Pyłek kwiatowy i pierzga: pszczeli dar natury


Miód jest uznawany aa najcenniejszy dar pszczół dla człowieka. Ale czy jedyny? Bynajmniej! Niezwykle wartościowy jest także pyłek pszczeli. Jeśli nie wiesz “z czym to się je”, to ten artykuł jest dla Ciebie. Zobacz dlaczego warto zainteresować się tym produktem.

pyłek kwiatowy

Pyłek pszczeli i miód mają ze sobą tylko jedną wspólną cechę – oba są pokarmem pszczół. Ten pierwszy zawiera wszystkie niezbędne im do przeżycia składniki (białko, tłuszcze, minerały, witaminy itp.), a drugi stanowi podstawowe źródło energii (glukoza). Pyłek to męskie komórki rozrodcze kwiatów, a miód jest wytwarzany w oparciu o nektar roślin lub z wydzielin owadów wysysających z nich soki.

Zamieszanie może też wywołać kwestia nazewnictwa, więc nim przejdziemy do dalszej części artykułu rozwiejmy wątpliwości. Pyłek pszczeli to technicznie rzecz biorąc pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły i uformowany w małe kulki, które fachowo są nazywane obnóżami. Zbierany jest on potem przez pszczelarzy za pomocą specjalnych narzędzi. Dlatego nazwy “pyłek kwiatowy” i “pyłek pszczeli” najczęściej stosuje się zamiennie.

Działanie pyłku pszczelego

Pyłek kwiatowy ma szereg pozytywnych właściwości. Działa praktycznie na cały organizm i jest pomocny w leczeniu wielu chorób. Również jego działanie zapobiegawcze jest nie do przecenienia. Przyjrzyjmy się zatem obszarom, w których pyłek może okazać się wartościowym wsparciem dla organizmu.

Działanie wewnętrzne pyłku jest bardzo szerokie. Ma on bardzo dużo wartości odżywczych i uzupełnia codzienną dietę o aminokwasy, witaminy i biopierwiastki. Efektem jest lepsza przemiana materii, poprawa odporności i normowanie apetytu. Pyłek zwiększa także zawartość żelaza we krwi, a więc jest zalecany osobom mającym skłonności do anemii. Udowodnione zostało też odtruwające i przeciwzapalne działanie pyłku, dlatego warto go stosować podczas pracy w warunkach szkodliwych, po spożyciu alkoholu, podczas stosowania leków obciążających wątrobę oraz w stanach zapalnych jamy ustnej i przewodu pokarmowego.

Pyłek jest również pomocny w przypadku osób cierpiących na depresję, problemy z trawieniem, schorzenia prostaty, cukrzycę i alergię. Suplement ten ma też w swoim składzie dużo wit. B2, która odpowiada za poprawę ostrości widzenia.

Pyłek kwiatowy doskonale działa również w zastosowaniu zewnętrznym. Przede wszystkim odżywia i odmładza skórę nadając jej zdrowy i świeży wygląd. Jak pokazują powyższe przykłady, ze stosowania pyłku płyną niezliczone korzyści. Chcąc dokładnie omówić wszystkie musielibyśmy każdej poświęcić osobny artykuł.

Pierzga – pyłek “na dopingu”

zbieranie pierzgiPyłek kwiatowy zakonserwowany przez pszczoły nosi nazwę pierzgi pszczelej. Te pożyteczne owady wykorzystują ją jako pożywienie w okresie jesienno-zimowym. Wówczas w przyrodzie nie ma pyłku kwiatowego, a jest on im przecież niezbędny do przeżycia. Aby otrzymać pierzgę, pszczoły układają pyłek w komórkach ula, odpowiednio obrabiają i dodają miód. Temperatura panująca w ulu prowadzi do fermentacji mlekowej pyłku (proces podobny do kiszenia kapusty). W efekcie zostaje on zakonserwowany i może zostać spożyty w późniejszym czasie.

Dzięki pszczelim zabiegom pyłek zyskuje większą wartość odżywczą i jest lepiej przyswajany przez układ pokarmowy. Pierzga ma bardzo dużo białka, minerałów, witamin i czynników biotycznych (substancji mających korzystny wpływ na organizm człowieka). Jej właściwości prozdrowotne są bardzo podobne do pyłku. Warto także wiedzieć, że świeży pyłek zbierany z ula ma w swoim składzie dużo wody, dlatego konieczne jest jego suszenie i mrożenie – ma to zapewnić utrzymanie właściwości odżywczych.

W przypadku pierzgi o konserwację dbają same pszczoły.

To wszystko brzmi bardzo zachęcająco, ale nasuwa się tu pytanie: “pierzga czy pyłek pszczeli?“. Warto wiedzieć, że pierzga jest pozyskiwana w bardzo niewielkich ilościach. W związku z tym jest trudniej dostępna niż pyłek, a co za tym idzie droższa. Jak to zwykle bywa otrzymujesz coś za coś – tańszy i nieco mniej skuteczny pyłek lub droższą i lepszą w działaniu pierzgę.

Zastosowanie pyłku kwiatowego

Dawkowanie zarówno pyłku pszczelego, jak i pierzgi jest bardzo podobne. Dla lepszego przyswojenia przez organizm należy je rozdrobnić przed spożyciem.

Dorosłym poleca się spożywanie pyłku 2-3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem.
Standardowa dawka w leczeniu doraźnym to około 30-40 gram pyłków, czyli 6-8 łyżeczek do herbaty. Profilaktycznie zażywa się 20 gram, czyli 4 łyżeczki.

Dzieciom w wieku 6-12 zaleca się spożywanie 15 gram pyłku, a wieku 3-5 lat 10 gram w ramach jednej dawki. Pyłku nie musisz zażywać przez cały rok – wystarczy stosować 2-miesięczne terapie wiosną i jesienią, aby wzmocnić organizm i uodpornić się na choroby. Warto też wspomnieć, że w zastosowaniu zewnętrznym z pyłku wykonuje się maseczki. W tym przypadku pyłek miesza się z żółtkiem jajka i trzyma na twarzy przez 20-30 minut.

Jak i z czym spożywać?

pyłek pszczeli z miodem Sproszkowany pyłek zwykle miesza się z miodem, ale będzie on też bardzo dobrym dodatkiem do soków, mleka, twarożków czy dżemów. W Internecie znajdziesz niezliczoną ilość przepisów na wykorzystanie pyłku pszczelego – możesz go również użyć do przygotowania past, kremów czy deserów. Smak pyłku przez wiele osób jest określany jako mało atrakcyjny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zażyć go bezpośrednio, czyli wypić pyłek rozpuszczony w wodzie. Decydując się na ten sposób pamiętaj, aby roztwór pyłku przygotować co najmniej 4 godziny przed wypiciem.

Dla dzieci i kobiet po 3. miesiącu ciąży pyłek również może być doskonałym uzupełnieniem diety, ponieważ nie obciąża wątroby i działa o wiele dłużej niż inne suplementy. Jedyne przeciwwskazania dotyczą najmłodszych dzieci (poniżej 3. roku życia), kobiet w pierwszym trymestrze ciąży i osób uczulonych na wybory pszczele.

Gdzie kupić pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli i pierzgę kupisz w stacjonarnych i internetowych sklepach zielarskich lub pszczelarskich. Pamiętaj, aby zakupu dokonać u renomowanego sprzedawcy. Otrzymasz wóczas fachowe porady dotyczące prawidłowego stosowania oraz kupisz wyrób dobrej jakości. Skuteczną terapię przeprowadzisz tylko wtedy, gdy kupisz pyłek z pewnego źródła.

Ceny pyłku nie są zbyt wygórowane i wynoszą kilkadziesiąt złotych za kilogram. Pierzga, jak już wspomnieliśmy, kosztuje więcej. Ceny wahają się w okolicach 200 zł za kilogram. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na objętość oferowanej porcji, bo w wielu sklepach i na portalach aukcyjnych spotykane są różne opakowania. W każdym przypadku oblicz cenę za kilogram, aby wybrać najbardziej korzystną opcję.

Ciężko ukryć to, że pyłek zyskuje coraz większą popularność i z pewnością jest warty uwagi jako doskonały suplement diety.

Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (2 głosów, średnia ocena: 5,00 na 5)

 

Te naturalne metody mogą Cię zainteresować:



Dodaj swoją opinię

Twój email nie będzie opublikowany.