Różowa sól himalajska: najczystsza i najzdrowsza na świecie?


Czy wiesz, że jedna z najbardziej naturalnych i możliwie zdrowych soli dostępnych w sprzedaży pochodzi z Himalajów? Określana jest mianem soli różowej i staje się coraz bardziej popularna. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.

himalaje

Sól jest niezbędna człowiekowi do życia. Zaraz, zaraz! A nie przypadkiem woda? Otóż to właśnie sól pozwala zatrzymać wodę w organizmie (pamiętaj, że to dopiero nadmiar wody jest niepożądany), wpływając na jego prawidłowe funkcjonowanie, dlatego możemy pokusić się o stwierdzenie, że jest nawet bardziej potrzebna od wody. Kiedyś była tak ceniona, że używano jej nawet jako środka płatniczego.

Obecnie można ją kupić za niewielkie pieniądze w każdym sklepie. Jednak to nie jest dokładanie taka sól, o jaką nam chodzi. Sól powszechnie znana jako “spożywcza” to produkt rafinowany przemysłowo, który nie posiada zbyt wielu substancji odżywczych. W związku z tym w ostatnim czasie coraz więcej mówi się o różowej soli himalajskiej lub alpejskiej (to pierwsze określenie spotyka się częściej).

Sól himalajska a “zwykła”

Nietrudno się domyślić, że cena soli himalajskiej jest wyższa od spożywczej. Posiada ona jednak właściwości, które są nie do przecenienia. W składzie takiej soli znajduje się kilkadziesiąt mikro- i makroelementów, a wśród nich magnez, cynk, wapń i żelazo oraz wiele innych, których często brakuje w codziennej diecie.

Sól spożywcza powszechnie dostępna w sklepach w większości składa się z chlorku sodu i dodatków w postaci substancji zbrylających i związków jodu. Po wydobyciu w kopalni jest suszona w wysokich temperaturach, co niszczy większość jej naturalnego składu. Sól spożywcza poza smakiem niewiele przypomina tę naturalną. A za najlepszą z naturalnych uchodzi właśnie sól himalajska. Dlaczego?

Różowa sól himalajska jest bardzo czysta, ponieważ wydobywa się ją w jednym z najmniej zanieczyszczonych obszarów na świecie. Istotna jest także metoda pozyskiwania. Omawiana sól jest krystalicznie czysta, a jedyna obróbka polega na tradycyjnym wypłukaniu jej wodą i wysuszeniu. W związku tym nie traci ona swoich właściwości.

Zastosowania soli himalajskiej

różowa sól himalajska

Różowa sól himalajska znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, kosmetyce, jak i ogólnie pojmowanym lecznictwie (poprzez spożycie, kąpiele, okłady czy inhalacje). W kuchni omawiana sól będzie przede wszystkim doskonałym dodatkiem do potraw (jeśli wolisz, możesz ją też rozpuścić w wodzie i wypić). Poza wykorzystaniem podobnym do zwykłej soli, spożycie soli himalajskiej pozwoli Ci uzupełnić braki minerałów w organizmie, oczyści go z toksyn i poprawi trawienie, regulując przy okazji poziom cukru we krwi. Takie zestawienie robi wrażenie, ale to jeszcze nie wszystko.

W kosmetyce zastosowanie soli polega przede wszystkim na dodawaniu jej do kąpieli lub wykonywaniu okładów z jej roztworu. Chorobami, przy których terapia solą może być pomocna, są łuszczyca, grzybica stóp czy trądzik. Sól himalajska może być również wsparciem podczas walki z cellulitem.

Kwestie lecznicze różowej soli należy omówić także w kontekście leczenia schorzeń dróg oddechowych. Inhalacje z soli himalajskiej pomagają na zatoki, podczas kataru i przeziębienia oraz wzmacniają ogólną odporność. Na co jeszcze pomaga ta sól? Na przykład moczenie nóg w jej roztworze jest zalecane przy zapaleniach stawów i reumatyzmie, a okładami można leczyć choroby ginekologiczne. Roztworem soli możesz też wypłukać gardło przy jego stanie zapalnym.

Gdzie kupić?

Różową sól himalajską kupisz w sklepach ze zdrową żywnością i suplementami diety. Ceny za kilogram takiej soli wynoszą od kilku do kilkunastu złotych. Warto wiedzieć, że dostępna jest zarówno wersja grubo-, jak i drobnoziarnista. Ta pierwsza będzie lepsza do kąpieli, a druga do spożycia. Tak na marginesie warto wspomnieć, że z różowej soli produkowane są też specjalne lampy, które jonizują powietrze.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca nie przekraczać dziennej dawki soli wynoszącej 5g (około jednej łyżeczki do herbaty). Do przygotowania kąpieli z soli himalajskiej należy jej zużyć około 1-2 kg, a temperatura wody nie powinna przekraczać 37 stopni (nie może być gorąca). Kąpiel w takiej solance powinna trwać około 30 minut.

UWAGA! Jeśli masz kłopoty z krążeniem, przed kąpielą w roztworze soli skontaktuj się z lekarzem.

Płukanie gardła wykonuj 3 razy dziennie. Aby przygotować odpowiedni roztwór, rozpuść łyżkę stołową soli w szklance wody. Do przygotowania okładów weź zamykane naczynie, wypełnij je solą, zalej wodą i odczekaj kilkanaście godzin. Gdy sól się rozpuści, dodaj jej jeszcze trochę i powtarzaj proces do momentu osadzenia się pierwszych cząstek soli na dnie naczynia. Wówczas roztwór będzie gotowy do robienia okładów. W celu wykonania inhalacji do miski z gorącą wodą wsyp łyżkę stołową soli i przykrywając głowę ręcznikiem, wdychaj powstałą parę przez 10-15 minut.

Hit czy kit?

Na koniec kilka słów podsumowania… Różowa sól himalajska jest z pewnością godna polecenia, o czym świadczą opinie zamieszczone na jej temat w Internecie. Warto jednak wiedzieć, że pomimo wielu pozytywnych cech, sól himalajska ma wady podobne do soli tradycyjnej – zbyt duże spożycie prowadzi do otyłości, nadciśnienia, zatrzymania się wody w organizmie, osteoporozy czy nowotworów żołądka. Oprócz tego może ona zawierać śladowe ilości metali ciężkich.

Czy wobec tego trzeba się jej obawiać? Nie! Po prostu nigdy nie przekraczaj zalecanych dawek i staraj się unikać innych rodzajów soli, jeśli tylko będzie taka możliwość (właśnie po to, aby nie spożywać jej za dużo). Wówczas skutki zażywania soli himalajskiej będą zadowalające, a Ty ograniczysz występowanie negatywnych następstw jej nadużywania.

Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (Bądź pierwszą osobą, która odda głos)
 

Te naturalne metody mogą Cię zainteresować:



Dodaj swoją opinię

Twój email nie będzie opublikowany.