Olejek arganowy: niezawodny w pielęgnacji ciała i w kuchni


Olejek arganowy jest bardzo często polecany przez kobiety. Mało kto jednak wie, że nie tylko one mogą skorzystać z jego właściwości. Zawarte w nim substancje mają pozytywny wpływ na cały organizm. Co więcej, wyróżnia się dwa rodzaje tego oleju – kosmetyczny i spożywczy. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, w jaki sposób możesz go użyć.

Olejek zwany powszechnie arganowym jest wytwarzany z owoców arganii żelaznej (łac. Argania Spinosa). Drzewa te można spotkać na obszarach Maroka, które są wolne od zanieczyszczeń środowiska (tereny te od końca lat 90. są wpisane na listę rezerwatów biosfery UNESCO). Ze względu na swoją barwę i pochodzenie olejek arganowy nazywany jest też “Złotem Maroka”. Z kolei drzewa arganii określa się też mianem “Drzew Życia”.

Warto wiedzieć, że olejek zawiera bardzo dużo naturalnej witaminy C i E, sterole roślinne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, -6 i -9. W czystej formie jest bezwonny, klarowny (wersja spożywcza może być zmętniona) i ma lekko oleistą konsystencję. W smaku z kolei może być lekko kwaskowaty.

Kosmetyczne zastosowania oleju arganowego

Olejek jest najczęściej stosowany na włosy, ponieważ zapobiega rozdwajaniu się końcówek, poprawia ich żywotność oraz sprawia, że są lśniące i wyglądają na zadbane. Z dobrodziejstw oleju arganowego mogą skorzystać także mężczyźni, stosowany do brody sprawia, że jest ona nawilżona, pachnąca i estetyczna.

olejek arganowy i owoce arganii

Możesz go również nałożyć na rzęsy, aby stawały się one piękne, długie, gęste oraz na brwi, by uzyskać ich wyrazistość. Omawiany produkt nie jest jednak przeznaczony tylko do włosów. Można go ogólnie stosować do twarzy, a nawet pielęgnacji całego ciała.

Złoto Maroka w walce o piękną skórę

Od dawna jest znane skuteczne działanie olejku arganowego na skórę. Wspomniana wcześniej zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych nawilża i chroni ją przed wysuszaniem. Wcierany pod oczy poprawi elastyczność skóry i jednocześnie może pomóc spłycić zmarszczki. Z kolei witamina C chroni przed wolnymi rodnikami, a więc pomaga odmładzać wygląd skóry, rozjaśnia ją i spłyca blizny pozostałe na przykład po trądziku. Witamina E ma dodatkowo działanie nawilżające (zatrzymuje wodę w naskórku). Warto wspomnieć, że olejek arganowy przyniesie dobre efekty stosowany również na cellulit, rozstępy, łuszczycę i inne problemy ze skórą. Ze względu na naturalne pochodzenie jest bezpieczny także dla niemowląt. W ich przypadku największe znaczenie mają nawilżające właściwości tego produktu.

Olej arganowy kosmetyczny może być także świetnym środkiem na paznokcie, a zwłaszcza suche skórki wokół nich. Problem ten najczęściej pojawia się w okresie jesienno-zimowym. Wówczas zdarza się, że nawet najlepsze kremy nawilżające nie przynoszą spodziewanego efektu. Olejek bardzo dobrze nawilża odwodnione części dłoni, a efekty jego stosowania pojawiają się dość szybko. Należy jednak pamiętać, aby używać go regularnie, bo po przerwaniu kuracji problem często powraca. Ta ostatnia rada tyczy się praktycznie wszystkich kosmetycznych zastosowań olejku. Pamiętaj, że pozytywne skutki przynoszą tylko regularne aplikacje.

Wartościowy dodatek do jedzenia

Jadalny olej arganowy produkowany jest z prażonych ziaren arganowca. Tłoczy się go na zimno, a następnie filtruje. Olej nie jest poddawany żadnej obróbce termicznej. Oznacza to, że jest nierafinowany – jeśli spotkasz olej arganowy rafinowany, to podaruj sobie zakup (jest on tańszy, ale ma dużo słabsze właściwości – podobnie jak w przypadku oleju kokosowego). Na całym świecie uznaje się go za jeden z najbardziej wyjątkowych olejów jadalnych. Może być z powodzeniem dodawany do kasz, surówek, pieczywa, ryb lub grillowanego mięsa.

Stosowanie oleju arganowego w kuchni uznawane jest za mający korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zawartość steroli roślinnych poprawia działanie układu krążenia. Pomagają one utrzymać w ryzach poziom cholesterolu i wspomagają pracę serca. Olej arganowy spożywczy wspomaga też odporność, wzmacnia kości, usprawnia pracę mózgu i reguluje działanie układu pokarmowego.

Podobnie jak w przypadku zastosowania zewnętrznego, najlepsze efekty uzyskasz, stosując olej regularnie. Organizm zostanie wówczas oczyszczony z toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Olej arganowy jest bardzo silnym antyoksydantem (dzięki zawartości witamin C i E), który chroni organizm przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Pozbywając się ich, zmniejszasz ryzyko zachorowania na wiele nowotworów.

Jaki wybrać i gdzie kupić?

Wszystko zależy od efektów, jakie chcesz uzyskać. Jeśli zależy Ci na poprawie stanu skóry, włosów i paznokci, to najlepszym wyborem będzie olejek kosmetyczny i nakładanie go bezpośrednio na wybrane miejsca. Jeśli masz na celu ogólną poprawę odporności, oczyszczenie organizmu z toksyn czy wsparcie krążenia, trawienia i pamięci, to lepsze będzie użycie oleju arganowego w kuchni.

Gdzie kupić olejek i ile on kosztuje? Produkt ten znajdziesz w dobrych drogeriach, a wersję spożywczą w renomowanych delikatesach. Największy wybór jest jednak w sklepach internetowych i tutaj także znajdziesz z reguły niższe ceny, bo należy dodać, że olej arganowy ze względu na swoje pożądane działanie jest dość drogi.

Na szczęście olejek jest bardzo wydajny i nie trzeba go kupować zbyt często. Warto wiedzieć, że olejek kosmetyczny jest też często dodawany do różnego rodzaju kosmetyków, np. balsamów do ciała czy odżywek do włosów. Nad takim zakupem możesz się zastanowić, ale wówczas dobrze przeanalizuj cenę i skład danego kosmetyku. Może się zdarzyć tak, że zakup czystego olejku będzie bardziej opłacalny, bo cena preparatu z dodatkiem olejku będzie dużo wyższa, a jego udział w składzie tak naprawdę niewielki.

Wspomnieliśmy już, że efekty działania oleju arganowego zauważysz tylko wtedy, gdy będziesz stosować go regularnie. Co więcej, zamieszczone w Internecie opinie i poradniki polecają kupować oryginalny olej od godnych zaufania dystrybutorów. Czasami możesz spotkać określenie “olej marokański”. Nie daj się zwieść takiemu zabiegowi! Sam fakt pochodzenia z Maroka nie czyni oleju arganowym. Oryginalny produkt będzie najczęściej opisany jako “100% olej arganowy”, lub “100% argan oil”, ewentualnie “100% argania spinosa oil”.
 
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (1 głosów, średnia ocena: 5,00 na 5)

 

Zostań na dłużej – dowiedz się więcej!

Te superfoods mogą Cię zainteresować:

olej kokosowy olejek pichtowy

nation chia