Opinie o młodym jęczmieniu – sprawdzone informacje

młody zielony jęczmień

Młody zielony jęczmień, to produkt, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. O jego dobroczynnych właściwościach i działaniu prowadzone są burzliwe dyskusje. Pomimo tego, w sieci naprawdę ciężko jest znaleźć rzetelne informacje na jego temat, za sprawą różnych ”specjalistów” na forach internetowych, czy pseudodietetyków, którzy przekrzykują się na temat jego właściwości.

jęczmień green barley plus
 

W odpowiedzi na sprzeczne opinie, postanowiliśmy sięgnąć do literatury pisanej przez ekspertów światowej klasy, m.in. Barbary Simonsohn i jej publikacji „Sok z młodego jęczmienia” a także „Green Barley Essence” Doktora Y. Hagiwara (nazywanego też odkrywcą młodego jęczmienia), po to, aby móc Ci przedstawić  jak możesz skorzystać, włączając go do swojej diety.

Jęczmień nie taki młody

Mogłoby się wydawać, że omawiana roślina jest po prostu kolejnym „hitem” – wytworem dzisiejszych czasów, który promowany jest przez producentów w celu zapewnienia sobie jak największych zysków. Okazuje się jednak, że raczej mówimy tu o odkrywaniu natury na nowo. Sok z młodych zielonych roślin określany jest przez niektórych najstarszym lekiem ludzkości, a sam jęczmień znany jest już od tysięcy lat ze swoich odżywczych właściwości. Już w Starożytnym Rzymie gladiatorzy używali go w swojej diecie. W chwili obecnej największą popularnością i wysoką skutecznością cieszy się młody zielony jęczmień w formie kapsułek.

Właściwości i zastosowanie

Młody jęczmień zawdzięcza swój kolor bardzo wysokiej zawartości chlorofilu. Ten tajemniczy składnik wykazuje się niesamowitymi właściwościami prozdrowotnymi.

O dobroczynnym działaniu chlorofilu można napisać całą książkę, ze względu na szereg właściwości jakie oferuje. Chlorofil swoją budową zbliżony jest to hemu (barwnika krwi), z tą różnicą, że w centrum układu porfirynowego zawiera magnez, a nie żelazo.

Chlorofilowi przypisuje się zdolności:

  • leczenia anemii
  • neutralizowania toksyn (i poprawy ich usuwania z organizmu)
  • wspierania pracy nadnerczy i tarczycy
  • wzmacniania ścian naczyń krwionośnych
  • przyspieszania gojenia się ran i stymulacji układu immunologicznego.
  • Poza tym chlorofil wykazuje działanie antyoksydacyjne, a więc wspomaga usuwanie szkodliwych wolnych rodników. O innych właściwościach i zastosowaniu możemy przeczytać w oficjalnej opinii specjalistów [Kliknij i Dowiedz się więcej].

    Niepowtarzalne zestawienie substancji odżywczych

    właściwości młodego jęczmienia

    Chlorofil jednak, to dopiero początek, tak naprawdę zielony jęczmień to w pełni naturalna bomba witaminowo-mineralna, zawierająca między innymi: witaminę C, witaminę E, witaminę K , beta-karoten i kwas foliowy oraz magnez, potas i żelazo. Na próżno szukać takiej wartości w sztucznie tworzonych tabletkach, czy suplementach diety. Zielony jęczmień jest w pełni naturalny, a zawarte w nim witaminy świetnie ze sobą współdziałają i są dobrze przyswajalne przez organizm.

    Młody jęczmień zdaje się być jedną z najzdrowszych dostępnych żywności, a porównanie jego właściwości z popularnymi produktami spożywczymi tylko to potwierdza. W sieci można znaleźć różne zestawienia i różne liczby, my posłużymy się tym z publikacji Barbary Simonsohn – „Sok z młodego jęczmienia”, która naszym zdaniem jest dobrym odzwierciedleniem.

    Jęczmień dostarcza do organizmu dwa razy więcej wapnia niż mleko, dwa razy więcej wapnia i potasu niż trawa pszeniczna, jakieś trzydzieści razy więcej wszystkich witamin B niż mleko, dorzucając do tego, jakże ważną witaminę B12. Podobnie jest bogaty w prowitaminę A (beta-karoten) i ma siedem razy więcej witaminy C niż dokładnie taka sama ilość pomarańczy. Znajdziemy w nim pięć razy więcej żelaza niż w szpinaku i ogromną ilość ważnych składników mineralnych: magnezu, potasu, miedzi i cynku.Źródło: Barbara Simonsohn: „Sok z młodego jęczmienia”

    Uzupełnij braki w organizmie

    Jeżeli jesteś osobą zabieganą, a Twoja dieta nie należy do najzdrowszych, jęczmień pomoże Ci uzupełnić braki w organizmie, docierając do niedożywionych komórek i zadbać o równowagę kwasową o którą bardzo ciężko jedząc w pośpiechu, stosując używki i niedosypiając. Młody jęczmień przyczynia się do ustabilizowania równowagi kwasowo-zasadowej (pH) organizmu, przypisując jej alkaliczny charakter. Ludzkie komórki nie mogą prawidłowo funkcjonować, jeśli poziom pH w żołądku nie jest odpowiedni.

    Większość tak często spożywanej obecnie przetworzonej żywności ma odczyn kwaśny, a w przypadku nadmiernego jej spożywania równowaga kwasowo-zasadowa staje się nieprawidłowa. Może to prowadzić do występowania wielu problemów, które tak często towarzyszą nam w XXI wieku – takich jak np. zaburzenia snu, bóle serca, chroniczne zmęczenie, zaparcia czy kruchość paznokci. Przyjmowanie zielonego jęczmienia jest w stanie zapewnić wsparcie przy eliminowaniu tych dolegliwości.

    Działanie detoksykacyjne młodego jęczmienia

    Młody jęczmień posiada silne działanie detoksykacyjne, dzięki czemu pomaga w eliminacji nagromadzonych w organizmie szkodliwych metali ciężkich. Wysoka zawartość chlorofilu i beta-karotenu stymuluje eliminację toksyn i odpadów, a tym samym ułatwia pozbycie się ich z organizmu. Zielony jęczmień oczyszczająco wpływa także na wątrobę. Dzięki temu jego regularne przyjmowanie jest sposobem na walkę z fizycznymi skutkami złych nawyków żywieniowych.

    Posiada ogromną ilość przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników. Jego działanie zapobiega rozwojowi szerokiej gamy chorób wywołanych stresem oksydacyjnym i wspomaga liczne procesy metaboliczne. Regularne spożywanie jęczmienia może także pomóc ustabilizować ciśnienie krwi i skutecznie obniżyć poziom frakcji złego cholesterolu.

    Wpływ zielonego jęczmienia na odporność

    Suplementacja młodym zielonym jęczmieniem wpływa korzystnie także na wzmocnienie systemu odpornościowego, kompleksowo wspierając jego funkcjonowanie. Regularnie spożywany, młody zielony jęczmień dostarcza do organizmu wielu składników, które są niezbędne do utrzymania optymalnej produkcji komórek odpornościowych – przede wszystkim leukocytów, czyli białych krwinek. Skuteczna i silna ochrona immunologiczna zapewnia organizmowi szansę na aktywną walkę z infekcjami i zapobiega rozwojowi wielu chorób. Wpływa pozytywnie na szybkość gojenia się ran i zwalczaniu nawet najzwyklejszych przeziębień.

    Młody jęczmień na odchudzanie

    W zielonym jęczmieniu znajdują się składniki niezbędne do optymalnego przebiegu procesu przemiany materii, sama roślina jest bardzo mało kaloryczna, a spożycie daje uczucie sytości dzięki zawartości błonnika pokarmowego.

    To ze względu na zawartość tego składnika, zielony jęczmień polecany jest osobom chcącym zgubić niepotrzebne kilogramy. Błonnik pokarmowy jest substancją wypełniającą żołądek przez co szybciej czujemy uczucie sytości i później robimy się głodni. Dodatkowo, pomaga regulować pracę jelit, zapobiegając zaparciom, które mogą pojawiać się w trakcie odchudzania oraz posiada zdolność do zlepiania cząsteczek tłuszczu, przez co mniejsza ich ilość dostanie się do naszego organizmu. Błonnik pokarmowy wykazuje także działanie prozdrowotne, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi, a także poprawia profil lipidowy

    Naszym zdaniem stanowi to bardzo dobre uzupełnienie diety, które może wspomóc w walce z kilogramami lub w utrzymaniu dobrej sylwetki.

    Młody zielony jęczmień dla urody i zdrowej skóry

    Młody jęczmień jest bogatym źródłem selenu, dzięki czemu może poprawić kondycję skóry. Zapobiega występowaniu wielu problemów związanych z jej elastycznością oraz odczuwalnie zmniejsza napięcie i zmęczenie naskórka.

    Chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez różne czynniki zewnętrzne, takie jak m.in.:

    • promienie UV,
    • zimne powietrze,
    • spaliny czy smog.

    Suplementacja zielonym jęczmieniem jest jednym ze sposobów na wzmocnienie naturalnej bariery ochronnej skóry. Zapewnia naturalną stymulację i regenerację komórek. Istotne składniki, takie jak chlorofil, witamina B, żelazo i fikocyjanina wspomagają odnowę białych i czerwonych krwinek. Proces ten niweluje oznaki starzenia się, odmładzając obumierające komórki i pomagając zachować zdrowy i młodzieńczy wygląd skóry na dłużej. Użyteczne enzymy obecne w trawie jęczmiennej poprawiają także jakość krwi, regulują trawienie, wzmacniają szpik kostny i działają trochę jak tonik odmładzający dla całego organizmu.

    Cena zależna od formy – tabletki czy proszek?

    w tabletkach czy proszku?

    Roślina nie bez powodu nazywana jest „najlepszym fast foodem natury”. Przygotowanie młodego zielonego jęczmienia nie jest skomplikowane, a jeżeli wybierze się go w odpowiedniej formie trwa dosłownie chwilę, lub ogranicza się do popicia tabletki wodą (co jest rozwiązaniem droższym, jednak mającym wiele korzyści).

    W sproszkowanej formie, do 250 ml wody dodaje się 1 – 2 łyżeczki jęczmienia i przyjmuje dwa razy dziennie. Powstały sok należy wypić od razu, ze względu na to, że już po kilku minutach może stracić część swoich wartości odżywczych.

    Smak młodego zielonego jęczmienia z wodą nie każdemu przypadnie do gustu, jest on gorzki i trawiasty. Dla tych, którzy nie są jego wielbicielami, rozwiązaniem może być zmieszanie proszku z sokiem owocowym, co pozwoli odrobinę zniwelować specyficzny posmak.

    Nie ma także ograniczeń jeśli chodzi o zastosowanie młodego zielonego jęczmienia w proszku, ponieważ ciekawie komponuje się z najróżniejszymi daniami – surówkami, koktajlami, smoothie, shake’ami czy też wypiekami.

    Zielony jęczmień w proszku

    Wszystkim, którzy nie są przekonani do smaku zielonego jęczmienia lub żyją w ciągłym pośpiechu, proponujemy tabletki z naturalną zawartością, jest to korzystne rozwiązanie  ze względu na oszczędność czasu, regularnie przyjmowaną, stałą dawkę i możliwość skorzystania z niego dosłownie wszędzie, nawet w podróży. Po tabletki powinny sięgnąć osoby odchudzające się, ponieważ to w nich znajdzie się większa zawartość, tak potrzebnego, błonnika pokarmowego.

    Zielony jęczmień w tabletkach

     PAMIĘTAJ! Tylko regularne przyjmowanie zielonego jęczmienia pozwala cieszyć się w pełni jego dobroczynnymi właściwościami. Warto wybrać go w takiej formie, dzięki której będziesz mieć pewność, że nie będziesz o nim zapominać lub pomijać dawkowania. Rekomendujemy Green Barley Plus.  

    Gdzie kupić dobrej jakości produkt?

    Może się wydawać, że każdy dostępny na rynku zielony jęczmień jest dokładnie taki sam i korzyści ze stosowania będą identyczne, nie jest to jednak prawdą.

    Jego jakość i działanie zależne jest od tego, czy roślina jest hodowana w pomieszczeniu przy sztucznym oświetleniu, czy na wolnej przestrzeni przy promieniach słonecznych. Ważny jest rodzaj ziemi na której jest hodowana, obecność chemicznych dodatków i częstotliwość nawadniania. Odpowiednio dobrane proporcje sprawiają, że otrzymuje się pełnowartościowy młody jęczmień, który jest w stanie oczyszczać, regenerować i wzmacniać organizm.

    My wyznajemy zasadę, że chcąc odpowiednio o siebie dbać, warto wybrać dobry produkt, a niekoniecznie sięgać po najtańszą ofertę w serwisie aukcyjnym nieznanego pochodzenia o wątpliwych właściwościach.

    Polecane zielone jęczmienie:

    Produkt
    ==> Zielony jęczmień Green Barley Plus (Nasz numer 1)

    Oceń artykuł:
    [Głosów: 709 Średnia ocena: 4]

     

    Zostań na dłużej – dowiedz się więcej!

    Te superfoods mogą Cię zainteresować:

    olej kokosowy acerola chia
    

    Komentarzy ( 7 )

    1. / ReplyMagda
      Ja jako fanka naturalnej suplementacji mogę śmiało powiedzieć, że zielony jęczmień to w zasadzie niezbędnik każdego, kto próbuje naturalnie dbać o siebie. Tylko pamiętajcie, że trzeba przyjmować go codziennie, nie od święta. PS. Świetny blog. Dzięki, że tak obszernie dzielicie się z nami właściwościami superfoods :)
    2. / ReplyKostek
      Mi niestety jęczmień w postaci soku nie podchodzi, nie mogę przyzwyczaić się do tego trawiastego smaku :P Tabletki na szczęście załatwiły sprawę. Tylko pamiętajcie, żeby nie kupować przypadkowych, pierwszych lepszych, bo można się mocno przejechać..
    3. / ReplyAnka
      Jęczmień zielony w proszku (jego smak) da się przeżyć, tylko trzeba się trochę nagimnastykować. Ja dolewam ulubionego soku owocowego i jeszcze do tego zmiksowanych świeżych owoców robiąc taki koktajl. Tylko uwaga, bo wcale nie jest powiedziane, że Twój ulubiony smak soku też będzie się komponował z jęczmieniem. Żeby przypadkiem sobie nie pogorszyć walorów.
    4. / ReplyAsia
      Witam, od dwóch lat regularnie spożywam sok z młodego jęczmienia i obecnie nie wyobrażam sobie bez niego życia:) myślę, że kwestia smaku związana jest z jakością produktu i stopniem zakwaszenia organizmu. Ja piję koktajl ze sproszkowanego soku wyciśniętego z jęczmienia. Sok w porównaniu do sproszkowanych liści ma nieporównywalnie więcej wartości odżywczych i nieporównywalnie lepiej się wchłania. Smak? raczej delikatny niż gorzki (nawet przy większym stężeniu), w aromacie skoszonej trawy:) zaraziłam tematem większość znajomych i część rodzinki. Każdy z nas odnotował sukcesy zdrowotne. Ja pomimo silnej alergii na koty ... MAM KOTA! oczywiście, nie jest to kwestia cudu ale wytrwałości w "zielonym nawyku" i poprawy odporności. Jeszcze dwa lata temu nie byłoby to możliwe, nawet przy wsparciu lekami przeciwalergicznymi. Mam jeszcze takie małe marzenie, że kiedyś będę mogła schrupać świeże jabłko, bez zagrożenia uduszeniem w efekcie anafilaksji jamy ustnej (alergia krzyżowa). Mój mąż (silne alergie pyłkowe) w pierwszym roku spożywania jęczmienia odstawił leki sterydowe, a w zeszłym roku wiosna obeszła się już zupełnie bez jakichkolwiek leków przeciwalergicznych. Znajomi i rodzinka odnotowali poprawę stanu zdrowia w takich schorzeniach jak: RZS, borelioza, nadciśnienie, wysoki cholesterol. Sok z jęczmienia doskonale nadaje się również na wszelkiego rodzaju rany i skaleczenia - odkaża i przyspiesza regenerację. Polecam też do płukania jamy ustnej w przypadku aft i stanów zapalnych. Tak naprawdę o jego właściwościach i działaniu można by pisać i pisać. Podsumowując: polecam! Sok z jęczmienia nie jest lekiem ale dzięki swoim właściwościom poprawia zdrowie poprzez "wzmocnienie" organizmu. Dobrze odżywiony organizm to zdrowy organizm. Szklanka soku to jak wiaderko warzyw i owoców z babcinego ogródka bez przemysłowych chemikaliów. pamiętajcie jednak, żeby zwrócić uwagę na jakość produktów i nie kupować tanich suplementów w hipermarketach. suszona trawa tylko "przeleci" przez Was organizm zamiast go odżywić.
    5. / ReplyWitaminka:)
      Ale witaminek w tym jęczmieniu, robi wrażenie!
    6. / ReplyKarola
      Nie wiedziałam, że aż tyle jest tych korzystnych właściwości. Spróbuję stosować na pewno - zaczynam od dzisiaj ;) Dzięki!
    7. / ReplyDorota
      Co do zalet stosowania, ja widzę u siebie lepsze samopoczucie (po ok. 3 tygodniach stosowania), jakoś tak mam więcej energii. Jeżeli chodzi o odchudzanie, ja zrzucam kilogramy, ale do tego regularnie chodzę na siłownię i trzymam dietę. Takie połączenie mogę śmiało polecić :)

    Dodaj swoją opinię

    Twój email nie będzie opublikowany.