Olejek pichtowy: zastosowanie wewnętrzne i zewnętrzne

jodła syberyjska

Olejek pichtowy jest najczęściej polecany osobom, które mają różnego rodzaju problemy dermatologiczne. Choroby skóry to jednak nie wszystko na co pomaga ten środek. Dowiedz się więcej o jego pochodzeniu i szerokim zastosowaniu.

Wspomniany olejek jest wytwarzany z pędów jodły białokorej zwanej też jodłą syberyjską bądź pichtą syberyjską. Drzewa te można spotkać na bardzo czystych terenach, w nieskażonym środowisku. Przekłada się to nie tylko na ekologiczne i prozdrowotne właściwości tego preparatu, ale również czyni jego stosowanie bezpiecznym. W składzie znajdują się fitocydy mające działanie bakteriobójcze, antywirusowe i grzybobójcze, terpeny pomagające w odkrztuszaniu i odkażaniu ran, a także rozgrzewająca kamfora, ułatwiający oddychanie alfa-pinen, uspokajające borneol i humulen oraz przeciwzapalny kadinen. 

Zastosowanie zewnętrzne olejku pichtowego

Olejek pichtowy jest powszechnie stosowany w medycynie do leczenia oparzeń i trudno gojących się ran. Właściwości tego preparatu docenią też osoby, które nie mogą poradzić sobie z trądzikiem, zaskórnikami czy grzybicą paznokci. Kąpiel z dodatkiem kilku kropel olejku pozwoli uzyskać skórze młodszy i doda jej energii. Jednocześnie zrelaksuje i pozwoli zredukować poziom stresu. W połączeniu z naftą powstaje preparat, którym przemywa się chorobowo zmienione miejsca. Skóra jest wtedy bardziej sucha, wydziela mniej łoju, co sprzyja gojeniu się wyprysków czy owrzodzeń oraz zapobiega ich ponownemu powstawaniu.

Olejek pichtowy jest też składnikiem kosmetyków likwidujących obrzęki, plamy na skórze czy łupież. Okłady z roztworu olejku mogą być pomocne w łagodzeniu dolegliwości związanych z reumatyzmem. Może on być bowiem stosowany do smarowania bolących miejsc.

Zastosowanie wewnętrzne

Skóra nie jest jedynym obszarem, w którym olejek pichtowy może Ci przynieść wymierne korzyści. Również stosowanie wewnętrzne pomoże poradzić sobie z różnymi dolegliwościami. Olejek nie jest rozkładany w układzie trawiennym, dlatego przez krew trafia do ognisk zapalnych. Po około dwóch dobach jest wydalany z organizmu. 

Bardzo popularna jest aromaterapia z jego wykorzystaniem. Inhalacje z dodatkiem olejku pomogą na zatoki i inne choroby dróg oddechowych. Wykazano również jego pomocnicze działanie w przypadku obniżenia nastroju, problemów z układem pokarmowym, chorób dróg płciowych, alergii, grzybic wewnętrznych powodowanych przez drożdżaki candida, bólu głowy czy grzybic i zakażeń gronkowcami lub paciorkowcami. Regularne stosowanie olejku pichtowego pomaga też oczyścić organizm z różnego rodzaju toksyn.

Jak używać dla najlepszych efektów?

  • W zastosowaniu wewnętrznym najczęściej zaleca się rozpuszczenie 5-10 kropli w dowolnym napoju i picie go trzy razy dziennie (rano, w południe i wieczorem). Dzieciom do lat 12. radzi się podawać połowę dawki przeznaczonej dla dorosłych.
  • Zewnętrznie olejek najlepiej nakładać na twarz, szyję, klatkę piersiową oraz w okolicach stawów. Do smarowania olejek warto wymieszać w proporcji 1:1 z dowolnym olejem roślinnym, oliwą z oliwek, wazeliną, olejkiem do masażu czy oliwką dla dzieci. Do kąpieli należy dodać około 10 kropel olejku i korzystać z niej 15-20 minut. 

Olejek ma szereg pozytywnych właściwości, ale oczywiście nie przesadzaj z jego nadmiernym dawkowaniem (nie należy spożywać więcej niż 30 kropel na dobę).

W końcu nie od dziś wiadomo, że w nadmiarze może zaszkodzić wszystko – nawet najzdrowsza substancja. Przeciwwskazania dotyczą przede wszystkim kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dzieci do trzeciego roku życia. Ostrożność podczas stosowania olejku pichtowego powinny zachować osoby chore na astmę oskrzelową (ze względu na jego intensywny zapach). Olejek pichtowy znajdziesz w aptece lub w sieci.

 
Oceń poradę:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (7 głosów, średnia ocena: 4,86 na 5)



Dodaj swoją opinię

Twój email nie będzie opublikowany.