Jak odkwasić organizm? Mity, fakty i domowe sposoby

jak odkwasić organizm

Zakwaszanie to problem, który dotyczy bardzo wielu osób. Jako stan trudny do wykrycia, często okazuje się także wyjątkowo uciążliwy do uregulowania. Aby pozbyć się problemu, warto zastosować na odkwaszanie organizmu domowe sposoby. Obejmują one przede wszystkim zmianę nawyków żywieniowych. Zatem jak odkwasić organizm naturalnie?

Jak dochodzi do zakwaszenia organizmu? Mity i fakty

Zakwaszenie organizmu następuje w wyniku zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Do zaistnienia tego stanu dochodzi w sytuacji, gdy wśród spożywanych pokarmów jest zbyt dużo produktów posiadających odczyn kwasowy. Zakwaszenie następuje, ponieważ organizm nie jest w stanie ich prawidłowo zneutralizować.

Mitem jest jednak stwierdzenie, że przyczyną tego stanu rzeczy jest tylko i wyłącznie nieprawidłowa dieta. Do zakwaszenia dojść może także na skutek stosowania używek, w tym alkoholu i papierosów. Winny jest również nadmiar stresu i szybkie tempo życia. Nieprawdą jest ponadto teza, jakoby zakwaszeniu sprzyjał wyłącznie brak aktywności fizycznej – zbyt duża ilość ćwiczeń o sporej intensywności także zaburza równowagę kwasowo-zasadową. Faktem jest również, że do zmian tego typu prowadzi przyjmowanie niektórych lekarstw.

Jakie są objawy zakwaszenia organizmu? Mity i fakty

Mitem jest stwierdzenie, że symptomy wynikające z zakwaszenia łatwo rozpoznać.

Tak naprawdę dokonać można tego tylko poprzez uważną obserwację zachowania organizmu.

  • Regularne bóle głowy i problemy z koncentracją,
  • uczucie zmęczenia,
  • zgaga,
  • wzdęcia,
  • wypadanie włosów

to najczęściej występujące objawy. Tego rodzaju oznakom mogą też towarzyszyć:

  • bóle mięśni i stawów,
  • połączone z nadmierną nerwowością
  • oraz uczuciem ociężałości.

Nieprawdą jest także stwierdzenie, jakoby zakwaszenie sprzyjało odchudzaniu. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej mogą bowiem znacząco utrudniać ten proces, przez co dieta i ćwiczenia nie przynoszą spodziewanych efektów. Faktem jest również to, że przy zakwaszeniu występują częste przeziębienia i infekcje, wynikające z osłabienia odporności.

Co zakwasza organizm? Żywność kwasotwórcza

napoje gazowane

Jeżeli w codziennej diecie znajduje się nadmiar produktów zakwaszających oraz niedobór alkalizujących, występowanie problemów zdrowotnych jest bardzo prawdopodobne. Aby potwierdzić swoje obawy, warto wykonać podstawowe badanie krwi i sprawdzić wyniki. Organizm zakwaszają przede wszystkim duże ilości mięsa, chociażby w formie często spożywanych wędlin. Dotyczy to głównie wołowiny i wieprzowiny, a w mniejszym stopniu także drobiu oraz ryb.

Produkty silnie zakwaszające to również:

  • makarony,
  • pieczywa,
  • jaja,
  • ryż,
  • żółte sery
  • oraz słodycze.

Właściwości zakwaszające wykazują ponadto

  • napoje gazowane,
  • herbata
  • oraz kawa.

Organizm zakwaszać mogą także niektóre gatunki owoców i warzyw, m.in. żurawina, borówki, wiśnie, rabarbar czy fasola. W procesie takim jak odkwaszanie organizmu dieta odgrywa kluczową rolę, dlatego konieczne jest ograniczenie obecności tych produktów w codziennym jadłospisie.

Co jeść na odkwaszenie organizmu? Dieta alkaliczna

Aby odkwaszanie organizmu było skuteczne, należy spożywać produkty o odczynie zasadowym. Działają one zasadotwórczo i neutralizują nadmiar kwasów, dzięki czemu niwelują problem zakwaszenia.
Aby dowiedzieć się jak szybko odkwasić organizm, należy przede wszystkim nauczyć się rozróżniania produktów działających kwasotwórczo i alkalicznie.

Uzyskanie dostępu do listy zawierającej produkty odkwaszające organizm nie zawsze jednak wystarcza. Aby całkowicie pozbyć się problemów skórnych czy zmęczenia, trzeba ograniczyć spożywanie żywności zakwaszającej i znacząco zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Kluczowe okazuje się zachowanie regularnych odstępów między spożywanymi posiłkami, których w ciągu dnia powinno być pięć. Należy ponadto bardzo starannie przeżuwać każdy kęs i unikać jedzenia w pośpiechu.

Jak odkwasić organizm sodą? Regularne nawadnianie

soda oczyszczona

Poza odpowiednią dietą, w procesie odkwaszania istotne znaczenie ma prawidłowe nawadnianie organizmu. Każdego dnia należy wypijać około 2,5 litra płynów. Woda mineralna z sokiem z cytryny nie tylko ułatwia zachowanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, ale również wzmacnia odporność, usprawnia szereg procesów trawiennych i przyspiesza przemianę materii.

W odkwaszaniu organizmu pomóc może także roztwór sody oczyszczonej. Poprawia ona kondycję układu pokarmowego, a także ogranicza problemy powodowane przez kwasy żołądkowe. Wystarczy rozcieńczyć ćwiartkę łyżeczki sody oczyszczonej w szklance wody i spożywać taką mieszankę po każdym posiłku. Bardzo dobrze działają na odkwaszanie organizmu zioła, dlatego warto pijać również napary z czystka, mięty, skrzypu czy pokrzywy. Nadmiar kwasów neutralizuje ponadto zielona herbata i kawa zbożowa, więc nie należy z nich rezygnować.

Co na odkwaszenie organizmu? Warzywa i owoce

warzywa na odkwaszenie organizmu

Podstawą diety alkalicznej są warzywa, które można jadać na przykład w formie surówek i sałatek.

Dotyczy to między innymi:

  • brokułów,
  • szpinaku,
  • cukinii
  • czy buraków.

Odczyn zasadowy posiadają również niektóre owoce:

  • większość cytrusów,
  • banany,
  • arbuzy,
  • truskawki
  • czy kiwi.

Warto przygotowywać owocowo-warzywne soki i koktajle, najlepiej ze świeżych produktów. W ten sposób do organizmu dostarczyć można wiele wartościowych minerałów i cennych witamin, w smacznej oraz doskonale przyswajalnej formie. Na zakwaszony organizm szczególnie dobrze działa sok z marchwi, buraka, selera naciowego, pietruszki oraz jarmużu. Całość warto uzupełnić kiełkami roślin warzywnych, które hodować można samodzielnie.

Jak odkwasić organizm domowym sposobem? Oleje roślinne i kasze

Komponując nowe menu warto pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji między produktami kwasowymi i zasadowymi.

W dziennym jadłospisie powinno znajdować się aż 80. proc. żywności zasadotwórczej. Braki w diecie alkalicznej uzupełnić mogą na przykład oleje roślinne. Potrawy warto zaprawiać olejem lnianym, z pestek dyni lub wiesiołka, a także oliwą z oliwek.

Można wykorzystać je do smażenia, ale lepiej po prostu delikatnie spryskiwać surowe lub gotowane dania. Do najczęściej stosowanych produktów odkwaszających organizm należą także kasze, ze szczególnym wskazaniem na jaglaną oraz gryczaną. Dzięki właściwościom zasadotwórczym, skutecznie wspomagają trawienie oraz ułatwiają leczenie infekcji. Dobrym rozwiązaniem jest spożywanie kasz do śniadania zamiast owsianki, a także przygotowywanie na ich bazie deserów z owocami.

Czym odkwasić organizm? Spirulina

Dobrym uzupełnieniem diety alkalicznej jest spirulina, czyli alga o spiralnym kształcie. Zawarte w niej enzymy posiadają odczyn obojętny, ale stanowią silne wsparcie dla organizmu w procesie odkwaszania. Spirulina przyspiesza w ten sposób równoważenie nadmiarowych jonów kwaśnych, co pozwala na wcześniejsze odnotowanie pozytywnych efektów. Ekstrakt z tej rośliny może być przyjmowany w formie suplementu. Produkt tego typu powinien poza odkwaszaniem oferować również inne korzyści, np. usuwanie z organizmu nadmiaru wody oraz toksyn.



Dodaj swoją opinię

Twój email nie będzie opublikowany.