oczu, a także chronią je przed infekcjami. Im dłużej przebywamy w pomieszczeniach o obniżonej wilgotności, tym produkcja łez się obniża.
Warto zatem korzystać z nawilżaczy powietrza, a jeśli to nie pomaga – stosować płyny i żele do oczu, które poprawią nawilżenie powierzchni rogówki i spojówki.
Promieniowanie UV
Istnieją dwa rodzaje promieni ultrafioletowych – UVA i UVB. Z biegiem czasu mogą one wywoływać poważne i nieodwracalne choroby oczu:
- UVA negatywnie wpływa na widzenie centralne uszkadzając plamkę żółtą oraz część siatkówki w tylnej części oka.
- Z kolei pochłaniane przez soczewkę i rogówkę promienie UVB mogą prowadzić do trwałego uszkodzenia wzroku, a nawet do utraty widzenia.
Niemal każdego dnia jesteśmy narażeni na wpływ promieniowania słonecznego. Ekspozycja odbywa się nie tylko bezpośrednio, ale również w wyniku promieniowania odbijanego od piasku, wody, śniegu, szklanych elewacji czy nawet poprzez warstwy chmur. Warto mieć przy tym świadomość, że nawet zachmurzone niebo nie stanowi tarczy dla promieniowania ultrafioletowego.
W przypadku tego czynnika kluczowe znaczenie ma zatem odpowiednia profilaktyka. Wyjątkowo istotne jest noszenie okularów przeciwsłonecznych.
W przysłoniętym oku znacznie gorzej działają naturalne mechanizmy ochronne, tj. mrużenie lub zwężenie źrenic przy zbyt dużym natężeniu światła, w wyniku czego dociera do nich znacznie większa ilość szkodliwych promieni UV.
Nadużywanie elektroniki
Żyjemy w czasach, kiedy nawet wielogodzinna praca przed ekranem komputera jest czymś zupełnie normalnym. Codziennie używamy również smartfonów i tabletów, a czas wolny spędzamy w domu przed telewizorem. Taki tryb życia sprzyja wysychaniu powierzchni oka. Częstotliwość mrugania zmniejsza się wtedy nawet 5-krotnie. Dodatkowo zwiększone parowanie warstwy łzowej znacznie nasila te dolegliwości.
Przebywanie w zadymionych pomieszczeniach, palenie tytoniu
Palenie tytoniu, a nawet częste przebywanie w zadymionych pomieszczeniach tj. bary, kluby czy dyskoteki to jeden z czynników, który może powodować poważne dolegliwości oczu, tj. zaczerwienienie, szczypanie, podrażnienie.
Niezwykle ważne w tym przypadku jest również częste zamykanie i otwieranie oczu. Kiedy powieka ociera się o gałkę oczną, równomiernie rozprowadza po niej film łzowy, który doskonale nawilża oko, a jednocześnie oczyszcza je i działa bakteriobójczo
Niewłaściwa dieta
Nie ulega wątpliwości, że każdego dnia jesteśmy narażeni na czynniki, które bardzo niekorzystnie wpływają na nasz wzrok. Oprócz zmiany kiepskich nawyków, warto również zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, która nie tylko chroni oczy przed szkodliwym wpływem czynników środowiskowych, ale również stanowi silne oręże w walce z już istniejącymi dolegliwościami.
Szczególnie ważnym składnikiem takiej diety powinna być luteina, którą można przyjmować zarówno w suplementach takich jak np. Lutenea, a przede wszystkim w pożywieniu. Szczególnie korzystnie wpływa ona na funkcjonowanie siatkówki, gdyż pochłania dużą część ultrafioletu i światła niebieskiego, a także wspaniale chroni oko przed promieniowaniem jonizującym ekranów komputerów i telewizorów.
Dla zdrowia oczu warto wybierać również produkty bogate w witaminy A, C i E oraz cynk, selen i kwasy tłuszczowe omega-3.