Olej z pestek winogron – właściwości na włosy, twarz i do smażenia

olej  pestek winogronW czasach, kiedy wiele produktów spożywczych oraz kosmetyków zawiera w sobie coraz więcej niezdrowych dodatków, konserwantów i substancji chemicznych, warto stawiać na produkty naturalne – przyczyniające się zdrowiu całego organizmu. Bardzo dobrym przykładem jest tutaj olej z pestek winogron, który co ciekawe sprawdza się zarówno w kuchni, jak i do pielęgnacji ciała.

Czym charakteryzuje się olej z pestek winogron?

Na początku warto zaznaczyć, że olej ten jest produktem całkowicie naturalnym, a zarazem ekologicznym. Dlaczego? Ponieważ powstaje zazwyczaj z winogronowych pestek, które pozostały po wyciśnięciu z owocu soku na wino. Co więcej, sam proces tłoczenia oleju nie wymaga użycia wielu skomplikowanych urządzeń, a poddawane mu pestki (a więc i same owoce) nie muszą być udoskonalane, np. poprzez manipulacje genetyczne. Do tego same pnącza winogronowe mogą dożyć nawet stu lat i uzyska się z nich setki kilogramów owoców. Jeśli chodzi zaś o to, co zawiera olej uzyskany z pestek, to ten z pierwszego tłoczenia jest źródłem:

  • jednonienasyconych tłuszczy,
  • kwasu linolowego,
  • witamin: A, D, E, K (rozpuszczalnych w tłuszczach).

Olej wysokiej jakości, to ten zimnotłoczony i nierafinowany, który podczas procesu wydobywania tłuszczu z nasion nie jest w żaden sposób dodatkowo podgrzewany. Rezygnuje się tutaj z procesów oczyszczania. Jednym zabiegiem w przypadku olejów nierafinowanych jest filtracja, która pozwala na usunięcie fragmentów pestek i innych zanieczyszczeń. Ten olej idealny jest w kosmetyce, ale także jako dodatek do sałatek. Natomiast olej rafinowany jest mniej trwalszy i mniej wrażliwy na podgrzewanie, dlatego nadaje się np. do smażenia.

Olej z pestek winogron w kuchni

Produkt ten nadaje się zarówno do sałatek, jak i do smażenia, pieczenia oraz gotowania. Dzięki jego właściwościom odżywczym, zachwycają się nim zarówno dietetycy, jak i zawodowi kucharze, a olej sprawdzi się w każdym domu. Jeśli chodzi o to jak smakuje, to jest bardzo delikatny. W związku z tym nie będzie służył do doprawiania potraw, ale za to pomoże w zachowywaniu naturalnego smaku ich składników.

Smażone na nim posiłki nie przejdą np. niechcianym aromatem i nie zmienią swoich (nawet subtelnych) nut zapachowych. Taki olej będzie więc stanowił idealną, bo neutralną bazę pod dania o wyrazistym smaku i stanie się dobrym dodatkiem do delikatnych warzyw (pomagając jednocześnie w przyswajaniu zawartych w nich witamin).

Olej ten nadaje się zarówno do spożywania na zimno, jak i na gorąco. Olej rafinowany ma bowiem wysoki punkt dymienia (ok. 251 st. C), a ze względu na to, że składa się w większości z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, nie ulga negatywnym przemianom pod wpływem wysokiej temperatury (jak np. olej z oliwek). Warto tutaj jeszcze raz zaznaczyć, że olej z pestek winogron do smażenia nie powinien być tłoczony na zimno.

Zalety dla zdrowia

Bardzo ważne jest to, że olej ten ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, a zarazem wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych, dlatego staje się niejako naturalnym lekiem przeciw miażdżycy i chorobom serca. Można uznać go za swoistą profilaktykę miażdżycy, bo spożywany nie powoduje zagrożenia zwężenia naczyń krwionośnych (które prowadzą właśnie do miażdżycy oraz chorób serca). Kolejną ważną korzyścią oleju z pestek winogron dla organizmu jest to, że zawarty w nim kwas linolowy prowadzi do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu. Co ważne, kwas ten nie jest produkowany przez organizm, dlatego istotne jest to, by mu go dostarczać, bo wychwytuje on tłuszcze nasycone z krwi i transportuje je do właściwego miejsca magazynowania. Dzięki temu ochrania żyły przed powstawaniem w nich zatorów.

Oczywiście bardzo ważne jest także to, że olej uzyskiwany z pestek winogron tłoczony na zimno nie traci swoich licznych składników odżywczych, dlatego wykazuje dobroczynny wpływ na działanie całego organizmu (np. witamina K uszczelnia naczynia krwionośne). Zawiera on także dużą ilość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki (odpowiadające za powstawanie nowotworów).

Pielęgnacja ciała olejem z pestek winogron

olej z winogronOlej wytwarzany z pestek winogron ma doskonałe opinie także jako produkt używany jako kosmetyk:

  • na twarz,
  • na trądzik,
  • na włosy,
  • na skórę.

Jest tak, ponieważ dzięki wysokiej zawartości witaminy E, ma on działanie nawilżające, rewitalizujące oraz wygładzające. Co więcej, olej ten zabezpiecza przed ucieczką wody z naskórka, a także pomaga odmładzać i zmniejszać widoczność zmarszczek, do tego tonizuje i działa przeciwzapalnie. Można stosować go również jako prewencję przed rozstępami.

Jeśli chodzi o to jak stosować olej z pestek winogron, to na skórę można nakładać go od razu po wyjściu spod prysznica – kiedy będzie ona jeszcze mokra (będzie wtedy zastępował balsam do ciała). Zawarte w nim witaminy i minerały zadziałają odżywczo i regenerująco. Niewielką ilość oleju można dodawać także do samej kąpieli. W obu przypadkach olej nie pozostawi na ciele zbyt tłustej warstwy.

Właściwości oleju sprawiają, że jest on lekki, delikatny i nie klejący. Pozwala to na to, by stosować go nawet jako bazę pod makijaż twarzy. Olej z pestek winogron na włosy można zaś nakładać jako maskę na włosy: produkt lekko je nabłyszczy, nawilży i co ważne – nie spowoduje jednak, że będą szybciej się przetłuszczać. Jeszcze jednym zastosowaniem oleju z pestek winogron do pielęgnacji ciała, jest wykorzystanie go do masażu (w połączeniu z olejkami eterycznymi). Dobrze sprawdzi się też jako własnoręcznie wykonany peeling – np. w połączeniu z kawą.

Olej z pestek winogron również dla niemowląt

Pielęgnacja maluszków, które mają cienką i delikatną skórę, wymaga szczególnej staranności. Najlepiej w tym celu sprawdzają się zaś kiedy przeznaczone dla nich oliwki w swoim składzie zawierają oleje roślinne i żadnych sztucznych zapachów. Jeszcze lepiej, kiedy do opieki nad dzieckiem nie będzie używać się produktów z drogerii, ale tych całkiem naturalnych, jak np. oleju z pestek z winogron.

W innych krajach coraz powszechniejsze stają się kąpiele właśnie z kilkoma kroplami tego oleju. który jest delikatny i nie podrażni skóry dziecka, a jednocześnie pomoże w jej odżywieniu i nawilżeniu. Widać więc wyraźnie, że olej z pestek winogron ma naprawdę wiele zastosowań, zarówno jeśli chodzi o pielęgnację ciała jak i użytek kuchenny. Posiada on też wiele dobroczynnych właściwości i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Warto zaznaczyć, że cena dobrej jakości oleju z pestek winogron (za 500ml) może wahać się już w granicach 25-30 złotych.

Inne naturalne oleje, które Cię zainteresują: