Liść laurowy posiada niezwykle szeroki wachlarz właściwości. Okazuje się, że wawrzyn szlachetny wpływa nie tylko na dolegliwości trawienne, infekcje dróg oddechowych, lecz także przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi.
Napar z liści laurowych często bywa też stosowany w przypadku bólów reumatycznych. Jednak najcenniejszym źródłem substancji w nim zawartych jest pozyskiwany z jego świeżych owoców olej.
Liść laurowy – charakterystyka
Liść laurowy to suszony liść rośliny Laurus nobilis, która zwana jest potocznie wawrzynem szlachetnym. Pochodzi on z rejonu Morza Śródziemnego, choć najczęściej spotkamy go w Grecji. W Polsce liść laurowy jest uprawiany jedynie jako roślina pokojowa. Jego jasnozielone liście mają charakterystyczny zapach.
Właściwości i zastosowanie liścia laurowego
Liście laurowe są stosowane najczęściej w postaci naparu lub wywaru. W ziołolecznictwie laur jest znany przede wszystkim jako środek działaniu oczyszczającym i moczopędnym. Liść laurowy pomaga także obniżać poziom cukru we krwi, wspiera trawienie i prawidłową pracę wątroby.
Kurację z tego rodzaju naparem możemy stosować także w przypadku wielu innych dolegliwości – np. w podczas niestrawności, zapalenia stawów, reumatyzmu, przeziębienia infekcji dziąseł, zapalenia oskrzeli, suchego kaszlu czy trądziku. Oczywiście kuracji liśćmi laurowymi nie można traktować jako zastępstwa dla leczenia konwencjonalnego. Wawrzyn szlachetny idealnie sprawdzi się natomiast jako uzupełnienie terapii właściwej, jednak nie zapomnijmy skonsultować się w tej sprawie z lekarzem.
Olej o gorzkim smaku i ziołowym zapachu
Olej laurowy jest otrzymywany z dojrzałych owoców wawrzynu, ma barwę soczystej zieleni, a także intensywny ziołowy i korzenny aromat, który przez wiele osób jest kojarzony z zapachem rosołu. Z czasem jednak woń olejku przestaje nas drażnić i przyzwyczajamy się do niego. Za charakterystyczny kolor w tym przypadku odpowiada chlorofil .
Substancja ta ma postać stałą lub półpłynną (w temperaturze pokojowej), a proces jej topnienia zaczyna się powyżej 30 stopni C. Sama konsystencja olejku laurowego jest bardzo lekka – nie pozostawia tłustych plam i wchłania się powoli w skórę. Mimo że ten produkt nadaje się do spożycia, rzadko stosuje się go do celów spożywczych w szczególności ze względu na jego gorzki i intensywny smak.
Dlaczego warto korzystać z olejku laurowego?
Olej laurowy charakteryzuje się odżywczym składem. Znajdziemy w nim m.in.:
- przeciwutleniacze,
- olejki eteryczne,
- a także substancje o działaniu przeciwzapalnym i antyseptycznym.
To właśnie ten unikalny skład oleju wpływa na jego niezwykle cenne właściwości. Warto dodać, że ten preparat działa także dezynfekująco, przeciwbakteryjnie, ściągająco, łagodząco, a nawet rozkurczowo.
Ciekawym produktem jest olejek z liści laurowych i kurkumy Laurosept. Stosowanie tego olejku wzbogaca dietę w niezbędne polifenole, które wpływają pozytywnie na wątrobę, układ krążenia i jelita. Co więcej, polifenole zwiększają także przyswajanie wielu witamin, których zadaniem jest wzmacnianie odporności oraz sprawności organizmu. Pozytywnie działają także na naczynia krwionośne. Laurosept q37 jest także często stosowany do inhalacji.
Jak widać, olej z wawrzynu ma bogate zastosowanie w kosmetyce oraz wspomagająco np. w sytuacji obolałych stawów. To niezwykle trwały produkt, który zachowuje świeżość na długo, szczególnie wtedy, gdy przechowujemy go w suchym i ciemnym miejscu.