Indeks glikemiczny (IG) pozwala sklasyfikować produkty żywnościowe zależnie od ich działania na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Na wskaźnik ten szczególną uwagę powinni więc zwracać diabetycy oraz osoby z chorobami naczyniowo-sercowymi. Często korzystają również z niego ludzie dbający o zgrabną sylwetkę i chcący zachować prawidłową wagę ciała.
Indeks glikemiczny – nie tylko dla cukrzyków
Indeks glikemiczny wskazuje w jaki sposób dany produkt wpływa na poziom glukozy we krwi po jego spożyciu. Właśnie dlatego parametr ten znacznie ułatwia osobom chorym na cukrzycę komponowanie zdrowego jadłospisu. IG umożliwia też określenie czy konkretny artykuł spożywczy zawiera „dobre” węglowodany.
Jak skomponować zdrowy jadłospis?
Planując codzienne menu najlepiej wybierać produkty o jak najniższym indeksie glikemicznym, a także jak najmniej przetworzone . Jednocześnie należy pamiętać, że niektóre surowe warzywa mają niski IG, jednak po ugotowaniu znacznie on wzrasta.
Warto też czytać etykiety na kupowanej żywności i sprawdzać jaki ma skład. Dzięki temu nawet diabetycy czy osoby starające się ograniczyć węglowodany mogą skomponować jadłospis nie rezygnując z ulubionych potraw i przekąsek. Żytni chleb o niskim ig doskonale sprawdzi się jako dodatek do śniadania czy sałatek. Słodycze warto zamienić na owoce, które dodatkowo zawierają dużo błonnika, zaś zamiast słonych przekąsek zdecydowanie zdrowsze będą pestki i orzechy.