Sok i syrop z czarnego bzu: naturalny sposób na wzmocnienie
„Łapie Cię przeziębienie? Wypij herbatę z sokiem z czarnego bzu” – to bardzo często powtarzana rada naszych mam i babć. Warto jej posłuchać, ponieważ czarny bez faktycznie ma wiele właściwości leczniczych i jest dość łatwo dostępny.
Czarny bez jest od wieków stosowany w medycynie ludowej. Dawniej przypisywano mu wręcz magiczne właściwości. W dawnej Polsce pod krzewem czarnego bzu wylewano wodę po myciu zmarłego, aby uchronić jego rodzinę przez nagłą śmiercią. W innych krajach europejskich również był on związany z obrzędami pogrzebowymi. Nieszczęście miało też przynosić palenie bzem w piecu i wyrywanie jego krzewów. Według niektórych wierzeń powtórne kwitnienie bzu jesienią zwiastowało śmierć młodej i lubianej osoby, a zamarcie krzewu w czasie wiosny miało przynieść suszę. Wszystko to wynikało z przeświadczenia, że z bzem związane są złe duchy. Dlatego matki małych dzieci w krytycznych przypadkach zanosiły je w pobliże krzewu z desperacji, licząc na pomoc złych mocy. Teraz wiemy, że to nie złe moce powinny pomóc choremu dziecku, a właściwości lecznicze czarnego bzu. Obecnie uznaje się go za jeden z najcenniejszych surowców zielarskich.
Na co pomaga czarny bez?
Warto wiedzieć, że sok lub wywar mogą być produkowane z kwiatów lub owoców czarnego bzu. Różnica w tym przypadku jest dość istotna, ponieważ obie części mają nieco inne właściwości lecznice. Stosując preparaty z tego zioła, rzadko się o tym pamięta. Chcąc uzyskać jak najlepsze efekty, warto wiedzieć, która część będzie lepsza na dane schorzenie.
W składzie kwiatów czarnego bzu znajduje się bardzo dużo kwasów fenolowych i flawonoidów. Oprócz tego znajdują się w nich kwasy organiczne, sterole, sole mineralne i triterpeny. W efekcie wyciąg z kwiatów ma silne działanie przeciwgorączkowe i pobudza wydzielanie potu, co jest nieocenione podczas grypy i przeziębienia. Preparaty z kwiatów czarnego bzu wzmacniają i uszczelniają też ściany naczyń włosowatych oraz działają moczopędnie. Ich działanie przeciwzapalne jest również wykorzystywane do robienia okładów podczas zapalenia spojówek czy płukania chorego gardła.
Zastosowanie soku z owoców czarnego bzu jest nieco inne. W nich znajdują się, chociażby pektyny, garbniki, glikozydy antocyjanowe, bardzo dużo witamin C i A oraz sole wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza. Syrop z owoców czarnego bzu podobnie jak wyciąg z kwiatów działa napotnie, a oprócz tego jest moczopędny, przeczyszczający i przeciwbólowy (szczególnie przy nerwobólach). Stosując sok z owoców czarnego bzu, usuniesz z organizmu toksyny i inne szkodliwe produkty przemiany materii oraz poprawisz jego odporność na choroby. Czarny bez będzie również pomocny przy leczeniu reumatyzmu, chorób skóry i stanów zapalnych układu pokarmowego.
Przepisy są dosyć proste
Przepis na sok z czarnego bzu jest stosunkowo prosty. Jednak droga do jego uzyskania zaczyna już w momencie zbioru kwiatów i owoców. Pamiętaj, że nie należy jeść ich na surowo, bo zawierają toksyczną sambunigrynę, która w przewodzie pokarmowym jest rozkładana do cyjanowodoru. W efekcie mogą pojawić się wymioty, biegunka i uczucie słabości (konieczna jest wówczas pomoc lekarza).
Proces przetwarzania powoduje jednak rozpad sambunigryny i czyni z bzu całkowicie bezpieczne zioło. Kwiatostany najlepiej zebrać w maju i czerwcu, gdy nie wszystkie kwiaty są rozwinięte. Po zbiorze wysusz je w domu, a nie na słońcu, bo utracą swoje dobroczynne właściwości. Zbiór jest dopuszczalny również późnym latem (sierpień/wrzesień), ale wówczas ścinaj całe baldachy, gdy wszystkie owoce będą mocno dojrzałe.
Sok z owoców
Najlepszy sok z owoców wyjdzie Ci z sokownika. W tym celu na 1 kg owoców weź 1 kg cukru. Do dolnej części sokownika nalej wodę, a na sitku rozłóż owoce (przed tym usuń z nich szypułki) i zasyp cukrem, a następnie podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia.
Sok można też zrobić bez użycia sokownika. Owoce włóż do garnka i ogrzewaj aż puszczą esencję. Następnie rozetrzyj je na miazgę i przeciśnij przez gazę. Kolejnym etapem będzie zagotowanie otrzymanego soku z miodem (1 część miodu na 10 części soku). Finalny produkt przelej do butelek, zakręć je i ustaw do góry dnem.
Odwar z kwiatów
Tyle o soku z owoców, a jak się robi odwar z kwiatów? Weź łyżkę wcześniej zebranych kwiatów, zalej szklanką zimnej wody, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Wywar odstaw na kilkanaście minut, a przed spożyciem przecedź. Smak soku czy wywaru można określić jako lekko kwaśny i cierpki, ale jednocześnie dość orzeźwiający.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na samodzielną produkcję syropu z czarnego bzu, to oczywiście możesz go kupić. Poszukiwane produkty znajdziesz na półkach sklepów spożywczych, zielarskich i w aptekach. Cena z półlitrową butelkę soku wyniesie około kilkunastu złotych. Dodatek tej leczniczej rośliny znajdziesz także w syropach przeciwkaszlowych, środkach na zaparcia, przeciwgorączkowych, napotnych oraz preparatach stosowanych przy chorobach skóry. Spośród wielu dostępnych produktów z pewnością wybierzesz coś dla siebie.
Jak stosować sok z czarnego bzu?
Najczęściej zaleca się picie rozcieńczonego (50 g na szklankę wody) soku z owoców czarnego bzu 2-3 razy dziennie. W przypadku wyciągu z kwiatów dawkowanie wygląda podobnie. Najczęściej zaleca się wypicie 2-3 filiżanek w ciągu dnia. Skuteczne działanie preparatów z czarnego bzu możesz zaobserwować bardzo szybko.
Czy są jakieś przeciwwskazania do ich stosowania? W literaturze fachowej przeczytasz, że są one całkowicie bezpieczne. Sok czy syrop z czarnego bzu może być bez przeszkód stosowany przez kobiety w ciąży. Więcej na temat zastosowania w ciąży przeczytać można w artykule pt. „Sok z czarnego bzu w ciąży: jak pić na odporność, jakie jest dawkowanie i zalecenia?” Będzie również doskonałym środkiem na odporność dla dzieci, choć lepiej nie podawać go maluchom poniżej 2. roku życia. Przy okazji przypominamy o zakazie spożywania surowych owoców!
Na koniec warto wspomnieć, że preparaty z czarnego bzu można stosować również profilaktycznie. Zapobiegną one drobnym infekcjom i pomogą organizmowi zwalczać wirusy. Sok można dodawać do herbaty lub po prostu spożywać do trzech łyżeczek dziennie. Warto stosować go szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy odporność jest osłabiona, a z czynnikami chorobotwórczymi ma się do czynienia praktycznie na każdym kroku.
Wybrane dla Ciebie soki i syropy z czarnego bzu:
Produkt |
---|
Zostań na dłużej – dowiedz się więcej!
Ta zdrowa żywność może Cię zainteresować:
![]() | ![]() | ![]() |