Olej z czarnuszki: jak jego właściwości wspierają organizm?


Czarnuszka to bardzo zachęcająco brzmiąca nazwa, ale nie tylko ona motywuje do bliższego zainteresowania się tą rośliną. Przede wszystkim należy skupić się na doskonałych właściwościach leczniczych oleju, który się z niej produkuje. Ma on szerokie zastosowanie wewnętrzne i zewnętrzne. Rewelacyjnie sprawdza się też w kuchni.

O czarnuszce słów klika…

Ojczyzną czarnuszki są rejony współczesnych Iraku i Turcji. W wersji siewnej jest to roślina jednoroczna, która osiąg do 40 cm wysokości. Jej owocem są mieszki z czarnymi, kanciastymi nasionami. Z czasem roślina ta zadomowiła się również w basenie Morza Śródziemnego. Mówi się o niej “Złoto Faraonów”, a prorok Mahomet podobno twierdził, że to “lekarstwo na wszystko oprócz śmierci”.

czarnuszka

Może czarnuszka nie ma aż tak cudownych właściwości, ale faktycznie można ją wykorzystać przy leczeniu wielu schorzeń. Docenili to mnisi, którzy uprawiali ją w przyklasztornych ogródkach, a biedniejsze warstwy społeczne wykorzystywały jako przyprawę. Roślina ta przeżywa obecnie renesans popularności. Olej z czarnuszki egipskiej lub czarnego kminku (to jej alternatywne nazwy) jest hitem, dlatego postanowiliśmy przyjrzeć mu się bliżej.

Nasiona czarnuszki to prawdziwe bogactwo

Zapewne zastanawiasz się co zawiera czarnuszka i czemu zawdzięcza swoją popularność. Otóż nasiona tej rośliny mają w swoim składzie takie substancje, jak:

  • fosfolipidy i fitosterole,
  • flawonoidy,
  • saponiny,
  • garbniki.
  • Wszystkie one mają pozytywny wpływ na organizm i regulują jego pracę.
    Ale to jeszcze nie wszystko.

    W czarnuszce można znaleźć zdrowe tłuszcze: białka i węglowodany oraz szereg witamin, np. A, E, B1, B3 czy B6. Oprócz tego na działanie czarnuszki ma wpływ bogata zawartość minerałów: cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.

    Pozostałe składniki nasion nie mają może bezpośredniego wpływu na prozdrowotne działanie czarnuszki, ale bez nich zmniejszyłaby się liczba zastosowań produktów z tej rośliny. Co konkretnie mamy na myśli? Bez problemu można wyprodukować z niej wspomniany we wstępie olej, który w składzie ma wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego nasiona zawierają olejki eteryczne, które wpływają na silny zapach i charakterystyczny korzenny smak czarnuszki. Dzięki temu możliwe jest jej zastosowanie do inhalacji, zabiegów kosmetycznych i w kuchni.

    Zastosowanie oleju z czarnuszki w kosmetyce

    Olej z czarnuszki w zastosowaniu kosmetycznym sprawdzi się w szczególności przy różnego rodzaju stanach zapalnych skóry, np. poparzeniach słonecznych, AZS czy wysypkach. Może być pomocny w leczeniu łuszczycy, trądziku, grzybicy i zakażeniach bakteryjnych. Terapia przyspieszy również gojenie się skóry w przypadku owrzodzeń, skaleczeń czy wycieków ropnych.

    Nakładanie oleju z czarnuszki na skórę to tylko jeden z przykładów jej szerokiego zastosowania. Olej możesz również zastosować na włosy, aby poprawić ich kondycję albo na twarz jako składnik peelingu czy maseczki (zmielone nasiona również się do tego nadają). Tego typu produkt dzięki dużej zawartości olejków eterycznych może być oprócz tego wykorzystany do relaksujących kąpieli lub masażu.

    Czarny kminek w zastosowaniu wewnętrznym

    Pisząc o tym jak stosować preparaty z czarnuszki trzeba wspomnieć o jej wykorzystaniu podczas leczenia różnego rodzaju chorób. Preparaty z tej rośliny (w tym omawiany olej) mogą być pomocne w leczeniu i zapobieganiu chorobom nowotworowym. Badania naukowe dowiodły, że czarnuszka wpływa na zmniejszanie się komórek nowotworowych u myszy, a poza tym usuwa z organizmu wolne rodniki prowadzące do ich powstawania.

    Oprócz tego czarnuszka poprawia pracę wątroby i chroni ją przed uszkodzeniami, reguluje poziom cukru we krwi, obniża apetyt wspomagając odchudzanie, opóźnia rozwój szczepów niektórych bakterii (np. gronkowca), łagodzi objawy astmy i alergii, obniża ciśnienie i reguluje pracę serca, a nawet może powiększać piersi (podobnie jak kozieradka). Wspomnieliśmy już o kąpielach czy masażach z olejem z czarnuszki. W leczeniu chorób układu oddechowego warto wykonać inhalacje z niewielką jego ilością. Ułatwi to oddychanie i ułatwi odkrztuszanie wydzieliny.

    Gotuj z czarnuszką!

    olej z czarnego kminku (czarnuszki)

    Olej z czarnuszki sprawdza się również podczas przyrządzania różnego rodzaju potraw. W kuchni najlepiej sprawdza się w wariancie tłoczonym na zimno. Olej smakuje bardzo charakterystycznie i po dodaniu do potraw nadaje im korzenny aromat. Jednocześnie pamiętaj, aby otwartą butelkę oleju przechowywać w lodówce. Taki sposób przechowywania przedłuży jego trwałość. Warto wspomnieć, że sama czarnuszka może również znaleźć zastosowanie w kuchni jako przyprawa, np. zamiast pieprzu.

    Nie chcemy być gołosłowni, więc podamy kilka przykładów potraw, gdzie olej z czarnuszki będzie doskonałym dodatkiem i pokażemy jak stosować ją w kuchni na co dzień. Przede wszystkim należy pamiętać, że tego typu olej nie nadaje się do smażenia. W trakcie tego procesu traci wiele swoich cennych właściwości, a może wręcz stać się toksyczny. Z olejem z czarnuszki dobrze będą komponować się różnego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw, pasty kanapkowe oraz grzanki. Pasuje on do wszelkiego rodzaju wytrawnych przekąsek.

    Jak podawać preparaty z czarnuszki?

    Wspomnieliśmy już o wykorzystaniu oleju z czarnuszki podczas gotowania, ale jest on także dobry do picia. Maksymalnie należy spożywać 1-2 łyżki dziennie, a przypadku dzieci lekarze nie zalecają przekraczać 1 łyżeczki na dobę. Czy może on wywołać jakieś skutki uboczne? Substancje pochodzenia naturalnego nie powinny szkodzić, ale wywierają określony wpływ na organizm i nie są mu obojętne. Zbyt duże spożycie oleju z czarnuszki lub wrażliwość na jej skład może doprowadzić do niedociśnienia, miejscowych odczynów alergicznych na skórze, zaburzeń w oddawaniu moczu oraz bólów dolnych partii brzucha i pleców. W niektórych przypadkach stosowanie czarnuszki w trakcie trwania ciąży może spowodować niepożądane skurcze macicy, dlatego w tym okresie nie należy jej przyjmować.

    Pamiętaj, że olej z czarnuszki w butelce nie jest jedynym “produktem” z tej rośliny, który można znaleźć na rynku. W sklepach zielarskich czy aptekach znajdziesz również wersje w tabletkach lub w kapsułkach. Jakie jest ich zalecane dawkowanie? Otóż najczęściej na etykiecie znajduje się zalecenie spożywania dwóch kapsułek dziennie. Jeśli masz jakieś wątpliwości dotyczące stosowania oleju z czarnuszki, to przeczytaj opinie zamieszczone w Internecie lub zasięgnij porady lekarza czy farmaceuty. Miej świadomość, że efekty nie przyjdą od razu. Każde zioło czy suplement diety, aby pozytywnie wpłynąć na organizm, wymaga regularnego stosowania przez dłuższy czas.

    Kupujemy dobry olej

    Gdzie kupić omawiany produkt? Olej z czarnuszki najszybciej znajdziesz w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Warto wspomnieć, że przy zakupie wiele osób zastanawia się czy lepiej wybrać olej z czarnuszki, czy lniany. Odpowiedź na to pytanie nie jest taka łatwa. Oba oleje mają bardzo podobny wpływ na układ pokarmowy, krwionośny czy skórę. Olej z czarnuszki ma za to więcej właściwości oczyszczających i antyoksydacyjnych, więc jeśli zależy Ci właśnie na tym, to decyzja jest prosta. Z drugiej strony warto wspomnieć, że olej lniany jest tańszy.

    Przed zakupem oleju z czarnuszki warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Dobry olej z czarnuszki jest tłoczony na zimno (bez użycia procesów chemicznych). Podczas zakupów sprawdź skład oleju – często spotykane są mieszanki, gdzie czarnuszka jest tylko dodatkiem. Olej wysokiej jakości musi być sprzedawany w butelce z ciemnego szkła, co chroni go przed jełczeniem.

    Polecane oleje z czarnuszki:

    Produkt

     

    Oceń artykuł:
    1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (18 głosów, średnia ocena: 3,83 na 5)

     

    Inne ciekawe oleje wybrane dla Ciebie

    olej kokosowy olejek pichtowy ole z ostropestu